Hlavní obsah

Kontinent z odpadků v Tichém oceánu už není ojedinělým jevem, Atlantik je podle vědců znečištěný ještě více

Enormní množství mikroplastu v Atlantiku, kvůli potravnímu řetězci je můžeme sníst i my.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

Vědci ve vzorcích vody ze Sargasového moře naměřili větší koncentraci plastového odpadu než v nechvalně proslulé Velké tichomořské odpadkové skvrně.

Článek

Bezmála 1300 kousků mikroplastů našli vědci z expedice Greenpeace ve vzorku vody ze Sargasového moře, napsala americká televize CNN. Její reportéři byli na palubě vědecké lodi. Kromě drobných částí plastu pluly na hladině moře také větší odpadky zamotané do hroznovice – chaluhy typické pro oblast Sargasového moře.

Moře bohaté na zmíněnou chaluhu bylo v minulosti domovem stovek druhý mořských živočichů, ekosystém byl důležitý zejména pro úhoře a mořské želvy. Jejich místo v trsech hroznovice ale zabraly ve většině případů právě odpadky.

Podle měření je Sargasové moře plasty více znečištěné než nechvalně proslulá Velká tichomořská odpadková skvrna, vědci vycházeli z údajů loňského měření v Tichém oceánu. Velká tichomořská odpadková skvrna je shlukem odpadků pětkrát větším než Francie, o kterém ochránci životního prostředí a média často v nadsázce hovoří jako o sedmém kontinentu.

Vědci z mise Greenpeace na základě zkoumání odebraných vzorků uvedli, že drtivá většina odpadu pochází z plastových výrobků na jedno použití. Zejména z lahví a sáčků.

Mořské proudy nesou do Sargasového moře – jediného moře bez pevninského pobřeží – odpad od břehů západní Afriky a východního pobřeží Ameriky.

Podle CNN bylo dosud recyklováno pouze devět procent vyrobeného plastu, většina plastu naopak končí ve spalovnách a na skládkách. Podstatná část se ale dostane do řek a poté do oceánů. „Ryby nebo krevety kousky plastů pojídají a ty potom jíme my. Mikroplasty se pak dostávají i do našeho těla,“ řekla CNN mořská bioložka Celia Ojedaová.

Mikroplasty vědci podle nedávno zveřejněných studií našli také na odlehlých místech mimo oceán – například ve sněhu v Arktidě nebo ve Skalistých horách ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované