Hlavní obsah

Konec éry. Castro odchází z čela komunistické strany, chce dát prostor mladším

Foto: Profimedia.cz

Raúl Castro na sjezdu Kubánské komunistické strany (PCC) .

Reklama

Vládnoucí Kubánská komunistická strana bude mít nového lídra. Po šedesáti letech se jím poprvé stane osoba nepatřící do rodiny Castro. Nové směřování země, kterou trápí covid-19 i ekonomická situace, ale pravděpodobně nepředstaví.

Článek

Kubánský vůdce Raúl Castro včera na úvod osmého stranického sjezdu potvrdil, že předá vedení mocné Kubánské komunistické strany (PCC) mladší generaci, která je „plná vášně a protiimperialistického ducha“. Informovala o tom agentura Reuters. Předáním moci tak formálně skončí po šedesáti letech éra bratrů Castrových.

Jeho nástupce bude známý na konci probíhajícího čtyřdenního sjezdu PCC. Přestože Castro žádnému kandidátovi přímou podporu nevyjádřil, jeho předpokládaným nástupcem se stane prezident Miguel Díaz-Canel (61). V pořadí tak bude od roku 1965 teprve třetí lídr strany.

Sjezd PCC se koná za zavřenými dveřmi, ale kubánská televize odvysílala úryvky Castrova úvodního projevu. Devětaosmdesátiletý Raúl Castro v něm vyjádřil spokojenost nad tím, že může předat vedení skupině věrných, kteří za sebou mají desítky let zkušeností, během nichž stoupali po stranickém žebříčku.

„Vroucně věřím v sílu, příkladný charakter a porozumění svých krajanů. Dokud budu žít, budu připravený s nohama ve třmenech bránit vlast, revoluci a socialismus,“ řekl Castro stovkám stranických delegátů, kteří se sešli ve sjezdovém centru v Havaně.

Mnozí Kubánci ale od této výměny vedení PCC praktické změny nečekají, podobně jako se jich nedočkali od nové ústavy z roku 2019, která sice zakotvila soukromé podnikání, ale zachovala vedoucí úlohu PCC, která na Kubě vládne jako jediná povolená strana přes půl století. Někteří analytici míní, že Raúl Castro bude dál ovlivňovat dění na tomto karibském ostrově.

Kuba je nyní v nejhorší ekonomické krizi za 30 let. Přispěla k tomu koronavirová pandemie,která omezila klíčový cestovní ruch, i další sankce, které vyhlásil bývalý americký prezident Donald Trump. V minulém roce klesl na Kubě hrubý domácí produkt (HDP) o 11 procent. Snížil se i dovoz zboží. V zemi je ho tak nedostatek včetně potravin. Kubánci na ně podle Aljazeery čekají i několik hodin.

Tématem letošního sjezdu budou dále nedokončené reformy, zaměřené na možnou transformaci státních podniků, přilákání zahraničních investorů a poskytnutí legální ochrany soukromým podnikatelům.

Na předchozí sjezd PCC, který proběhl v dubnu 2016, zavítal za bouřlivého potlesku ještě i Fidel Castro, který následně v listopadu zemřel. Do vedení strany tehdy byli opět zvoleni staří revolucionáři. Nynější sjezd by měl zvolit už generaci narozenou po revoluci z roku 1959.

Reklama

Doporučované