Hlavní obsah

Vesničko má, Přísahová. Kde leží základna Šlachtova hnutí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Fotka Roberta Šlachty na nástěnce v obci Nenačovice.

Reklama

Hnutí Přísaha bývalého policejního velitele Roberta Šlachty uvádí jako oficiální sídlo Prahu. Ale velká část jejího provozního a finančního zázemí pochází z malé vesnice na Berounsku.

Článek

Nenačovice působí na první dojem jako příjemný zapadákov. Vesnice v údolí potoka Loděnice neboli Kačáku vůbec nedělá dojem, že je od západních hranic Prahy vzdálená jenom 16 kilometrů.

Okolí Nenačovic, které si uvádějí jen kolem 270 obyvatel, patří k oblíbeným cílům chatařů i výletníků. Za zmínku stojí, že ve vsi sídlí firma na výrobu bioproduktů Country Life. V místní manufaktuře Glasstar se dá objednat na prohlídku ruční výroby skla. Žádné větší atrakce obec nenabízí.

Poslechněte si audioverzi článku.

V posledních týdnech se však Nenačovice dostávají do širšího povědomí z úplně jiného důvodu - tvoří zázemí pro hnutí Přísaha bývalého policejního velitele Roberta Šlachty, které má podle některých průzkumů reálnou šanci, že se v říjnových volbách dostane do Poslanecké sněmovny.

Na první pohled to není znát. Na plotech domů nevisí plakáty se Šlachtou, ani tu lidé nenosí bílá trička s logem hnutí. Že Přísaze v téhle vsi fandí, postřehne všímavější návštěvník. Na několika místech, kde se lidé potkávají, je přilepená fotka s upřeně hledícím Šlachtou. Za vitrínou krámku se smíšeným zbožím, u kiosku s výčepem, na obecní nástěnce u sběrného dvora.

V obchodě, který stejně jako malá restaurace patří obci, se navíc podepisuje petice Přísahy za prověření zakázek spojených s pandemií covidu-19. Na stolku s podpisovými archy jsou k dispozici také fotky se Šlachtou nebo letní vydání novin Přísahy.

„Docela se to podepisuje,“ říká prodavačka a upozorňuje, že pod svrchním listem, na kterém jsou podepsaní lidé s bydlištěm většinou v Praze, je ještě několik dalších, kde už je více podpisů od místních.

Příznivě se o Šlachtovi a jeho hnutí vyjadřuje také několik štamgastů, kteří se odpoledne přišli osvěžit točeným pivem do přilehlé terasy s kioskem. „Moji podporu má určitě,“ podotýká rázně vyhlížející paní s krátkým sestřihem a půllitrem v ruce.

Místo, které Nenačovice váže přímo k Přísaze, však leží o pár set metrů dál. Je to jeden z rodinných domů na jižním svahu protějšího vrchu. Na jedné adrese se koncentruje hned několik klíčových osob kolem hnutí.

V domě především bydlí Tomáš Sochr, někdejší Šlachtův blízký kolega z policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Svému bývalému šéfovi dělá pravou ruku i v politice. S Tomášem Sochrem a s Nenačovicemi byla spjatá už „předehra“ ke vzniku Přísahy, vydání Šlachtovy knihy Třicet let pod přísahou, která loni nastartovala jeho tažení do Poslanecké sněmovny.

Foto: Vojtěch Veškrna

Tomáš Sochr byl oporou Roberta Šlachty v policejním útvaru, teď je dvojkou jeho hnutí Přísaha.

„V té době jsme s panem Šlachtou využili volných prostor v naší obci, které jsme si pronajali a tam jsme nechali zavést prvních pár tisíc kusů této knihy. V těchto prostorách jsme knihu skladovali a připravovali pro nově vzniklý e-shop,“ popisuje Tomáš Sochr.

V jeho nenačovickém domě sídlí také firma Šimway, která Přísaze zajišťuje kampaň. Společnost, již vlastní manažer v logistice Petr Kahoun z nedalekých Chrustenic, se Šlachtovu hnutí stará o webové stránky, tiskne a rozváží pro něj letáky nebo pronajímá reklamní prostory. Od začátku května si za to podle údajů z transparentního účtu Přísahy naúčtovala přes milion korun.

Petr Kahoun využívá v domě část bývalého sklepa jako sklad a má tam také firemní kancelář. Podle Tomáše Sochra na tom není nic neobvyklého. „Pana Kahouna znám od dětství, pořádáme společně již mnoho let letní tábory pro mládež. Naopak si myslím, že kdyby Petr Kahoun chtěl, aby byla jeho společnost Šimway jakkoliv netransparentní, určitě nebude registrovat její sídlo na adresu mého bydliště,“ zdůrazňuje bývalý policista.

