Hlavní obsah

Kořist antropologů. USA vrací Peru 2 000 let starou dětskou mumii

Z USA se do Peru vrátí mumie malého dítěte.Video: Reuters

 

Reklama

Asi 2 000 let stará mumie dítěte se po několika desetiletích vrátila ze Spojených států zpět do Peru. Od roku 1957 byla součástí sbírky Muzea vědy a historie v Corpus Christi v Texasu. To se teď dobrovolně rozhodlo předat ji do rukou peruánské vlády. Do USA se možná dostala nelegálně z antropologické výpravy v Peru.

Článek

Vedení texaského muzea se k navrácení mumie rozhodlo v roce 2016. Podle zaměstnanců muzea to byl ten „nejlidštější krok“, ke kterému šlo přistoupit, píše agentura Reuters.

Mumie je zabalená v asi 50 cm dlouhém obalu z provazů, ve kterém je umístěná v pozici plodu s rukama zkříženýma na prsou. Podle zpráv deníku El Comercio se jedná o dítě ve věku 2–4 let s umělou deformací lebky, zabalené podle aymarské tradice. Díky těmto znakům mohli experti z peruánského ministerstva kultury potvrdit autenticitu mumie a označili za místo jejího původu hornatou oblast na jihu země.

Zpravodajský web Corpus Christi Caller-Times píše o tom, že mumie byla původně majetkem Amerického muzea přírodní historie, kam se zřejmě ilegálně dostala jako úlovek jedné z antropologických výprav do Peru. V roce 1957 byla darována Muzeu vědy a historie v Corpus Christi v Texasu a před třemi lety se manažerka sbírek muzea Jillian Becquetová rozhodla, že mumii navrátí zpět do země původu.

Becquetová uvedla, že uchovávání lidských ostatků se neslučuje se standardy moderního muzea.

Ještě než muzeum začalo domlouvat předání mumie s peruánskou ambasádou ve Washingtonu, poslalo ji minulý rok na rentgenové vyšetření do místní dětské nemocnice. To pomohlo přesněji určit, do jaké míry je mumie zachovalá a v jaké se přesně nachází pozici.

Koordinátorka rentgenových vyšetření z Driscollovy dětské nemocnice Suzi Beckwithová na základě snímků deníku Caller-Times sdělila, že kosti jsou ve „velmi dobrém stavu“ vzhledem k jejich stáří a mumie podle tvaru kostí patří holčičce. Dodala, že pořizovat snímky mumie pro ni byl životní zážitek.

Náměstek peruánského ministra kultury Guillermo Cortés řekl, že navrácení mumie přispěje k porozumění postupů, které při pohřbech používaly prehispánské společnosti. Mumie teď zůstane v Národním muzeu archeologie, antropologie a historie v Limě, kde na ní odborníci budou provádět další testy.

Reklama

Související témata:

Doporučované