Hlavní obsah

Srbsko má nového prezidenta, oblíbený recesista skončil třetí

Srbsko má nového prezidenta.

 

Reklama

Nadpoloviční většinu hlasů získal hned v prvním kole dosavadní premiér Aleksandar Vučić.

Článek

Srbským prezidentem se hned v prvním kole voleb stal sedmatřicetiletý proevropský politik Aleksandar Vučić, který v zemi vede nejsilnější formaci, Srbskou pokrokovou stranu. Ve volbě získal 55 procent hlasů.

„Jsem velmi hrdý na to, že jsme od srbských občanů získali takovou důvěru. Z 3 700 000 lidí pro nás hlasovalo 2 035 000 z nich,” uvedl po odtajnění výsledků.

Na druhém místě za Vučićem se ziskem 16 procent hlasů se umístil opoziční kandidát Saša Janković, na třetím Luka Maksimović, který vystupuje pod pseudonymem Ljubiša Preletačević Beli.

Právě tomu se ve volbách povedlo téměř nemožné. Pětadvacetiletý student bral totiž od začátku svoji kandidaturu jako recesi. Do voleb šel bez vlastního programu, sponzorů a aniž by věděl, co prezidentská kandidatura obnáší.

Věrný svojí přezdívce Beli = bílý, se obklopil vším, co je bílé a prohlašoval například, že Srbsko vyšle jako první stát světa posádku na Mars. Svým recesistickým vystupováním chtěl poukázat na absurditu srbské politiky a enormní moc v rukou Vučiće.

V Srbsku se stal velice populární postavou. Předvolební průzkumy mu dokonce předpovídaly druhé místo.

Reklama

Související témata:

Doporučované