Hlavní obsah

Končící šéf SPD Martin Schulz nebude součástí německé vlády

Martin Schulz končí i v čele sociálních demokratů. Video: AP

 

Reklama

Martin Schulz se v pátek vzdal postu šéfa diplomacie v rýsující se koalici v Německu. Tu nejspíš znovu povede kancléřka Merkelová.

Článek

Končící předseda německých sociálních demokratů Martin Schulz se nestane novým ministrem zahraničí. Do vznikající staronové koalice SPD a CDU/CSU vedené kancléřkou Angelou Merkelovou nakonec vůbec nevstoupí. Sociální demokracie to uvedla v tiskové zprávě politické strany.

Podle Schulze je zásadní, aby sociální demokraté rozhodovali především o programu, který se SPD podařilo prosadit do koaliční smlouvy.

„Kvůli diskuzím o mé osobě ale považuji úspěšné hlasování za ohrožené. Proto tímto oznamuji, že se vzdávám vstupu do spolkové vlády,” uvedl ve svém prohlášení někdejší předseda Evropského parlamentu. „Všichni děláme politiku pro lidi v této zemi. K tomu patří, že mé osobní ambice musejí stát za zájmy strany,” dodal.

Kolektivní zájem však zřejmě nebyl jediným důvodem, proč Martin Schulz nebude součástí budoucí vlády. Podle serveru deníku Bild totiž dostal od členů vedení strany ultimátum, aby se do pátečního odpoledne nároku na post ministra zahraničí vzdal.

Schulz už loni v září po propadu SPD v parlamentních volbách prohlásil, že do žádné vlády vedené Angelou Merkelovou znovu nepůjde. Postupně však otočil a v rýsující se staronové koalici se začal připravovat na funkci šéfa diplomacie. Mezi jeho stranickými kolegy to vyvolalo velkou vlnu nevole a Schulz musel pod sílícím tlakem své rozhodnutí znovu změnit.

Na postu šéfa diplomacie tak pravděpodobně zůstane současný ministr zahraničí Sigmar Gabriel. Oficiální vznik velké koalice však musejí sociální demokraté posvětit ještě ve vnitrostranickém referendu. Výsledky hlasování budou známy 4. března. Schulz chce pak odejít z čela strany, kde ho má nahradit šéfka poslanců Andrea Nahlesová.

Reklama

Doporučované