Hlavní obsah

Konečná zpráva o Dalíkovi. Šla i po tom, v kolik chodil do práce

Marek Dalík nebyl podle prověrky ministerstva spravedlnosti zvýhodněn při výkonu trestu.

Reklama

Kontrola, kterou nařídila ministryně spravedlnosti Marie Benešová, má jednoznačný závěr: Marek Dalík nebyl ve výkonu trestu nijak zvýhodněn.

Článek

Po více než dvou měsících má ministryně spravedlnosti Marie Benešová na stole konečnou zprávu o tom, zda byl či nebyl při výkonu trestu ve znojemské věznici protežován bývalý lobbista a poradce premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík.

Kontrolu, jejíž výsledky dokument shrnuje, nařídila právě ministryně spravedlnosti. Po Dalíkově předčasném podmíněném propuštění (po odpykání více než poloviny z pětiletého trestu) se totiž objevily informace, že z věznice docházel pracovat jako údržbář do znojemského penzionu U Císaře Zikmunda.

Výsledek kontroly, na níž pracovali lidé z inspekce ministerstva, je podle zjištění Seznam Zpráv ten, že vězeň Marek Dalík při určení do této pracovní činnosti zvýhodněn nebyl.

„Provedené kontroly nezjistily porušení právního předpisu. Jmenovaný vykonával běžné činnosti programu zacházení,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Výsledek kontroly nařízené ministryní Benešovou má tak stejný závěr jako první kontrola, při níž byl Dalíkův pobyt ve vězní prověřován už krátce po lobbistově propuštění loni v listopadu.

„Ministerská kontrola prokázala, že mediální spekulace (o tom, že Dalík mohl dostat během věznění díky protekci místo údržbáře – pozn. red.) se nezakládaly na pravdě, za to jsem ráda,“ uvedla ke kontrole ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Pokud budu ministryní, nepřipustím, aby byl některý z odsouzených při výkonu trestu zvýhodňován, nebo naopak diskriminován. V tomto ohledu budu apelovat i na Vězeňskou službu ČR, aby zachovávala rovnost podmínek všech odsouzených,“ dodala.

Marek Dalík byl odsouzen za pokus o podvod při nákupu obrněných transportérů pandur. Během pobytu ve vězení chodil do zaměstnání v uvedeném znojemském penzionu mimo věznici sám, dohlížet na něj měli jen majitelé penzionu.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti neměli ministerští úředníci po formální stránce výhrady ani k Dalíkovu zaměstnání, ani k tomu, že mu jako kázeňská odměna byl přerušen výkon trestu. „Co se týče počtu těchto odměn, nedá se soudit, že by docházelo k nějakému zvláštnímu zvýhodňování odsouzeného,“ dodal mluvčí resortu Řepka.

„Bez připomínek“ je podle ministerstva i skutečnost, že byl Dalík zařazen do kategorie DVO (tzv. další vytipované osoby, pozn. red), která existuje ve Vězeňské službě už delší dobu a jde o interní předpis, který má preventivně zabraňovat násilí mezi odsouzenými. „Do kategorie DVO nejsou zařazeni pouze odsouzení známí z veřejného života, ale také ti, proti kterým se vedlo medializované trestní stíhání pro zvlášť závažnou trestnou činnost nebo trestnou činnost spáchanou na dítěti,“ vysvětluje podstatu mluvčí.

Samo ministerstvo nechce podrobnější informace o kontrole Dalíkova pobytu ve vězení zveřejňovat.

Seznam Zprávám se však podařilo získat pasáž, ve které úředníci popisují, co vše v případě Dalíka kontrolovali. Kromě obhlídky cely – sedmilůžková místnost se železnými palandami, skříňkami a společnou televizí – se věnovali zejména porovnávání Dalíkových privilegií v poměru k ostatním vězňům. Zkoumali také, jak je ve věznici nastaven kontrolní mechanismus, aby se zamezilo případnému zvýhodňování některého z vězněných.

Z dokumentu o kontrole je například patrné, že inspektoři ministerstva zhlédli záznamy z kamer u vstupu do věznice čtyři týdny před Dalíkovým propuštěním. Zkoumali jeho odchody a příchody do zaměstnání v penzionu, prověřovali také jeho odchody a příchody od začátku května 2019 až do 15. listopadu v systému věznice. Marek Dalík byl propuštěn 18. listopadu.

Prověřovány byly také záznamy Vězeňské služby o každodenní prověrce odsouzených přímo na pracovišti.

Dokument popisuje, jaký byl pracovní den vězně Dalíka.

Jeden ze zaměstnanců společnosti Masri, která je provozovatelem penzionu U Císaře Zikmunda, ho každé ráno po osmé hodině vyzvedl a přivezl jej odpoledne mezi 16. a 17. hodinou zase zpět.

Inspektoři prověřovali i to, zda se čas nástupu Marka Dalíka do práce nevymykal. Zjistili, že v případě penzionu začínala pracovní doba nejpozději oproti ostatním zaměstnavatelům. Ze 14 podniků, kde vězni pracují, se v šesti začínalo v 6 hodin ráno, v pěti v sedm nebo krátce před sedmou a ve dvou v 8 hodin. V Dalíkově zaměstnání se začínalo v 8:30, ale podle kontrolorů tomu tak bylo až od května 2018. Předtím to bylo rovněž v 8 hodin.

Věznice ve Znojmě měla uzavřenou smlouvu s firmou Masri už od roku 2007, v roce 2017 ji aktualizovala tím, že se vypustila podmínka o tom, že pro ni bude pracovat pouze jeden vězeň.

V neposlední řadě pátrali ministerští úředníci i po tom, v jakém poměru k ostatním odsouzeným byla Dalíkova kázeňská odměna – přerušení výkonu trestu.

Z 91 osob, které ji mohly formálně získat, vedení věznice takto odměnilo 58 lidí. Tedy téměř dvě třetiny odsouzených, kteří vykonávali ve znojemské věznici trest.

Marek Dalík byl takto odměněn dvakrát, přičemž v záznamech věznice jsou tři odsouzení, kteří měl za odměnu trest přerušen hned šestkrát.

V části dokumentu, do kterého měly Seznam Zprávy možnost nahlédnout, ale již není uvedeno, na jak dlouho se vězni na svobodě ocitli. Server Aktuálně.cz loni informoval, že Dalík strávil na svobodě dvakrát dvacet dní.

Reklama

Doporučované