Hlavní obsah

Komentář: Vítěz voleb jako kůl v plotě. ANO, Babišovi nebude líp

Jiří Kubík
šéfredaktor
Foto: Seznam Zprávy

Ublížený vítěz voleb: „Všichni jsou proti nám, protože přišel Babiš a rozvrátil ten jejich zkorumpovaný systém.“

Tak zdrcující předpověď své politické budoucnosti by člověk od samotného Andreje Babiše asi ani nečekal: „I příští rok ve volbách se všichni spojí proti tomu hnusnému Babišovi a ve vládě bude třeba sedm osm devět stran.“

Článek

Z výsledků víkendových krajských voleb by se měl Andrej Babiš a celé jeho hnutí spíš radovat. Dostali téměř 22 procent (před čtyřmi lety to bylo o osm desetin méně) a jsou první, s výrazným odstupem od všech dalších stran. Zvítězili v deseti ze třinácti krajů (minule v devíti). Přesto nám víkendový Babiš nabídl obrázek neveselého, spíš naštvaného, někdo by řekl ukňouraného lídra, který ve své povolební řeči brečí, že ho nikdo nemá rád.

„Nestačím se divit, jak všichni mluví o tom, jak chtějí porazit Babiše. To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné. Nenávist k Babišovi je jejich jediný program,“ říkal šéf hnutí ANO o ostatních stranách při prvním povolebním vystoupení v sobotu večer. Před kamery přišel neobvykle sám, bez ostatních lídrů strany, a stále opakoval jedinou myšlenku: Všichni proti mně půjdou.

S touto výbavou se očividně chystá jít i za rok do mnohem zásadnějších voleb do Poslanecké sněmovny. To bylo zřejmé od okamžiku, kdy z něj slovní spojení „spiknutí nenávisti“ vypadlo v sobotu večer už podruhé a roli oběti pak rozehrál i při nedělním vystoupení pro Blesk.cz: „Všichni jsou proti nám, protože Babiš přišel a rozvrátil ten jejich zkorumpovaný systém.“

Kdybyste mu v tu chvíli připomněli korupční kauzu Stoka brněnského hnutí ANO, tak po vás šlehne další oblíbenou větou: „Zločinec Švachula k nám přišel z ODS.“ A navrch přidá, že „Jaroslav Faltýnek už nebude kandidovat na prvního místopředsedu“. Problém smeten ze stolu. Stejně tak papalášské manýry končící hejtmanky Jermanové (podle Babiše „mediální aférky“). O jeho vlastních kauzách ani nemluvě.

Veřejné sebelitování je Babišova oblíbená póza. Dá se říct, že i tentokrát možná zabrala – a on, miliardář, který „obětoval své pohodlí“, získal pro hnutí ANO podporu více než jedné pětiny lidí, kteří šli v pátek a v sobotu k volbám. Výsledek to byl sice nejlepší, ale co by mělo Babiše zajímat čím dál víc, jsou hlasy zbylých čtyř pětin lidí, kteří hlasovali pro někoho jiného.

To nejsou zastánci zkorumpovaného systému, jak on nazývá lídry většiny ostatních stran. To jsou prostě voliči jiných idejí, jiného programu, jiných hodnot. A s těmito lidmi Babiš absolutně nepočítá, nebo o nich vůbec nemluví.

Jeho prázdná fráze „my jsme strana pro každého a my jsme úspěšná vláda“ na všechny nezabírá. A on by se přitom vzhledem k situaci, kterou odkryly tyto volby, měl vážně zabývat tím, s kým by chtěl příště vládnout.

Teď má v menšinové, obtížně a dlouho sestavované vládě sociální demokraty. Potřebnou většinu ve Sněmovně pak Babišově vládě dodávají spolupracující komunisté. Bez nich by Babiš na vládnutí neměl sílu. Jenže ČSSD a KSČM se v krajských volbách ukázaly jako strany kráčející možná směrem do propadliště dějin.

Sociální demokraté získali 4,93 procenta hlasů (před čtyřmi lety 15,25), komunisté 4,76 procenta (minule 10,55). Ať už ztrácejí z jakéhokoliv důvodu, Babišovi musí být jasné, že tito dnešní parťáci před sebou velkou budoucnost, na kterou on by mohl vsadit, nejspíš nemají. A to ani příští rok ve volbách do Poslanecké sněmovny.

