Hlavní obsah

Komplikace při cestě do Chorvatska. Mohou za to česká pravidla očkování

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Přístav v Chorvatsku (ilustrační foto).

Reklama

Cestování do Chorvatska mělo být pro Čechy snazší. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek minulý víkend řekl, že cesta bude možná bez testu už 22 dní po první dávce. Objevují se ale případy očkovaných, kteří mají s cestou problém.

Článek

Čechům bude ke vstupu do Chorvatska stačit, aby měli 22 dní po očkování první dávkou, a budou moci oblíbenou turistickou destinaci navštívit bez testu. Minulý týden tuto novinku oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) po jednání se členy chorvatské vlády v Záhřebu.

Vypadalo to, že tedy očkovaní Češi budou moci do země bez testu. Chorvatsko má ale stanovené časové lhůty po první i druhé dávce vakcíny. Aktuálně platí, že Češi můžou do země vstoupit bez testu, pokud mají 14 dní od aplikace druhé dávky vakcíny. Očkovaní první dávkou vakcíny Pfizer, Moderna a Gamaleya mohou překročit hranice bez testu, pokud od aplikace první dávky vakcíny uplynulo minimálně 22 a maximálně 42 dní.

I když budu mít obě dávky, musím na test, zlobí se Češka

A právě kvůli těmto časovým podmínkám po první i druhé dávce vakcíny se někteří Češi před dovolenou dostávají do situace, že i když už mají za sebou obě dávky vakcíny, musí do země s testem, protože se nevejdou do časového limitu.

„Já s tím mám problém, 3. května jsem dostala první dávku, 14. června jdu na druhou dávku a 21. června mám přejet hranice do Chorvatska. Tudíž nesplňuji podmínku max. 42 dní po první dávce, ale nesplňuji ani podmínku 14 dní po druhé dávce. Takže ač budu mít obě dávky, dle Chorvatska musím na test. Je problém totiž projít už jen vstupním formulářem Chorvatska. Když zadáte druhý termín očkování, nepustí Vás to, neboť nesplňujete tu lhůtu 14 dní, když dáte první termín, tak v očkovacím certifikátu, kterým se prokazujete, máte vypsaný pouze druhý termín a na hranicích to kontrolují,“ popisuje komplikace před plánovanou dovolenou v Chorvatsku čtenářka Seznam Zpráv.

Ministerstvo zahraničí o tomto problému ví a řeší ho. Podle šéfa české diplomacie Jakuba Kulhánka by měla povinnost testu po druhé dávce zmizet „v rámci dnů“.

„Intenzivně řešíme s chorvatskou stranou již od včerejška, aby se podmínka testu po 2. dávce odstranila. Věřím, že tuto technikálii chorvatská strana upraví v řádu maximálně dnů,“ napsal na dotaz Seznam Zpráv ministr zahraničí Kulhánek, jak mají Češi tuto situaci řešit.

Podmínky vstupu do Chorvatska

- negativní PCR test, ne starší 72 hodin od okamžiku testování

- antigenní test ze Společného seznamu rychlých antigenních testů vzájemně uznávaných zeměmi EU a zveřejněného Evropskou komisí, kdy od okamžiku testování do příjezdu na hraniční přechod neuplynulo více než 48 hodin

- očkování oběma dávkami vakcíny proti covidu-19 používané v členských státech EU, kdy uplynulo alespoň 14 dní od aplikace druhé dávky

- očkování jednou dávkou, jedná-li se o vakcínu aplikovanou v jediné dávce (Janssen, Johnson & Johnson), kdy uplynulo alespoň 14 dní od aplikace této dávky

- očkování první dávkou vakcíny Pfizer, Moderna a Gamaleya, kdy od aplikace první dávky vakcíny uplynulo minimálně 22 a maximálně 42 dní

- prodělání onemocnění covid-19 a aplikace první dávky vakcíny v průběhu uplynulých 6 měsíců od počátku onemocnění covid-19, pokud od naočkování uplynulo méně než 180 dní

- očkování první dávkou vakcíny AstraZeneca, kdy od aplikace první dávky vakcíny uplynulo minimálně 22 a maximálně 84 dní,

- děti mladší 12 let, cestující v doprovodu zákonných zástupců, jsou osvobozeny od povinnosti předložit test, resp. podrobit se domácí izolaci, pokud jejich zákonní zástupci mají negativní PCR nebo rychlý antigenní test, potvrzení o očkování nebo potvrzení o prodělání onemocnění covid-19.

Zdroj: Velvyslanectví Chorvatské republiky v České republice

Reportér Seznam Zpráv zjišťoval minulý týden, jaká platí v Chorvatsku opatření kvůli koronaviru, nejen co se týče vstupu do země.

Restaurace

V Chorvatsku jsou už otevřené i vnitřní prostory restaurací. Návštěvník musí mít roušku nebo respirátor, pokud samozřejmě nejí nebo nepije. Pro vstup do restaurace nebo na zahrádku není třeba s sebou nosit potvrzení o testu. Platí ale zákaz prodeje alkoholu od 23 do 6 hodin.

Ceník v restauraci v centru Opatije

Čepované pivo 0,5 l - 25 kn / 85 Kč

Limonáda 0,3 l - 20 kn / 67 Kč

Káva - 15 kn / 50 Kč

Burger - 58 kn / 196 Kč

Pizza - 55 kn / 186 Kč

Pljeskavica - 55 kn / 186 Kč

Salát s kuřetem - 56 kn / 189 Kč

Chobotnice s hranolky - 63 kn / 213 Kč

Hotely

Hotely nepožadují po příjezdu předložit negativní PCR nebo antigenní test, ani doklad o očkování. Tato potvrzení se dokládají už na hranicích při vstupu do země, a hoteliéři tedy znovu doklady od turistů nepožadují. V Chorvatsku také není očkování proti covidu povinné, přesto se velké množství lidí, kteří pracují v cestovním ruchu, nechalo naočkovat.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Snídaně na hotelu v Chorvatsku

Pláže

Na plážích neplatí žádná tvrdá opatření, není tedy třeba mít nasazenou roušku nebo respirátor. Dodržují se ale rozestupy.

Reklama

Doporučované