Hlavní obsah

Komentář: Nezodpovědná hra se Sputnikem

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Vladimka production, Shutterstock.com

Sputnik může být skvělá vakcína, ale potřebujeme to mít potvrzené od nezávislého úřadu s autoritou.

Reklama

Státním náboženstvím České republiky je dnes vyděšený populismus. Jinak se styl vládnutí Andreje Babiše nazvat nedá.

Článek

Snaha vyhovět většině a řídit zemi podle průzkumů veřejného mínění snad může projít za normálních okolností. V době pandemie je to však nešťastné a v podstatě nemožné.

Divíme se, že jsme jednou z mála zemí, kde ani tvrdá opaření nepřinášejí zlepšení situace. Dokonce máme jako jedni z mála už jakousi „třetí vlnu“, která je ve skutečnosti jen prodlouženou druhou vlnou. A ta už mohla být pryč, kdyby se Babiš a spol. v prosinci nerozhodli popřít realitu a povolit lidem „předvánoční radovánky“.

Vinit z nefunkčnosti opatření obyvatelstvo je chucpe. Všichni dnes vidí, že se a) s vládními opatřeními pracuje účelově a b) je porušují všichni, a vůbec nejviditelněji pak ti privilegovaní. Za takové situace se opravdu disciplína a respekt nedají vymáhat. Je to jako ve škole. Když má třída pitomého učitele bez autority, žáci se nic nenaučí, a navíc je ve třídě bordel.

Nejvíc se ale nemohoucnost státu ukazuje při očkování. Stejně jako ostatní země jsme měli dost času na přípravu, ale navzdory tomu žádný jasný a srozumitelný plán vakcinace nevznikl. Od prvního dne, kdy se v zemi objevila vakcína, provází celý proces nedůstojný chaos.

Tady se exekutiva nemůže na nic vymlouvat. Metrika je jasná, jediným měřítkem úspěchu je počet naočkovaných lidí, zejména z ohrožených skupin obyvatel. V tomto ohledu si vedeme podprůměrně.

Ve dvou věcech jsou Babiš a Blatný mistři: za prvé v tom, svalovat vinu na EU. Ano, ta nepochybně nese část viny za to, že nezajistila odpovídající část produkce prvních vakcín. Máme společně s dalšími členy EU „menší hřiště“ než třeba Izrael, Británie nebo USA. Ale i na tom hřišti patříme mezi ty podprůměrné.

Druhou specialitou dvojice B+B je vymýšlení „vychytávek“. Viz třeba nápad „vydolovat“ z jedné lahvičky víc dávek vakcíny, nebo odložit druhou dávku vakcíny, aby se naočkovalo víc lidí tou první. Ano, obojí se může ukázat jako dobré nápady. Jenže my s nimi přicházíme v momentě, kdy sami nezvládáme ani to nejzákladnější. Ale zcela v české tradici chceme radit ostatním, jak by to mohli dělat líp.

Nebezpečná může být v tomto ohledu hra s ruskou vakcínou. „Budeme chtít, aby agentura EMA schválila ruský Sputnik V,“ tweetoval Babiš v pátek po návštěvě Maďarska. Politik nemá úřadu odpovědnému za schvalování léčivých přípravků co nutit. Právě proto úřad existuje. Aby se o těchto věcech rozhodovalo odborně, ne politicky.

Slyšíme, že se nemáme nechat zaslepit ideologií, že nemáme odmítat ruskou vakcínu z ideologických důvodů. Jenže to nikdo nedělá. Chceme jediné. Aby vakcínu schválil úřad, který právě naopak nebude politiku ani ideologii brát v potaz a rozhodne čistě odborně. Je to věc důvěry, to je celé.

Úspěch vakcinace je právě kvůli důvěře veřejnosti tancem na tenkém ledě. Navíc vše je potřeba provést rychle, protože vakcíny a viry v podstatě běží něco jako závod. Rychlejší vyhraje. Neboli je tu riziko, že když nenaočkujeme významnou část populace dost rychle, vzniknou mutace, na které vakcíny budou fungovat výrazně méně, nebo dokonce vůbec.

Pro rychlou a hladkou vakcinaci je důležité pravidlo, které většina zemí na začátku přijala jako užitečné východisko: že vakcíny nebudou pro konkrétní pacienty „na výběr“, nýbrž se budeme očkovat těmi, které jsou jednak řádně schválené a jednak k dispozici. Ano, mezi vakcínami jsou určité rozdíly, ale stále platí, že pro jednotlivce i pro svět jako celek je nejvýhodnější držet se výše zmíněných pravidel.

Není vyloučeno, že Sputnik V je po všech stránkách dobrá vakcína. Dokonce se to podle článku publikovaného v Lancetu zdá být pravděpodobné. Ale jak už bylo řečeno, základní je důvěra. Proto to musíme mít potvrzené klinickými testy nezávislého úřadu s autoritou, v tomto případě EMA.

Nasadit Sputnik v jakémsi „výjimečném režimu“, například v případě, že Rusové o schválení EMA vůbec nepožádají, by mohlo další postup vakcinace v Česku vykolejit. Jakkoli je dnes vakcín nedostatek, tuto variantu by politici neměli vůbec vytahovat na světlo a nahlas o ní uvažovat.

Ono je jedno, kdo by v nutně následujících sporech a debatách o Sputnik byl větší „ideolog“. Zda ti, kdo by ji prosazovali, anebo ti, co by ji odmítali. Ale každopádně by to vedlo k politizaci a zmatkům, které si nemůžeme dovolit. Už takhle zvládáme celý proces špatně.

Chápeme Andreje Babiše, že se svými netradičními nápady snaží zamaskovat to, že nezvládá tento stát řídit. Ani v té základní a v tuto chvíli životně důležité věci, jako je očkování. Ale tohle žonglování se Sputnikem je opravdu nezodpovědná hra.

Reklama

Doporučované