Hlavní obsah

Komu platí Přísaha? Skutečné dodavatele překryl Šlachta stranickou firmou

Foto: Jan Mihaliček

Robert Šlachta postavil hnutí Přísaha s pomocí kolegů z bývalé protimafiánské policejní jednotky ÚOOZ.

Reklama

Hnutí Roberta Šlachty platí spřízněné firmě za marketing, ale i za pronájem nebo za hasicí přístroje.

Článek

Od začátku května zaplatilo hnutí Přísaha společnosti Šimway podle transparentního účtu kolem 2,3 milionu korun. Šlo o téměř dvacítku různých položek, které tvoří skoro dvě třetiny všech zaznamenaných výdajů hnutí.

Firma Šimway patří Petru Kahounovi, který je členem nejužšího vedení Přísahy. Na červnovém sněmu hnutí bývalého policejního velitele Roberta Šlachty byl zvolen do výkonné rady.

Kromě marketingových výdajů, jako jsou tisk letáků, reklama na sociálních sítích nebo organizace petičních stánků, platí Přísaha této firmě za různé spektrum služeb, včetně pronájmů nebo školení o bezpečnosti práce a požární ochraně.

Společnost Šimway je však zpravidla pouhým zprostředkovatelem, jména skutečných dodavatelů se veřejnost z účtu nedozví. Přitom smyslem transparentních účtů, jejichž vedení předepisuje zákon, je ukázat o platbách během předvolební kampaně otevřené informace. A Přísaha oslovuje v kampani voliče právě s důrazem na transparentnost nebo boj s korupcí.

Zástupci hnutí zdůvodňují účtování přes spřízněnou firmu tím, že je to jednodušší a úspornější.

Foto: Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty, Seznam Zprávy

Detail transparentního účtu hnutí Přísaha s platbami společnosti Šimway.

„Pokud jde o produkční úkoly, jako například organizování sněmu, je pro nás jednodušší, když to firma pana Kahouna celé zasmluvní a zorganizuje. Vzhledem k tomu, že existujeme zatím jenom tři měsíce a vznikli jsme už v podstatě v ostré části kampaně, snažíme se náš organizační tým držet co nejmenší,“ uvedl první místopředseda Přísahy Tomáš Sochr na dotaz Seznam Zpráv.

Zdůraznil, že hnutí postupně přechází na přímé účtování položek poskytovatelům. „Můžete to vidět například u tisku letáků nebo u venkovní reklamy,“ dodal.

Faktem je, že zákon politické strany a hnutí nezavazuje, aby na transparentních účtech dokládaly reálné dodavatele.

„Kandidující subjekty zaznamenávají v účetnictví subjekty, kterým za službu či zboží zaplatily. Nemají povinnost zkoumat, zaznamenávat a případně zveřejňovat, kdo byl prvotním poskytovatelem zboží či služby, a tedy koncovým příjemcem vyplacených peněz,“ uvedla mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Luisa Divišová.

Podle Jakuba Černého, experta sdružení Rekonstrukce státu na financování politických stran hnutí, Přísaha sice neporušuje zákon, ale rozhodně nepostupuje transparentně.

„Vhodnější by bylo, kdyby platby z transparentního účtu odcházely přímo jejich konečným příjemcům. Je trochu paradoxní, že strana, která slibuje boj proti korupci a transparentnost, vede svou vlastní volební kampaň zrovna tímto způsobem,“ uvedl Černý pro Seznam Zprávy.

Pokud by služby poskytovala skutečně firma Šimway, měla by velmi široký záběr podnikání. Například 4. června dostala od Přísahy přes 170 tisíc korun za tisk a distribuci 600 tisíc letáků.

Začátkem července ovšem Kahounova společnost dostala od hnutí necelých 84 tisíc korun za „pronájem kancelářských prostor“. Dalších skoro 80 tisíc dostala firma Šimway v tentýž den za pronájem krajských poboček hnutí.

Prostory, které si Přísaha pronajímá v Praze a v regionech, přitom firmě Šimway nepatří. Například jihomoravská krajská kancelář sídlí v obecní budově v Pohořelicích, kde Robert Šlachta začínal kariéru policisty, v Jihlavě si udává adresu v budově vodárenské společnosti a v Ústí nad Labem v budově, která podle katastru nemovitostí patří do společného jmění manželů.

Foto: Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty, Seznam Zprávy

Majitel firmy Šimway Petr Kahoun (třetí zleva) byl na červnovém sněmu Přísahy zvolen do její výkonné rady.

Tím však spektrum služeb Šimway nekončí. Dne 2. července odešlo z transparentního účtu Přísahy 144 tisíc korun s popiskem: „Fakturujeme Vám zajištění BOZP a PO včetně školení a hasicích přístrojů, spisovou službu a školení. Příjemce: Šimway s.r.o.“

Tento týden pak zaplatilo hnutí firmě například za organizaci červnového sněmu v Ostravě nebo za dodávku Šlachtovy knihy.

Šimway byla založena na podzim 2019 jako přepravní firma, což je obor, ve kterém její majitel Kahoun dříve pracoval. V obchodním rejstříku má jako předmět činnosti kromě nespecifikované výroby a služeb zapsanou jenom silniční motorovou dopravu. Firma zatím nezveřejnila údaje o svém hospodaření.

Společnost sídlí v domě prvního místopředsedy Přísahy Tomáše Sochra ve vesnici Nenačovice na Berounsku. Majitel firmy Kahoun a Sochr jsou dlouholetí přátelé, pořádají spolu například letní tábory pro děti.

Reklama

Doporučované