Hlavní obsah

Ostrovní destinace smutní, chybí jim turisté. Němci si poradili

Foto: Profimedia.cz

Tenerife na začátku prázdnin.

Reklama

Ne všechny přímořské oblasti se chlubí spásným oživením turistického života. Smutní Kanárské ostrovy, Itálie i Řecko, které zavádí povinné roušky i do supermarketů. Německo problémy s ubytováním turistů vyřešilo jinak.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Poloprázdné ostrovy

Zatímco se turistický ruch v Chorvatsku drží nad vodou a stále stoupá, španělské Kanárské ostrovy příliš nejásají. Většina lůžek v hotelích zeje prázdnotou. Realita obvykle rušného jihozápadního pobřeží Tenerife, největšího z Kanárských ostrovů, značí poloprázdné restaurace i měsíc po ukončení izolace země. Mnohá letoviska ani neotevřela. Místní hoteliéři přitom zdůrazňují, že je u nich koronavirová situace pod kontrolou a bezpečnostní pravidla se přísně dodržují.

Největší propad cestovního ruchu zaznamenávají destinace závislé na letecké dopravě. Aerolinky v loňském roce přepravily na španělská souostroví 15 milionů návštěvníků, letos ale nedosahují ani 30 procent loňských čísel. V důsledku toho majitelé nemovitostí na Kanárských ostrovech otevřeli pouze asi 20 procent ubytovacích zařízení, tvrdí Jorge Marichal, hoteliér na Tenerife. „Děláme vše, co je v našich silách, abychom zdůraznili skutečnost, že nyní nemáme s koronavirem téměř žádný problém - ale samozřejmě sem nemůžeme turisty přepravit sami,“ řekl.

Koronavirová situace na Kanárských ostrovech

Na Kanárských ostrovech, kde žijí více než dva miliony obyvatel, se úředníci chlubí přísnými opatřeními a nízkým počtem nakažených, který dělá méně než procento celonárodního počtu nemocných. Hotely na souostroví vyžadují, aby hosté ve vstupní hale a dalších vnitřních prostorách nosili roušky. Omezen je také počet lidí v okolí bazénů.

Carlos García Pastor, marketingový ředitel cestovní kanceláře Logitravel Group, uvedl, že oproti loňským příjmům 800 milionů eur nastane letos pokles o nejméně 50 procent. Klienti prý ruší rezervace s každým dalším novým opatřením a vzniklým ohniskem na pevnině. „Turistika je extrémně reaktivní, mění se buď k lepšímu, nebo horšímu,“ řekl.

Itálie Italům

Obdobně je na tom Itálie. Navzdory vládním pobídkám opadl zájem o prázdniny v Itálii o 80 procent. Ta se pokusila podpořit národní cestovní ruch vydáním takzvaného prázdninového bonusu, voucheru od 150 eur za jednoho ubytovaného Itala po 500 eur za rodinu. Dario Franceschini, ministr kultury a cestovního ruchu, tento měsíc uvedl, že bylo vydáno přibližně 400 000 poukázek v celkové hodnotě 183 milionů eur. Jenže realita nakonec opět vypadá jinak – poukazy přijímá jen malá část italských hotelů.

Současná koronavirová situace v Itálii

V sobotu 18. července Itálie oznámila 249 nových případů a 14 úmrtí. Průměrný týdenní nárůst případů činí 198. Nejpostiženějšími oblastmi jsou Lombardie a Emilia-Romagna. Více zde.

Roušky v řeckých supermarketech

Řecko, přestože nedostatkem turistů trpí méně než Itálie a Španělsko, si o dostatečném cestovním ruchu zatím nechává zdát. Trajekty na řecké ostrovy převezou méně než polovinu obvyklého počtu turistů. Během prvních 12 dnů v červenci klesl pohyb cestujících na letišti v Aténách oproti předchozímu roku o 75 procent a na 14 regionálních letištích v zemi o 84 procent. I nejmenší řecké ostrovy se přitom snaží turisty nalákat na bezpečně strávené prázdniny v jedinečném řeckém prostředí.

Řecko za posledních 24 hodin nezaznamenalo jediný případ úmrtí, přibylo 19 nakažených. Navzdory relativně nízkému počtu případů jsou úřady znepokojeny rostoucím počtem důkazů o nedodržování sociálního distancování. V sobotu se povinné nošení roušek rozšířilo i na zákazníky supermarketů.

Místo hotelu stany a designové karavany

Opatření a kreativní řešení situace se netýká jen přímořských oblastí. Změny se dotkly také turistického ruchu v Německu. Ve stanu na střeše trabantu, v kabince horské lanovky, ve vlakovém kupé nebo třeba v designovém americkém karavanu mohou nocovat hosté jednoho z hostelů v německém Bonnu. Netradiční koncept láká lidi z celého světa, kteří zavítají do bývalého hlavního města spolkové republiky, a podle provozovatelů by měl bez větších problémů přestát i současnou krizi způsobenou pandemií covid-19.

