Hlavní obsah

Konec s diktaturou, Srbové už třetí den protestují proti novému prezidentovi

Srbsko zažívá třetí den protestů.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Demonstranti kritizují veřejnoprávní média, která podle nich vycházejí vstříc nově zvolenému prezidentovi Aleksandaru Vučićovi.

Článek

Třetí den po sobě pokračují několikatisícové protesty v srbském hlavním městě Bělehradě. Především mladí lidé protestují proti nově zvolenému prezidentovi Aleksandaru Vučićovi, který podle nich zmanipuloval volby a vytváří v zemi diktaturu.

Bývalý srbský premiér Vučić ovládl hned první kolo nedělních prezidentských voleb. Získal nadpoloviční většinu 55 procent hlasů a nechal za sebou s odstupem téměř 40 procent opozičního kandidáta Sašu Jankoviće.

Neexistující voliči a autokrat

Ještě v pondělí po ohlášení výsledků se v Bělehradě, ale i v dalších srbských městech, sešli demonstranti, kteří obvinili vítěze voleb z manipulace s volebními seznamy a zavádění autokratických prvků do politiky. Podle nich měl Vučić získat hlasy neexistujících voličů.

„Jsem tady, protože si myslím, že v této zemi už není demokracie. Něco se musí změnit. A proto protestuji, abych vyjádřil svou nespokojenost se současnou situací v zemi,” řekl účastník demonstrace Mihajlo Saranovič.

Protesty pokračují i třetí den a měly by trvat i nadále. Demonstranti se organizují spontánně přes sociální sítě, což ale představitelé vládnoucí Srbské pokrokové strany odmítají. Podle nich za protesty stojí opozice. Provládní média podezírají z financování protestů dokonce amerického miliardáře George Sorose. Sám Vučić však uznává právo lidí nenásilně protestovat.

Půjde Vučić Erdoganovou cestou?

Demonstranti nesli transparenty s nápisy jako „Konec s diktaturou” nebo „Vučići, ty zloději, ukradl si volby”. Pochod se zastavil také před budovou veřejnoprávní televize a rozhlasu, protože v oficiálních médiích vystupoval nejčastěji právě Vučić a ostatní kandidáti nedostávali zdaleka tolik prostoru. Museli proto oslovit voliče alternativními způsoby, například prostřednictvím sociálních médií.

Server Deutsche Welle připomíná, že bývalý radikální nacionalista Vučić vládl z premiérského postu balkánské zemi pět let „železnou pěstí”, ačkoliv v mezinárodních otázkách se prezentoval jako reformátor, který chce Srbsko přivést do Evropské unie.

Vučić přechází do prezidentské role, která je spíše ceremoniální funkcí. Podle pozorovatelů si ale bude chtít udržet moc prostřednictvím premiéra, jenž mu bude naslouchat. Mohl by se také po vzoru tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pokusit posílit své pravomoce.

Reklama

Související témata:

Doporučované