Hlavní obsah

Komentář: Testy zadarmo jsou populismus. A také dobrý nápad

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Jan Mihaliček

Notně přifouknutý zdravotnický systém si ještě pár týdnů bezplatných testů může dovolit.

Reklama

Jako stojící hodiny ukážou dvakrát denně přesný čas, tak i vládní populismus může ve vzácných chvílích vést k rozumnému rozhodnutí.

Článek

Vládní otočka v otázce proplácení testů na covid-19 nápadně připomíná přesně rok starou vládní otočku v otázce povinných roušek ve školách. Zase jsou za pár týdnů volby a zase se vládní covidová politika řídí v první řadě imperativem nezpůsobit potenciálním voličům nepohodlí.

Přesto ta paralela není přesná. Zatímco rozhodnutí ohledně roušek patřilo k hlavním příčinám tragické podzimní a zimní koronavirové vlny, rozhodnutí ohledně testů lze označit za rozumné. Je vlastně celkem jedno, jestli šlo o měsíční habaďůru, která měla dohnat část nerozhodnutých k vakcinaci, anebo ministr Vojtěch tak jako před rokem s rouškami opět vycouval před hněvivým pohledem premiéra Babiše. Jako stojící hodiny ukážou dvakrát denně přesný čas, tak i vládní populismus a snaha nenaštvat voliče mohou ve vzácných chvílích vést k rozumnému rozhodnutí.

Argumentů pro zpoplatnění testů by se jistě našlo dost. Vakcíny už jsou široce dostupné, zejména pokud máte to štěstí a nepatříte k rizikovým skupinám, na jejichž vakcinaci vláda dlouhodobě kašlala. Testy představují znatelnou zátěž pro systém veřejného zdravotního pojištění, a když už se někdo nechce očkovat a zároveň chce chodit do restaurací a za kulturou, je trochu nespravedlivé, aby mu na to přispívali svými tučnými zdravotními odvody očkovaní. A tak dále.

Jenže celý problém má i druhou stranu. Až přijde září, vrátí se děti do škol, dospělí se zase sejdou v plných počtech v práci a také společenský život získá jiný než prázdninový charakter. To všechno spolu s nastupující sezonou příznivou pro šíření respiračních chorob bude znamenat rizikové období, v němž bude stát potřebovat oči, jimiž uvidí na šíření vysoce nakažlivé mutace delta. A těma očima je právě systém testování.

Pokud by testy byly zpoplatněny, dojde podle neúprosné ekonomické logiky ke snížení jejich počtu. Povinné testování před návštěvou hospody nebo kina otravuje nepochybně spoustu lidí. Ale můžeme si vsadit na to, že povinné testování před návštěvou hospody nebo kina, za které ještě vypláznete dvě tři stovky na dřevo, by bylo ještě mnohem otravnější. A vzhledem k tomu, jak málo je stát schopen povinné testy zejména v restauracích vymáhat, je dost pravděpodobné, že tato forma preventivního testování by fakticky zhynula na úbytě.

Stát by se tím během září připravil o stovky, možná tisíce záchytů nemoci a vykoledoval by si vznik desítek deltových ohnisek. Při nedostatečné proočkovanosti rizikové, především seniorské populace je to riziko, které si zkrátka nemůžeme dovolit.

Ani s těmi náklady to nebude tak horké. Je pravda, že v dobách nejpřísnějšího plošného testování stála tahle proticovidová zbraň dost peněz. Konkrétně (nízké) jednotky miliard korun měsíčně, což je tedy pořád směšný zlomek nákladů na lockdowny způsobené nedostatečným testováním.

Jenže dnes je pět a půl milionu lidí plně očkováno a ti se testovat nemusejí. Další statisíce mohou nosit v kapse potvrzení o prodělání nemoci a pro ně platí totéž. Takže i kdyby stát nadále proplácel neočkovaným šest testů měsíčně, náklady zdravotního pojištění se už ani náhodou nevyšplhají na úrovně kolem vrcholů koronakrize.

Obecně je chybou, že vláda nedokázala za celou dobu pandemie vyčlenit financování testů mimo systém zdravotního pojištění tak, aby fungovalo jako jednorázový krizový výdaj. Namísto toho z něj udělala strukturální zátěž veřejných rozpočtů. To je ale jiné téma.

Finančně vydatně přifouknutý systém si ještě pár týdnů proplácených testů může dovolit. Nejsou to špatně vynaložené peníze. Jestli v září přijde pátá vlna, alespoň si jí všimneme dřív, než dorazí do nemocnic. A jestli jsme dost imunizovaní a další vlna nepřijde nebo bude slaboučká, může proplácení testů po volbách s klidem zrušit současná vláda v demisi - to už nikomu o žádné hlasy nepůjde. V září ale bude stát své oči potřebovat.

Reklama

Doporučované