Hlavní obsah

Koronavirus a domácí mazlíčci: Mohou jej přenášet? A jak venčit během karantény?

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Deliris, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Pandemie koronaviru s sebou nenese jen restriktivní opatření, ale i spoustu otázek. A mnohé se samozřejmě týkají i domácích mazlíčků. Hrozí riziko, že se nakazíte třeba od svého psa či kočky? Nebo že vy nakazíte je? A jak s péčí o ně, když jste třeba v karanténě?

Článek

Stále se šířící koronavirus vyvolává v mnoha lidech nejistotu, obavy a také řadu otázek. Zatímco řada těch základních (jaké jsou příznaky nemoci, co dělat, když máte podezření, že jste se nakazili, jak se před koronavirem chránit…) už bylo mnohokrát zodpovězeno, na domácí mazlíčky zatím příliš času nebylo. Tady jsou tedy odpovědi na několik základních otázek, které se jich týkají.

Mohou koronavirus přenášet i zvířata?

Pravděpodobným původcem viru jsou zvířata, nejspíš netopýři, ale obecné přesvědčení odborníků je takové, že virus se nyní šíří pouze z člověka na člověka. Státní veterinární správa má na svých stránkách k tomuto tématu následující vyjádření: „Dle oficiálního vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) neexistuje žádný důkaz o tom, že by se zájmová či hospodářská zvířata uplatňovala v šíření viru.“ Ke stejnému závěru dospěl i francouzský Úřad pro bezpečnost potravin, životní prostředí a ochranu zdraví, i podle jeho analýzy nehrají zvířata v šíření viru velkou roli.

Znamená to, že se není třeba bát toho, že byste se mohli od svého psa, kočky či od hospodářských zvířat, která chováte, nakazit. A stejně tak můžete být v klidu i v opačném případě. Pokud u vás byl koronavirus prokázán, zvířata ho od vás nechytí.

Jak to, že tedy virus byl detekován například u jedné kočky v Belgii?

Je pravda, že výzkumníci z lékařské fakulty univerzity v Lutychu odhalili nákazu u kočky, jejíž majitel koronavirem onemocněl. Vědci to ale označili za izolovaný případ, který může nastat velmi výjimečně a jen při opravdu blízkém kontaktu mezi zvířetem a nakaženým člověkem. Riziko, že by vás domácí mazlíček nakazil, nebo vy jeho, je tedy velmi mizivé.

Mám dodržovat nějaká speciální hygienická opatření při kontaktu se svým domácím mazlíčkem?

Hygiena je v těchto dnech nesmírně důležitá ve všech směrech, a to ať nějaké zvíře máte, či ne. Myjte si často ruce, používejte dezinfekční gely, noste roušky, když jdete třeba na nákup, tak ideálně i gumové rukavice, nedotýkejte se obličeje. To vše v současné době prostě platí pro všechny. A co se týče mazlíčků, pokuste se vyhýbat vyloženě těsnému kontaktu s nimi, nenechte si od nich například olizovat obličej a podobně. Po manipulaci s nimi, nebo poté, co se s nimi mazlíte, si umyjte ruce. Nejde ani tak o to, že by vás nakazili, ale spíš o to, že na jejich srsti může virus ulpět podobně jako třeba na oblečení, klikách a podobně.

Můžu venčit psa, i když vláda omezila pohyb lidí na veřejnosti?

Omezení pohybu lidí neznamená, že nesmíte se svým psem na procházku. V rámci vládního nařízení by ale venčení mělo být rychlé a hlavně byste se při něm měli vyhýbat ostatním lidem (stejně tak jako při jakémkoli jiném pohybu na veřejnosti). Takže ano, vyvenčit psa jít můžete, ale ideálně někde poblíž svého bydliště a bez kontaktu s ostatními lidmi. A samozřejmě nejlépe s rouškou!

Můžu vyvenčit psa, i když jsem v domácí karanténě?

Ideální by bylo, kdyby se v tomto případě (jste v karanténě, protože jste byli v zahraničí, nebo v kontaktu s nakaženým…) o venčení vašeho psa postaral někdo jiný. Třeba soused či příbuzný. Ale pokud to jinak nejde, i vy můžete na nezbytně nutnou dobu jít se zvířetem ven. Ale opravdu jen na chvíli, nikam daleko, a v době, kdy je šance, že se s někým potkáte, minimálně. Takže třeba brzy ráno, pozdě večer a podobně.

Můžu jít vyvenčit psa, když jsem nakažený?

Pokud u vás byl prokázaný koronavirus a jste v domácí léčbě, opravdu byste neměli ven vycházet. V tomto případě se zařiďte tak, aby vašeho domácího miláčka obstaral někdo jiný. Pokud nemáte přátele či příbuzné, požádejte o pomoc nejrůznější dobrovolníky. Ven nechoďte!