Hlavní obsah

Komentář: Marný pokus objevit zemi, která to zvládá hůř než my

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek z března 2021.

Reklama

Pravidlo číslo jedna: Vždycky je potřeba mít na koho ukázat prstem.

Článek

Na otázku, jestli může vláda při pohledu na současná čísla hospitalizovaných vůbec říci, že epidemii zvládla, vicepremiér Jan Hamáček odvětil, že takhle selhání nevypadá. „Nezvládnutá epidemie vypadá jinak. Běžte se podívat do Brazílie, to je nezvládnutá epidemie. Nedostatek kyslíku na JIPkách, to se zaplaťpánbůh v Česku nestalo. My tu epidemii zvládáme složitě, ale odmítám, že jsme ji nezvládli,“ řekl Hamáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Takže ne Itálie jako před rokem podle Andreje Babiše, tentokrát to prý nezvládla Brazílie. Tak se poběžme na ten odstrašující příklad podívat.

Podle respektovaného webu ourworldindata.com má Brazílie skutečně vyšší podíl úmrtí z celkového počtu zjištěných případů covidu než Česko.

Ale srovnání počtu úmrtí na milion obyvatel vypadá takto:

Foto: ourworldindata.com

Zdroj: ourwordlindata.com

Také v počtu nových případů na milion obyvatel se česká křivka dlouhodobě drží vysoko nad brazilskou. I kdybychom stokrát věřili, že naše statistiky jsou až sebemrskačsky důkladné, nebo dokonce zahrnují oběti dopravních nehod, tohle jako důkaz nezvládnuté epidemie prostě sloužit nemůže.

Ledaže bychom se místo ukazování na Brazílii chtěli raději podívat do zrcadla.

Podle poslední zprávy ČTK „Brazílie opět oznámila přes 70 tisíc nově odhalených nákaz koronavirem a více než 2000 úmrtí spojených s covidem-19“. To jsou hrozná čísla, nicméně když je vyvážíte s ohledem na to, že šestý nejlidnatější stát světa má 212 milionů obyvatel, a porovnáte to s informacemi statistického kolektivu Ladislava Duška, není to pro nás na nějaké vyskakování ani náhodou.

„Nemocnice ve většině metropolí států brazilské federace už nemají téměř žádná volná lůžka intenzivní péče. Ve 25 z 27 těchto měst překročily tento týden 80 procent kapacit a v 15 z nich 90 procent. Ve státech Mato Grosso Santa Catarina už mají stop stav,“ uvádí v pátek ČTK, a českým uším to zní nepříjemně povědomě.

Důležité je, co si představujeme pod slovem „nezvládat“ nebo „nezvládnutá epidemie“. Když tvrdíme, že někdo něco zvládl, nebo nezvládl, je dobré vzít v úvahu, jaké k tomu měl podmínky a jestli to či ono s přihlédnutím k nim zvládnout mohl, nebo nemohl. Pokud se pod stráň postaví terénní čtyřkolka a vedle ní autobus, ukáže se, že řidič čtyřkolky vyjet kopec zvládl, kdežto autobusák nezvládl – ale není fér, když se na něj bude čtyřkolkář kvůli tomu vytahovat.

Česko a Brazílie pro boj s pandemií neměly stejné „startovní podmínky“. Ty naše byly a jsou lepší. Jestli to někdo nezvládá, jsme to spíš my, protože jsme je nevyužili. Nezvládnutím se rozumí selhání. Někdo to mohl zvládnout – ale nezvládl.

Ve světových žebříčcích kvality života osciluje Česko ve třetí, kdežto Brazílie v sedmé desítce. V různých žebříčcích kvality zdravotní péče jsme vepředu o parník.

V Brazílii žijí miliony lidí ve slumech (favelách). S českou mírou chudoby je to nesrovnatelné.

Brazilským symbolem pandemie se stal dvoumilionový přístav Manaus v amazonské džungli, kde by na některých místech omdlelo devět z deseti českých hygieniků.

V čele státu stojí notorický popírač Jair Bolsonaro. Začátkem března vybídl občany, aby přestali „fňukat“ a „skučet“ a uvědomili si, že je třeba jít dál. Vloni mimo jiné vyzval své příznivce, aby ve státních nemocnicích ověřovali, zda se opravdu potýkají s nedostatkem kapacit, nebo je to lež. Guvernéři od začátku vyhlašují pandemická opatření hlavě státu navzdory, zatímco Bolsonaro situaci ustavičně zlehčuje a pravidla porušuje, čímž samozřejmě „jde příkladem“ zástupům svých voličů.

Asi jako by teď českým prezidentem byl Václav Klaus starší na antirouškařských steroidech.

Pandemie je jen jedna, ale protivenství, kterým čelí naše vláda, jsou v porovnání s Brazílií objektivně slabá. Pocit, že to Česko nezvládá, pramení nejen z tvrdých čísel, ale také z porozumění slovesu „nezvládá“: Mohlo by a mělo by pandemii zvládat mnohem lépe, než jaká je skutečnost.

Předčasná pýcha na „best in covid“ po první vlně, kterou Andrej Babiš živil ještě koncem léta, pád do nezvládání prohloubila. Průzkum STEM teď ukázal: Důvěra, že vláda zvládá situaci, se propadla z 83 procent na jaře 2020 na 25 procent v únoru 2021. Podobný sešup je pravděpodobně světovým unikátem.

Jestli vláda mermomocí chce někam ukazovat, může tak maximálně do zrcadla sama na sebe.

Reklama

Doporučované