A konečně ve stejném domě má prodejnu také rodinná firma Lubomíra Sochra, otce Tomáše Sochra a zároveň jednoho z větších sponzorů Přísahy. Sochr starší a jeho společnost s názvem S - Typo zaměřená na prodej loveckých potřeb věnovali hnutí dohromady více než 300 tisíc korun (z transparentního účtu Přísahy vyplývá vyšší částka, podle Lubomíra Sochra se však dvě platby vrátily a musely se opakovat).

To však není všechno, aspoň co se týče Nenačovic a osobních a rodinných vazeb k Přísaze. O kus dál v rekonstruovaném stavení ve vsi bydlí další rodinný příslušník a zároveň důležitá osoba Šlachtova hnutí - David Sochr, syn Lubomíra Sochra a bratr bývalého policisty Tomáše Sochra.

David Sochr půjčil Přísaze milion korun na rozjezd. Dříve pracoval ve velkých energetických společnostech, nyní vlastní společnost zaměřenou na bioplynové stanice. Na webových stránkách Přísahy je uveden jako člen programového týmu, který radí v otázkách ekologie a energetiky.

+19

Podpora Šlachtova hnutí se přitom u Sochrů neomezuje jen na muže. Například manželka Tomáše Sochra Gabriela pomáhá Přísaze i v terénu. „Hnutí Přísaha veřejně propaguje a podporuje, společně se mnou se účastní některých akcí, které naše hnutí organizuje a pořádá. Velmi si za to své manželky vážím,“ zdůrazňuje Tomáš Sochr.

Rodina Sochrů zároveň hraje významnou roli ve správě obce. Lubomír Sochr je dlouhá léta starostou Nenačovic, David je jedním z pěti zastupitelů. Všichni zastupitelé byli zvolení na jediné kandidátce Nezávislí - Nenačovice.

„Žiju tu od narození a chci žít i nadále, takže mi samozřejmě není jedno, jakým směrem se obec rozvíjí. Což je ostatně důvod, proč už čtvrté volební období pracuji v samosprávě,“ vysvětluje Lubomír Sochr, proč se ve vedení obce angažuje.

Foto: www.prisaha.cz, Seznam Zprávy

Podnikatel v energetice David Sochr, který je bratrem bývalého policisty Tomáše Sochra, půjčil hnutí Přísaha do začátků a pomáhá mu s programem.

Z působení v komunální politice si prý odnesl zkušenost, že spíš než o politiku jde o každodenní snahu udržet obec v chodu a pomalu ji rozvíjet, i když jsou k dispozici jen omezené finance. „A ještě to, že se nedá zavděčit všem a že tudíž musíte svá rozhodnutí pečlivě vybalancovat tak, aby byla ku prospěchu obce, i když část občanů třeba nesouhlasí,“ dodává Lubomír Sochr.

Jako starosty si ho lidé v Nenačovicích podle všeho celkem považují. Nejen proto, že v obci udržel fungující obchod a hospodu, s podporou evropských fondů třeba pomohl vybudovat sběrný dvůr nebo organizuje návštěvy pojízdné prodejny masa.

„Koalice se starostou tady funguje dobře. Lidé jsou spokojení,“ říká Miroslav Albrecht, který v Nenačovicích žije desítky let. Myslí si, že i díky tomu dostane Přísaha ve vsi hodně hlasů.

Starosta své sympatie k Přísaze neskrývá. Například na Facebooku se k ní otevřeně hlásí, v únoru pomáhal Šlachtovi po republice sbírat podpisy pro založení hnutí.

Jméno Lubomíra Sochra figuruje mezi podpisy pod peticí Přísahy v místním obchodě. V tom, že se petice podepisuje na obecní půdě, jako starosta nevidí problém.

„To, že je prodejna obecní, já jsem starostou a můj syn je významným představitelem politického hnutí, je souhra náhod,“ zdůrazňuje Lubomír Sochr.

Prodejnu obec koupila v roce 2016, protože ji nechtěla provozovat síť COOP ani soukromník. Obchod funguje jako střed společenského života a umístění jakékoli petice právě sem je proto podle něj logické. „Kdyby nás oslovil kdokoliv další s žádostí o umístění petičních archů a petice by nevyjadřovala extremistické názory, určitě bychom mu také vyšli vstříc,“ dodává starosta.

Zatímco Lubomír Sochr nechce vstoupit do vysoké politiky, jeho syn David se takové budoucnosti předem nezříká. „Práce v obecní samosprávě mi dala zejména zkušenosti s tím, jak je veřejná správa neefektivní, zbytečně byrokratická a zkostnatělá. Pokud mi to bude umožněno a budu o to stát, daly by se tyto zkušenosti určitě využít i na celostátní úrovni,“ odpověděl David Sochr.

Jeho bratr Tomáš Sochr, nepsaná dvojka Šlachtova hnutí, se sice přímo nezapojuje do řízení vesnice, je v ní ale společensky aktivní jinak, třeba jako člen mysliveckého spolku, kde je místopředsedou.

Reklama

Související témata:
Nenačovice

Doporučované