Hlavní obsah

Komentář: Očista od mafie a válka policajtů v jednom

Petr Šabata
Novinář, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus
Foto: Profimedia.cz

NAKA v akci: Zatčení speciálního prokurátora Dušana Kováčika v říjnu 2020. V září 2021 byl v první instanci odsouzen za korupci ke 14 letům vězení.

Reklama

Při pohledu na stav slovenské vlády je div, že už se dávno nekonaly předčasné volby.

Článek

Na příští zasedání rady guvernérů Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem pojede zástupce Slovenska Peter Kažimír coby osoba obviněná z trestného činu podplácení. Podle prokuratury Kažimír odevzdal úplatek 50 tisíc eur bývalému šéfovi finanční správy, a to ještě před tím, než získal funkci šéfa slovenské centrální banky. Kažimír vinu popírá, odstoupit nehodlá, i když ho k tomu vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová.

To je nejnovější zpráva o současném čištění korupčního a klientelistického prostředí na Slovensku, které se zprofesionalizovalo za tří vlád Roberta Fica. Kažimíř byl Ficovým ministrem financí od roku 2012 a spoluvytvářel tedy systém, který exprezident Andrej Kiska popsal jako „mafiánský stát“. Guvernérský mandát mu končí až v roce 2025.

Kažimír je nejvýše postaveným činitelem, na kterého si policie a prokuratura došláply od jara 2020, kdy volby vyhrál Igor Matovič a novou vládou podporovaní policisté a prokurátoři začali poctivě a neohroženě jednat podle zásady „padni komu padni“. K velké změně politické i justiční přispěla vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně v únoru 2018.

Od té doby orgány činné v trestním řízení obvinily a někdy rovnou vzaly do vazby dva bývalé policejní prezidenty, bývalého generálního prokurátora, místopředsedkyni nejvyššího soudu, bývalého ministra, desítky soudců, prokurátorů, advokátů, policistů i podnikatelů (dokonce i nejmocnějšího muže Slovenska a spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka, jeho obvinění už mezitím bylo zrušeno). Byli obviněni ze zneužití pravomocí veřejného činitele, korupce, vydírání… Už nějaký čas se uzavírají dohody o vině a trestu a padají také první rozsudky.

Ovšem nový policejní prezident Štefan Hamran nedávno v Denníku N popsal stav věcí slovy: „Mafie zatím vyhrává, ale budeme bojovat.“

Fico křičí: Chyťte zloděje

První vážnější pochybnosti o tom, že spravedlnost se vrací na Slovensko, přinesl rozsudek prvostupňového soudu, který zbavil mafiána Mariána Kočnera a jeho spolupracovnici obvinění, že si objednali vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Nad verdiktem se objevilo množství právních i věcných otázek a pochybností a přinesl veřejné rozčarování. Ale Nejvyšší soud už ho zrušil.

Po celou dobu vyšetřování korupce a klientelismu za minulých vlád volá především opoziční strana Směr Roberta Fica, že jde o politické zneužívání justice, vyřizování účtů a rozkládání právního státu. Zloděj křičí: Chyťte zloděje. Ale většina Slováků se tím nenechala zvlášť znepokojovat, je totiž veřejným tajemstvím, že hlavou mafiánského systému byl právě Fico a jeho ministr vnitra Kaliňák, takže i oni by nakonec mohli skončit za mřížemi.

Jenže na počátku září spravedlnost narazila. Inspekce ministerstva vnitra obvinila čtveřici elitních vyšetřovatelů z Národní kriminální agentury, tedy právě ty, kteří rozkrývají nejzávažnější kriminalitu z dob minulých i současných, včetně té v bezpečnostních složkách. Důvodem jejich obvinění bylo, že se chystali obvinit právě lidi z inspekce – pod usnesením o stíhání čtveřice z NAKA je podepsaný inspektor, kterého chtěli stíhat oni…

Jestli tohle opravdu není válka policajtů, tak už nic.

Krajský soud za pár dní obvinění vyšetřovatelů z NAKA zrušil a nový policejní prezident Harman udělal nebývalou věc – ještě před formálním zrušením jejich stíhání je hned nasadil na další vyšetřování nejzávažnější kriminality.

