Hlavní obsah

Konec trýznivého vymačkávání pasty. Nový obal je proti plýtvání

Revoluční obal na pastu. Skoncuje s vymačkáváním zbytků, podívejte se.Video: Jan Marek

 

Reklama

Výrobce past představil ve spolupráci s americkým startupem nový obal na pastu, pomocí nějž se prý spotřebitelé vyhnou plýtvání. Běžně se údajně nespotřebuje i více než desetina objemu každé tuby. Nový obal je navíc ekologický.

Článek

Spotřebovat zubní pastu do poslední kapky je často nemožný úkol. Vyrábí se jí ale stále víc a její prodeje rok od roku rostou asi o šest procent. Přitom až 13 procent objemu každé tuby skončí v koši. Uvádí to startup LiquiGlide vyvíjející obaly, z nichž skladovaná tekutina vyklouzne hladce i bez trýznivého vymačkávání, ničení tub nebo plýtvání.

„Přetváříme způsob, jakým se balí pasty, které jsou v tubách už více než celé století. Zpřístupňujeme produkt, který je čistý, naprosto transparentní, plně recyklovatelný, a nabízí tak spotřebiteli výběrovou zkušenost,“ vysvětluje Kripa Varanasi, spoluzakladatel LiquiGlide.

Investice za tři čtvrtě miliardy. Startup má vlastní recept

Od investorů už startup z Massachusettského technologického institutu vybral přes 23 milionů dolarů, ke kterým teď oznámil další kolo financování ve výši 13,5 milionu dolarů, tedy celkem v přepočtu už přes 780 milionů korun. Pro spotřebitele je ale nejdůležitější, že nyní nově oznámil partnerství s firmou Colgate-Palmolive, která začíná pasty v nových obalech prodávat v Evropě a poté míří i do USA.

A v čem tkví tajemství nové tuby? LiquiGlide prý nepoužívá žádné nové chemikálie, ale známý postup a novátorský nápad. Vnitřek obalů je hydrofobní (nepřilnavý k vodě) tím, že je klasicky mikroskopicky jemně texturovaný. Drážky běžně vyplňuje vzduch bránící přilnavosti tekutiny. Startup ale navíc přidal směs bezpečných potravinových látek, která nejen že vyplňuje drážky, ale vytváří i velmi kluzkou vrstvu odolnou i proti husté pastě nebo třeba kečupu.

Potravinově nezávadný

Podle druhého ze spoluzakladatelů amerického startupu lze díky přizpůsobivosti složení jejich „klouzavé“ směsi vyrábět revoluční obaly pro všechno od krémů na obličej po sýr v tubě. Lze ji prý totiž skládat ze složek již přítomných v produktech v případě kosmetiky nebo jídle v případě potravin, a to bez jakéhokoliv nežádoucího zápachu či chuti, které by výrobky pozměnily. Ve Spojených státech už pro potravinové využití získala i schválení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Využití i pro medicínu

Obaly od LiquiGlide jsou podle firmy užitečné i pro redukci odpadu, který vzniká u výroby běžných tub a balení. Potenciál prý vidí i ve využití pro zdravotnické účely, jelikož se údajně dokážou zbavit škodlivých biofilmů. Společnost se proslavila už v roce 2012 virálním videem jedné z prvních svých přelomových lahví pro kečup.

Reklama

Doporučované