K němu se přitom jejich voliči nepřelili. To by neměl v krajských volbách jen o necelé procento lepší výsledek než minule (a dokonce ani v předvolebních průzkumech k volbám do Sněmovny si nestojí čím dál líp, spíš naopak). Dá se spíš předpokládat, že minimálně voliči sociálních demokratů dnes podporují Piráty či jiné opoziční strany. Strany, které s Babišem odmítají spolupracovat a on si to vysvětluje jejich „nenávistí“ k němu.

Babišovi zkrátka umřel koaliční potenciál, schopnost spolupracovat s ostatními na řízení státu či krajů. A na této pomyslné hranici – lídr opuštěný jako legendární kůl v plotě – se ocitl právě po sobotním vyhlášení výsledků krajských voleb.

Skuhrání, že ho nikdo nemá rád, které v tu chvíli rozjel, mu nepomůže. O tom by mu mohl své vyprávět Jiří Paroubek. Ten jako šéf ČSSD šel v roce 2010 s buldočí zavilostí do tak tvrdých a osobních střetů se všemi politickými oponenty, že když mu nevyšla jeho předpověď „zářivého čtyřicetiprocentního vítězství“ a volby vyhrál s 22 procenty (jen o dvě procenta lépe než druhá ODS), ocitl se raz dva v opozici. Ostatní strany se prostě domluvily a vládu sestavily bez něj.

To je scénář, který se od víkendu začíná jevit jako jeden z možných i pro Andreje Babiše. V nejednom z deseti regionů, kde hnutí ANO o víkendu zvítězilo, se už domlouvají ostatní strany na sestavení koalic a převzetí míst hejtmanů. Příkladem budiž Pardubický kraj.

A ne, není nutné za tím vidět spiknutí zkorumpovaných proti tomu, kdo jim rozboural prohnilý systém (nehledě k tomu, že Piráti jako strana stejně stará jako ANO do toho absolutně nepasují). Je to politická dohoda relevantních stran, které mají svůj program a voliče a které se i přes rozdíly ve svých vizích dokážou shodnout na společných zásadách.

Například na tom, že není normální, aby vládu řídil trestně stíhaný člověk.

Nebo že není normální, aby politik svým střetem zájmů poškozoval pověst země a permanentně ohrožoval principy právního státu.

Že se stát prostě nedá řídit jako soukromá firma a že transparentnost by měla být výkladní skříní každého politika.

A také že politik musí unést odpovědnost i za nepopulární opatření a nepodřizovat svou strategii jen průzkumům veřejného mínění, jak to při rozjíždění druhé covidové vlny předvedl premiér Babiš zrušením povinnosti nosit znovu roušky. Odvolával se na selský rozum a ze svého ministra zdravotnictví přitom neváhal veřejně udělat osla.

Babišův styl „já řídím, já rozhoduju, já proti všem“ se bohužel pro něj navíc odráží i v tom, jak vypadá jeho hnutí ANO. Z lidí, kteří mu na začátku před devíti osmi lety uvěřili a šli do politiky s ním, mu zbyl snad už jen ten Faltýnek. Renomované osobnosti, profesory, diplomaty, právníky nahradila poněkud jiná skupina lidí. Ti, kteří dokážou držet pusu a krok.

Zatím jako poslední svůj odchod z ANO ohlásila o víkendu europoslankyně a zakládající členka Radka Maxová: „Věřila jsem, že je to protikorupční hnutí, že je středově rozkročeno, chce pomáhat malým a středním podnikům a chce dělat spravedlivou sociální politiku. ANO se ale od původních idejí odklonilo a občas tam převládají marketingové zájmy.“

Babiš pak v sobotu po Maxové hodil jedovatým šípem: „Je dobře, že odešla. Naše hnutí se musí zbavit kariéristů,“ aby hned v neděli veřejně zalitoval, že konkrétně v regionech jeho hnutí chybí osobnosti.

„Dlouhodobě nejsem spokojen. Za rok jsou klíčové volby a my musíme generovat nějakého osobnosti, hnutí je negeneruje dostatečně.“

Problémů má vítěz krajských voleb vážně dost. Ale ten hlavní se jmenuje – Andrej Babiš.

Muž s pocitem, že je vyvolený a všichni po něm jdou.

Anketa

Jste celkově spokojeni s tím, jak dopadly krajské volby 2020?
Ano.
31,4 %
Ne.
26,7 %
Tak napůl.
34,9 %
Je mi to lhostejné.
7 %
Celkem hlasovalo 14593 čtenářů.

Doporučované