Hlavní obsah

Komunisté mají rok na resuscitaci. Chtějí se o ni pokusit bez Filipa

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip dá po debaklu v krajských volbách funkci k dispozici.

Reklama

Před komunisty je nelehký úkol. Musí si zvolit takové vedení, které během jednoho roku najde recept na opětovné získání voličů, aby KSČM po debaklu v krajských volbách nevypadla i ze Sněmovny.

Článek

Propad z 86 krajských zastupitelů na 13 a účast jen ve čtyřech zastupitelstvech z 13. Volební propadák zahýbe předsednictvem KSČM. Předseda komunistů Vojtěch Filip už v úterý oznámil, že spolu s místopředsedy dají na pátečním jednání výkonného výboru své funkce k dispozici. Strana pak před sebou bude mít rychlé hledání jejich nástupců, kteří během jednoho roku dovedou partaj do Poslanecké sněmovny.

Konec Vojtěcha Filipa v čele strany, v němž sedí 15 let, je nejspíš neodvratný. „Žádá to drtivá většina lidí, kteří si nepřejí náš propad za politická humna. Nevyjde-li se jim vstříc ani tentokrát, ta ostuda nás nemine jen zázrakem trumfujícím evangelia,“ myslí si Josef Skála, který ostatně Filipa nevyzývá k rezignaci poprvé, naposled to bylo před dvěma lety po zpackaných komunálních volbách. Už dvakrát proti Filipovi do čela KSČM kandidoval. Ani jednou neuspěl, patří k tvrdšímu jádru partaje, které není všem po chuti.

Volání po změně v čele strany se v KSČM ozývá z více stran po každém volebním neúspěchu. Krajské volby z minulého týdne pro komunisty však zatím byly debaklem nejbolestivějším a členové strany si uvědomují, že mají jen rok na to, aby stranu resuscitovali, nechtějí-li vypadnout i z Poslanecké sněmovny.

Mladí komunisté, kteří by dokázali přilákat i mladé voliče, v zásobě jsou, mají i vlastní sdružení. Až do nejvyššího vedení strany se však málokdo z nich prosadí, to zůstává stále velmi konzervativní. Místopředsedkyně Kateřina Konečná, která ještě nepřekročila čtyřicítku, je spíš výjimkou.

Ona sama kandidaturu na předsedkyni ohlásila již v březnu letošního roku. „Konkrétní představy, jak udělat z KSČM štiku levice, nastíním širšímu vedení ještě tento týden. Celou vizi pak představím delegátům sjezdu,“ říká Konečná, která si uvědomuje, že změna v KSČM musí proběhnout co nejrychleji. Bude otázkou, jestli na relativně mladou Konečnou uslyší i mladí voliči. Ty totiž strana nutně potřebuje. Staří totiž raketově ubývají - a není to jen často zmiňovaným vymíráním voličské základny.

„Víme, že na 300 tisíc našich voličů přešlo k hnutí ANO, ty nejradikálnější příznivce přebralo hnutí SPD a prvovoliče jsme nedokázali zaujmout, šli ve velké na stranu Pirátů,“ vysvětluje Josef Babka z Moravskoslezského kraje, jenž je jedním z mála úspěšných lídrů, kterým se alespoň podařilo dostat do zastupitelstva. „Ta naše čtyři křesla ale nepovažuji za úspěch, volby pro KSČM dopadly katastrofálně,“ hodnotí.

Podle většiny oslovených komunistů je tolerance vlády Andreje Babiše jedním z důvodů, proč voliči KSČM opustili. „Šli k Andreji Babišovi, kterého jsme ale k levicovým krokům donutili právě my. Voličům jsme to však nedokázali dostatečně vysvětlit, že to nebyl on, ale my, kdo to zařídil,“ myslí si jihomoravský komunista Filip Zachariáš, který patří k mladším straníkům a mohl by být jednou z nadějí pro budoucnost strany.

S podporou současné vlády souvisí podle Josefa Skály i fakt, že komunisté tím pádem úplně rezignovali na opoziční roli. „Když strana našeho typu podpoří vládu, musí svůj opoziční tlak znásobit, a ne si ho zakázat. Nám se však krutě mstí pravý opak,“ upozorňuje na jeden z důvodů krajského debaklu.

Krajské a okresní konference daly na předsedu už 11 návrhů, o kterých rozhodne listopadový sjezd strany, kromě Zachariáše a Konečné by mezi nimi mohl být i poslanec Leo Luzar. Opětnou kandidaturu nevyloučil ani nynější předseda Vojtěch Filip.

Listopadový sjezd by měl podle partajníků přinést výrazné tváře s jasnou vizí, které však budou mít jeden jediný rok na to, aby stranu postavily na nohy a dovedly ji k rozumnému volebnímu výsledku. „Je čas na generační obměnu,“ přiznává Zachariáš, který si přeje, aby funkce ve straně vykonávali lidé, kteří by ji opět přivedli ke dvoucifernému výsledku. Ten je však posledních pět let spíše zbožným přáním.

Reklama

Doporučované