Hlavní obsah

Konec jedné éry. Nejbohatší muž světa odchází z čela své firmy

Foto: Profimedia.cz

Jeff Bezos.

Reklama

aktualizováno •

Jeff Bezos je synonymem pro Amazon a jeho úspěch. Teď odchází z výkonného řízení firmy a bude předsedou správní rady.

Článek

Zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos letos opustí funkci výkonného ředitele podniku. Nahradí ho Andy Jassy, který nyní řídí cloudové aktivity Amazonu. Bezos se stane výkonným předsedou správní rady podniku. Oznámila to dnes firma.

Podle deníku The New York Times (NYT) proběhne definitivní předání otěží ve třetím kvartále tohoto roku, tedy od července.

„Ještě stále jsem v kanceláři, ale jsem neskutečně nadšený z tohoto předávání žezla,“ uvedl 57letý Bezos podle NYT v mailu zaměstnancům. Jako předseda správní rady se bude věnovat především novým produktům a „rodícím se myšlenkám“.

Tento krok dle amerických médií znamená konec jedné éry. Bezos totiž zosobňoval svou společnost a její raketový úspěch. Z dnešní terminologie start-upového online prodejce knih z 90. let se pod jeho vedením přerodila v kolos v hodnotě 1,7 bilionu dolarů a více než 1,2 milionu zaměstnanců po celém světě, včetně Česka.

S Bezosem v čele se z internetového knihkupectví stal prodejce téměř všeho myslitelného a Amazon se stal gigantem v oboru logistiky a vrhl se také do zábavního průmyslu, má svou streamovací platformu a vyvíjí výrobky s umělou inteligencí.

Díky tomuto úspěchu a rozmachu se Bezos stal nejen jedním z nejbohatších lidí světa, ale také jedním z nejvlivnějších lídrů světa technologií. Tedy kroužku, kam patří Bill Gates nebo patřil Steve Jobs.

Již v minulosti se postupně stahoval z každodenního vedení firmy. Pandemie jej ale donutila se vrátit do práce naplno.

Bezos založil společnost Amazon v roce 1994. Amazon dnes oznámil, že ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 44 procent na 125,6 miliardy dolarů. Čtvrtletní čistý zisk firma více než zdvojnásobila na 7,2 miliardy dolarů. Za celý loňský rok tak vydělala rekordních 21,3 miliardy dolarů, napsala agentura DPA.

Čtvrtletní tržby překonaly očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na 119,7 miliardy dolarů. Amazon v poslední době těží ze silného růstu zájmu spotřebitelů o nákupy prostřednictvím internetu, který je důsledkem pandemie covidu-19.

Podle posledního žebříčku magazínu Forbes byl Jeff Bezos vloni nejbohatším mužem světa s jměním přes 113 miliard dolarů. Koronavirová pandemie s pořadím ovšem zřejmě zahýbala. V současnosti je podle pravidelně aktualizovaného indexu miliardářů agentury Bloomberg druhým nejbohatším člověkem na světě za Elonem Muskem. Zakladatel a šéf společnosti Tesla poskočil v žebříčku díky výdělkům svých akcií v koronakrizi o několik příček, když se jeho odhadované jmění zmnohonásobilo. Aktuálně mu Bloomberg připisuje 190 miliard dolarů. Bezosovi o dvě méně.

Právě minimální rozdíl pak mění jejich pořadí velmi často. Po nástupu administrativy Joea Bidena a ohlášení nových záchranných balíčků Bezos předehnal Muska. Finální rozhodnutí, kdo je pro tento rok skutečně tím nejbohatším, bude muset vyčkat na výroční forbesovský žebříček.

Kromě neustálého přepočítávání majetku a zveřejňování novinek, s nimiž přichází Amazon, se obří událostí stal v roce 2019 jeho rozvod. Rozešel se se svou dlouholetou ženou MacKenzie, která se díky dle jejich slov přátelskému rozvodu stala jednou z nejbohatších žen světa. V době dělení majetku měl její podíl v Amazonu hodnotu 36 miliard dolarů. Velkou část svého jmění bývalá paní Bezosová přislíbila věnovat na charitu.

Reklama

Doporučované