Hlavní obsah

Koronavirový trend: Bohatí investují do soukromých rájů

Foto: Profimedia.cz

Soukromý ostrov Davida Copperfielda za 50 milionů dolarů.

Reklama

Vypadá to, že dobře situovaní lidé se poslední měsíce připravují na další možný pandemický „lockdown“. Počet bohatých, kteří se začali poohlížet po soukromém ostrově, za posledního půl roku výrazně vzrostl.

Článek

Za soukromí a čisté prostředí bez nebezpečí nákazy jsou samozřejmě ochotni si připlatit.

Spolu se zvýšeným zájmem o nákup odlehlých pozemků po celém světě začínají finančně vybavení kupci také využívat programy, které výměnou za vysokou investici do hostitelské země zaručují občanství nebo trvalý pobyt, upozornil server Bloomberg. Například loni vstoupila v platnost vylepšená pravidla „nákupu“ víza pro trvalý pobyt v USA, která tuto investici ještě zdražila. Zlaté vízum, jak se mu často přezdívá, vyjde nyní zájemce na 900 tisíc dolarů.

O zvýšeném zájmu o luxusní nemovitosti informovala největší světová poradenská „citizenship and residency“ společnost Henley & Partners. Uvádí, že právě přetrvávající hrozba virové infekce a riziko znovuuzavření hranic motivuje boháče k hledání bezpečného místa, kde by další pandemii mohli přežít.

Obrazem: Soukromé ostrovy nejbohatších

+3

Podle společnosti je velký zájem zejména o oblasti Nového Zélandu, kde bohatí kupci musí investovat alespoň dva miliony dolarů, aby získali rezidentské vízum. Na Maltě pak za něj člověk zaplatí přibližně 1,4 milionu dolarů.

Karibik zastínilo Tichomoří

Podle posledních dostupných dat Henley & Partners vyskočil za první čtyři měsíce letošního roku zájem meziročně o celých 50 procent. U osob, které se plánují ucházet také o žádost o nové občanství nebo právo na pobyt, pak vzrostl o čtvrtinu. Zájem o získání trvalého pobytu vysvětluje agentura Bloomberg tím, že v případě znovuobnovených omezení je pro lidi jednodušší dostat se ke svému majetku.

To, že movití klienti stojí jen o pozemky na karibských ostrovech, je podle společnosti fáma. Zájem je podle ní hlavně o Austrálii a Nový Zéland, což vedení Henley & Partners připisuje mimo jiné včasnému a úspěšnému zamezení šíření nákazy koronavirem mezi místní.

Nadine Goldfootová, vedoucí partnerka v advokátní kanceláři Fragomen, domněnku potvrdila. „Při výběru tohoto typu pozemku u lidí získává prioritu to, jak se zemi během pandemie dařilo a jak si s ní vláda poradila,“ uvedla.

Do centra pozornosti se dostal také portugalský program rezidenčních investic. Přilákal právě klienty, kteří chtěli investovat do stabilního trhu s nemovitostmi, a zaujal je relativně nízký počet případů koronaviru v zemi.

Podle společnosti Henley navíc lidé považují tento krok za chytrou investici a za způsob, jak cestovat bez víz.

Koupě soukromého ráje přes WhatsApp

Dostatečně výmluvný je v této souvislosti nedávný nákup soukromého ostrova u irského pobřeží se třemi privátními plážemi a sedmi domy. Prodán byl anonymnímu kupci za 6,3 milionu dolarů.

Podle serveru CNN zbrusu nový majitel místo osobně vůbec nenavštívil. Výjimečný pozemek koupil na základě virtuální prohlídky, již makléři zprostředkovali přes aplikaci, kterou má asi většina lidí v telefonu – přes WhatsApp.

Foto: Montague Real Estate

Z hlavního domu na soukromém ostrově Horse Island je výhled na Atlantský oceán.

„Prodej tohoto ostrova zdůrazňuje trend, který je stále zřetelnější. V dobách, kdy koronavirus zasáhl do života nás všech, někteří hledali nemovitosti a pozemky ve vzdálených lokalitách, o které se nebudou muset dělit,“ říká Alex Robinson z realitní agentury Knight Frank, jež se na prodeji podílela.

Reklama

Doporučované