„V Severním Porýní-Vestfálsku nemusely sice hotely úplně zavřít, bylo ale zakázáno ubytovávat turisty. Rozhodli jsme se, že to nedává smysl, že na dva měsíce zavřeme a využijeme čas na opravy,“ vysvětluje Thomas Lenz, který hostel BaseCamp mediálně zastupuje. „Znovu jsme otevřeli asi před měsícem a půl a rezervací už zase výrazně přibývá,“ říká při pohledu na bývalý tovární sklad vzdálený asi 20 minut cesty veřejnou dopravou od centra 320tisícového města na Rýnu.

Cena a nejen to

Všichni návštěvníci musejí počítat s tím, že i když je před deštěm a větrem chrání hala, v něčem je hostel skutečně podobný kempu - toalety a sprchy jsou společné. Úplné soukromí nemusí mít člověk ani v obytném voze, z něhož je přeci jen velmi dobře slyšet to, co se zrovna děje u sousedů. Lidé, kteří za typický karavan pro dva platí mezi 75 a 85 eury za noc (2000 až 2300 Kč), s tím ale podle Lenze počítají.

Dnes ve 14 metrů vysoké hale o rozloze 1300 metrů čtverečních namísto tisíců beden s voňavkami stojí 17 obytných vozů a různobarevných karavanů, dva mikrobusy Volkswagen Bulli, železniční vagon i několik dalších dopravních prostředků, v nichž je možné přenocovat. Každý má přitom svůj osobitý ráz. Kdo se domnívá, že takovéto možnosti přenocování budou do Bonnu lákat jen mladé lidí, se podle něj mýlí. Výjimkou mezi hosty podle něj nejsou ani důchodci, kteří s sebou nezřídka berou i vnoučata, aby jim ukázali, jak dříve trávili dovolenou.

Tipy na výlety

Nemáte-li ještě vybranou destinaci pro letošní dovolenou, možná pomůže seznam sestavený The Times. „25 fantastických evropských prázdninových destinací“ je zaměřených na přístavní oblasti.

Něco málo z tipů na výlet po Evropě dle The Times

1. Costa Verde

Většina lidí po vystoupení z trajektu v Santanderu pokračuje na jih. Velký omyl. Vydejte se na západ přes Asturii a podél pobřeží Costa Verde směrem na Galicii. Čekají vás pláže s útesy a projížďka jabloňovými sady za pravidelného přístupu k jablečnému moštu.

2. Bretaňská pobřežní procházka

Projeďte zátoky lemované jemně růžovými kameny, prázdné venkovské stezky a nasajte keltskou kulturu regionu.

3. Normanský zámek u pláže

Zámek Côte de Nacre v Normandii je přeměněn na několik menších bytů volných k ubytování. Kromě života na zámku si užijete procházky, nákup čerstvých ryb, grilování i návštěvu místa vylodění během Dne D.

5. Výlet belgickým kanálem

V severní Belgii čeká více než 975 kilometrů vodních cest a pro jejich využití nepotřebujete být žádný zkušený vodák.

6. Sbírka motýlů v Normandii

V Normandii žije 160 druhů motýlů. Spatřit je můžete během procházky po rozkvetlých loukách přírodního parku Cotentin, jednoho z nejdůležitějších mokřadů v Evropě.

7. Divoká španělská příroda

Velryby, vlci a medvědi během jedné cesty? Navštivte severní Španělsko. Na trajektu přes Biskajský záliv uvidíte delfíny a velryby, po příjezdu do Asturie narazíte na medvěda hnědého v drsných údolích přírodního parku Somiedo a směrem na jih, v kopcovité provincii Zamora, jsou až 90% šance spatřit vlky iberské.

8. Šnorchlování s tuleni

Souostroví Scilly se pyšní krásnými plážemi a asi 140 ostrovy. Nejsevernější z nich, Svatý Martin, je tím pravým místem pro šnorchlování s tuleni.

9. Navarrský pouštní design

Vyhořelá pouštní krajina parku Bardenas Reales ve španělské oblasti Navarre posloužila pro natáčení scén Jamesa Bonda a seriálové Hry o trůny.

10. Mokřady v Nizozemsku

Jistě, plahočení se bahnem nemusí znít idylicky. Pro dobrodruhy je tu Waddenské moře - místo chráněné UNESCO, v mělkých mokřadech, které leží mezi pevninskou Evropou a Frískými ostrovy.

Nabízí se tak nejrůznější škála zážitků – od hodování typických pokrmů v Baskicku, návštěvy přímořského zámku v Normandii po šnorchlování na souostroví Scilly. V textu najdete fotografie z míst a ceny.

Reklama

Související témata:

Doporučované