Na Slovensku se začalo řešit, proč právě na inspekci ministerstva vnitra stále sedí lidé z Ficovy éry a jestli to znamená pokus staré mafie o návrat.

Prezidentka Čaputová k tomu ve zprávě o stavu země v parlamentu řekla: „Za normálních okolností bychom dál s důvěrou sledovali proces očisty, jak vyšetřování rozplétá jeden případ za druhým, policie hromadí důkazy a soudy na jejich základě objektivně rozhodují. Namísto toho jsme dnes svědky, jak dvě strany v bezpečnostních složkách – obrazně řečeno – na sebe míří dostupnými kompetenčními zbraněmi.“

Expremiér Matovič nazval tuto bitvu uvnitř bezpečnostních složek bodem zlomu. To je přesné pojmenování. S étosem vyčistit Augiášův chlév jeho koalice vyhrála volby a díky plnění tohoto úkolu má stále smysl. I kdyby se vládě Igora Matoviče a Eduarda Hegera podařilo jen toto (jako že tragicky nezvládla pandemii, ekonomickou obnovu a vlastně nic důležitého ze svého programu…), nikdo jí neupře důstojné místo ve slovenské historii po roce 1993.

V bodu zlomu se proti vlastní vládě (nikoli poprvé) postavil aktuální předseda Národní rady a koaliční strany Sme rodina Boris Kollár – nazval vyšetřovatele NAKA „novou mafií“. O Kollárovi je známo, že v 90. letech měl čilé styky s bratislavským podsvětím.

V takovém stavu je slovenská vláda, garant boje proti korupci, klientelismu a mafiánským zločinům.

Kažimír není první

Nový policejní prezident uznává, že mafie vyhrává, ale policie se nevzdává… Veřejnost – nepřekvapivě – tápe. Podle zjištění agentury AKO lidé věří spíše Národní kriminální agentuře (22 procent) než inspekci, která se pokusila odstavit elitní vyšetřovatele (jen 2,3 procenta).

Hlavní zjištění ale zní jinak: Na otázku, jak dopadne konflikt v bezpečnostních složkách, odpovědělo 44 procent lidí, že se nic nezmění, všechno zůstane při starém; očistu očekává 20 procent a zhoršení společenské situace 18 procent. A desetina vidí řešení v předčasných volbách. Kdo sleduje vlády Igora Matoviče a jeho nástupce Eduarda Hegera podrobně, musí se divit, že se nekonaly už dávno…

Aktuální stranické preference podle agentury Focus vypadají takto: Takřka od voleb vede Hlas bývalého dlouholetého Ficova spolupracovníka Petra Pellegriniho – 18,5; Ficův Směr 14,5; pak první vládní strana – Svoboda a solidarita 12, hnutí Igora Matoviče 8, dosud mimoparlamentní Progresivní Slovensko 7, odštěpenci od Mariána Kotleby necelých 7 procent stejně jako vládní Sme rodina. Pro demokratickou budoucnost Slovenska skličující žebříček.

Obvinění guvernéra Národní banky Slovenska Petra Kažimíra z podplácení je tedy pro Slovensko vlastně dobrá zpráva. Tady mají Slováci aspoň možný příklad, že ve válce policajtů aktuálně vyhrávají ti „dobří“.

A pro zmírnění slovenské mezinárodní guvernérské ostudy je na místě připomenout, že Kažimír není první. V roce 2018 obvinily místní orgány guvernéra lotyšské centrální banky Ilmarse Rimševičse, že přijal úplatek půl miliónu eur a nechal si zaplatit rybářský výlet na Kamčatku od jedné banky za protislužbu. Ani on neodstoupil, ale protože měl zákaz opustit Lotyšsko, na jednání ECB do Frankfurtu nejezdil.

Evropský soudní dvůr, na který se obrátila Evropská centrální banka, se Rimševičse zastal. Mezitím mu řádně skončil guvernérský mandát, vyšetřování korupce pokračuje…

Reklama

Doporučované