Hlavní obsah

Komentář: Spasibo, Pavel. Starosta Řeporyjí v ruské televizi pomohl propagandě

Jiří Just
Novinář, dlouhodobě žije v Rusku

Pavel Novotný prostřednictvím telemostu ve studiu státní televize Rossija.

Reklama

Vystoupení Pavla Novotného někteří málem oslavovali jako politické Nagano. Konečně jim to někdo nandal! Pro ruského diváka ale byl jen správnou figurkou v cirkusu politické nenávisti, píše v komentáři Jiří Just.

Článek

Pavel Novotný řádně naložil pyšnému Kremlu. Řeporyje vs. Rusko 1:0. Anebo taky ne. Starosta pražské městské části vystoupil v ruské televizi a udělal přesně to, co její propaganda chtěla. Věřte mi, jsem matador ruských politických show.

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný bývá v českých médiích a obzvlášť na sociálních sítích za hrdinu. Pozvali si ho do propagandistické politické show na státním kanálu Rossija, aby vysvětlil svou iniciativu na vybudování pomníku vlasovcům. A Novotný to vzal pěkně zpříma a od podlahy se do nich pustil. Až se moderátorce kouřilo z uší.

Rusové nerozumí a za žádnou cenu ani nechtějí rozumět, proč v Řeporyjích bude nebo nebude pomník generálu Vlasovovi. Vůbec jim nejde o nějaké vlasovce. Starosta Novotný to ví, takže prostor v ruské show využil k tomu, aby si z ruské propagandy vystřelil. Na férovku v ruské televizi a v jednom z nejsledovanějších „debatních“ pořadů to Rusku pořádně vytmavil.

Když na to koukáme z Česka, tak to bylo povedené vystoupení. Aby ne, Zeman, Babiš a ani ten Petříček nemají kuráž na to, aby z plných plic Rusům řekli, co si o nich Češi často myslí. A proto je Novotný kabrňák. Ruští špioni nám rejdí po republice, platí si u nás vlivové agenty, tak alespoň dík za excentrického starostu. Zase se můžeme poplácat po ramenou, že jsme to i po třiceti letech od sametové revoluce dokázali.

Pocit, že jsme to Rusům nandali, je ale poněkud klamný. U srdíčka to zahřeje, to určitě. Takové politické Nagano, že? Ale starosta Novotný šel ruské propagandě nádherně na ruku. Choval se přesně tak, jak režiséři show potřebovali.

Máte slovo na steroidech

Troufnu si tvrdit, že do ruských politických show trochu vidím. Už několik let jsem jejich pravidelným účastníkem. Párkrát za měsíc si v přímém přenosu vyměňujeme s ruskými experty a poslanci názory na zahnívající Evropu, agresivní NATO či fašistickou Ukrajinu.

Když mě pozvali do televize poprvé, byl jsem přesvědčen, že budu hájit evropský pohled na konflikt na Ukrajině. Měl jsem představu, jak vysvětlím ruským divákům a možná i expertům ve studiu, že se jejich země chová jako agresor a podporuje separatisty. Že řeknu pravdu, o které Kremlem řízené kanály mlčí. Blbost.

Ruské politické show mají úplně jiný koncept. Nejde o to, přesvědčit oponenta o pravdě. Je to show politruků. Líbivá politická „nalejvárna“, kterou mají Rusové rádi. Vytváří totiž dojem politické plurality a živé diskuse o problémech, která v zemi kvůli stále autoritativnějšímu režimu chybí.

Abyste si to dokázali představit. Je to jako pořad Máte slovo, ale na steroidech. A místo Michaely Jílkové jsou ve studiu zpravidla dva moderátoři, jejichž účelem je zdůraznit ideologicky správný pohled. Žádný distanc à la Václav Moravec nedrží.

Moderátoři a hosté z řad mediálně známých politiků nebo televizních politologů svorně slovem drtí Západ, Ukrajinu a jakéhokoliv domnělého nepřítele Ruska. Za těch více jak pět let se to neomrzelo. Protože nejde o skupinové proklínání Západu. To by show přestala diváky brzy zajímat. Rusko není Severní Korea.

Agresivní oponenti vítáni

Jde o emoce. Křik, verbální konflikt, ale občas nějaká ta facka jsou vítány. Právě proto jsou do show zváni názoroví oponenti. A čím je takový oponent svéráznější, tím lépe. Zpravidla je jejich rolí karikovat (ať už vědomě, či nikoli) ruské liberály, aktivisty nebo představitele cizích států. A samozřejmě svou přítomností vytváří dojem férového a pluralitního rozhovoru. Až na to, že najatí oponenti nemají proti ideologické přesile šanci vyhrát.

Propagandě je úplně jedno, jestli oponent je skutečný politik, politolog nebo expert na oblast, o které se v show hovoří. Hlavně že hraje svou roli fackovacího panáka. Ukázkovým příkladem jsou takzvaní ukrajinští politologové kočující všemi hlavními kanály z jedné show do druhé. Před jejich kariérou v ruských televizích je na Ukrajině nikdo neznal. Ruská propaganda je mediálně stvořila a udělala jim reputaci.

Ale nejsou sami. Zápaďáky zastupuje vystudovaný dirigent, afektovaný Polák, tři Američané, z nichž jeden je sovětský emigrant, který se musel vrátit do Ruska kvůli problémům s věřiteli. Na českého novináře si hraje lékař infektolog. Je v tom cosi příznačného.

Role oponentů je jasná. Musí být vhodným cílem pro obhájce ruského režimu. A také svými postoji musí dokazovat to, co chce názorně ukázat divákům ruská propaganda: že Západ je nepřítelem Ruska. Že Rusko v zahraničí nenávidí. Že Rusku chtějí všichni okolo jen škodit.

Čím agresivněji a hloupěji budou oponovat obhájcům ruského režimu, tím lépe.

Obzvlášť dobře tuto roli hrají polští oponenti. Polský „novinář“ záměrně vyvolal bitku přímo ve studiu, když prohlásil, že rudoarmějci byli rudí fašisté. Jeho polský kolega byl několikrát ze show za urážky Ruska vyhozen. Jindy se zase nechal slyšet, že pro Polsko by bylo nejvhodnější, kdyby se Ukrajina, Bělorusko a Litva staly polskými protektoráty. Přesně tohle se ruské propagandě líbí.

Stafáž pro Kreml

A teď zpět k vlasovcům a Pavlu Novotnému. Starosta Řeporyjí je v Česku za hrdinu, ale v Rusku bezvadně pomohl tamní propagandě. Z Česka to může vypadat, že se jí vysmál a nekompromisně obvinil ruskou televizi ze lži. Ale režisérům show to je ukradené. Jejich pořad je určen ruským divákům. S nimi propaganda pracuje, baví je v cirkusu politické nenávisti.

Novotný svým vystoupením utvrdil propagandou prosazovaný stereotyp, že se bývalé země takzvaného východního bloku „fašizují“, jsou nevděčné za osvobození před pětasedmdesáti lety a přepisují dějiny. Agresivní trpaslíci opět útočí na mírumilovné Rusko.

Má nám být jedno, co si o Česku myslí obyčejní Rusové? Ano i ne. Už naštěstí nejsme vazalové Kremlu, takže mínění Rusů by nás nemělo příliš pálit. Avšak Praha by neměla být součástí hry ruské propagandy na šíření nenávisti, která má pouze jediný cíl: upevnit Putinův režim a semknout lid okolo báťušky.

Starosta Řeporyjí proto sehrál roli užitečné… řekněme stafáže. K radosti Kremlu.

Reklama

Související témata:

Doporučované