Hlavní obsah

Cesta olympijské pochodně se kvůli covidu zkrátí

Foto: Profimedia.cz

Přípravy na zimní olympijské hry v Pekingu vrcholí, hlavní prioritou je podle pořadatelů bezpečnost.

Reklama

Čína zkracuje štafetu s olympijskou pochodní pro letošní zimní hry pouze na tři dny. Organizátoři se obávají šíření covidu-19. Zatímco nových případů nákazy ubývá, počet kontroverzí okolo olympiády naopak roste.

Článek

Bezpečnost na prvním místě a žádné narušení chodu veřejné dopravy ani života 20 milionů obyvatel čínské metropole. Tak má proběhnout letošní štafeta olympijské pochodně v čínském Pekingu, kde zimní olympijské hry startují už 4. února.

Olympijský oheň například bude pouze v těch uzavřených prostorách, které úřady považují za „bezpečné a kontrolovatelné“. Zástupce sportovního ředitele celé akce Jang Chaj-pin uvedl, že bezpečnost je „nejvyšší prioritou“. Úřady mají podle agentury AP zohledňovat pandemii covidu-19 i riziko lesních požárů v chladném a suchém klimatu v Pekingu a okolí.

Štafeta s pochodní nakonec odstartuje 2. února a do svého cíle doběhne v den zahájení her. Běžci nesoucí olympijský oheň postupně proběhnou třemi oblastmi, kde se budou odehrávat olympijské soutěže, tedy předměstím Pekingu Jen-čching, prefekturou Čang-ťia-kchou a sousední provincií Che-pej. Cesta olympiského ohně tak bude zkrácená podobně, jako tomu bylo u letních her v Tokiu v roce 2021.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Účastníci štafety budou muset projít důkladnými zdravotními prohlídkami a budou pečlivě sledovaní, a to již dva týdny před začátkem akce, řekl agentuře AP zástupce vedoucího organizačního výboru her Sü Č'-ťün.

Hry budou zahájeny po začátku lunárního Nového roku, důležitého čínského svátku, kdy miliony lidí tradičně cestují do svých rodných měst na rodinná setkání. Čínská vláda již druhým rokem doporučuje všem, kteří by za běžných okolností cestovali za svými rodinami, aby zůstali v místě svého bydliště a nikam se nevydávali. V tomto období má být podle AP omezený provoz vlaků i letadel, aby se tak omezilo riziko šíření covidu.

Peking zaregistroval první místní případ nákazy variantou omikron 15. ledna, do čtvrtečního odpoledne pak bylo v hlavním městě potvrzeno 11 případů nákazy touto variantou, uvedla vládní média.

Mimo čínskou metropoli zůstává stále několik milionů lidí v lockdownu v rámci čínské strategie „nulové tolerance“. Počty nových případů nákazy v posledních dnech výrazně klesají díky přísným opatřením ohledně zakrývání dýchacích cest, omezení cestování a také uzavření některých škol, kde se nákaza šířila.

„Nemluvte o lidských právech“

Olympijské hry v Číně ale mezitím vyvolávají další kontroverze. Účastníci ZOH by se měli například zdržet veškerých projevů na téma lidskoprávních prohřešků Číny, před čímž varovala organizace Human Rights Watch. Sportovce, kteří by toto pravidlo porušili, čeká trest, a to pravděpodobně v podobě odebrání akreditace.

Obavy o bezpečnost účastníků olympiády vyvolala také aplikace, kterou budou sportovci během pobytu v Číně používat k hlášení zdravotních a cestovních údajů. Podle bezpečnostních analytiků obsahuje aplikace vážné chyby v šifrování.

Tento týden také firma pro kybernetickou bezpečnost Internet 2.0 doporučila sportovcům a dalším účastníkům her přivézt si do Pekingu předplacené jednorázové telefony nebo si vytvořit speciální dočasné e-mailové účty. Několik zemí doporučilo reprezentantům, aby mobily nechali doma.

Otázky vyvolává také změna u prodeje vstupenek na hry. Organizátoři už loni v září uvedli, že do Pekingu nebudou smět žádní zahraniční diváci. Slíbili ale, že návštěvu sportovišť umožní domácímu publiku. Tyto plány čínské úřady nakonec toto pondělí zrušily.

„V zájmu ochrany zdraví a bezpečnosti olympijského personálu a diváků bylo rozhodnuto upravit původní plán prodávat vstupenky veřejnosti. Místo toho vybereme skupiny diváků, které budou moci sledovat hry na místě,“ cituje prohlášení pořadatelů agentura AFP.

Podle serveru Yahoo Sports, který se odkazuje na pořadatele her, vybrané skupiny diváků, které se budou smět na sportoviště vydat, čeká testování a další procesy spojené s bojem proti pandemii před začátkem her, během nich i po jejich skončení.

Takzvané „bubliny“, tedy oddělení daných osob od veřejnosti, aby nedošlo k nákaze, se budou podle AP týkat nejen sportovců a pořadatelů, ale i funkcionářů nebo novinářů. Například americká stanice NBC už oznámila, že do Pekingu nevyšle své komentátory právě kvůli obavám z nákazy.

Reklama

Doporučované