Hlavní obsah

Co je covid-19, kdy se dostal do Česka a jak vzniklo jeho jméno

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nový koronavirus straší svět od prosince minulého roku. Kdy se objevily první případy nákazy v Asii, kdy v Česku a kdy získal své označení covid-19?

Článek

Kdy se virus objevil?

Nový koronavirus se objevil na konci roku 2019 v Číně. Za epicentrum nákazy je považováno jedenáctimilionové město Wu-chan, které se nachází v čínské provincii Chu-pej. Z něj se nemoc začala šířit i do dalších zemí.

Co je koronavirus?

Podle Ministerstva zdravotnictví koronavirus označuje čtyři rody virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Název pochází od charakteristického uspořádání povrchu lipidového obalu virů ve tvaru sluneční koróny. Z rodiny koronavirů už je světu známý například SARS, který se epidemicky začal šířit okolo roku 2003.

Kde se objevil a odkud pochází?

Odborníci spojují první případy s tržištěm Chua-nan, které se nachází právě v epicentru nákazy – čínském městě Wu-chan. Místní obyvatelé zde nakupovali mořské plody, drůbež, hady, netopýry a další volně žijící divoká zvířata.

Právě z divokých zvířat se virus přenesl na člověka, není ovšem jasné z kterého. Podle dosavadních poznatků šlo pravděpodobně o luskouna. Následně se kapénkovou cestou začal koronavirus šířit z člověka na člověka.

Kdy se dostal do Evropy?

V Evropě se nový koronavirus objevil v pátek 24. ledna 2020, kdy první případy nákazy oznámila Francie. V noci na úterý 28. ledna ohlásilo první nakažené Německo, následovalo Finsko, Itálie, Rusko, Velká Británie, Švédsko, Španělsko, Belgie a také Česká republika.

Případy nákazy jsou i mimo evropský a asijský kontinent, koronavirus se vyskytuje na všech kontinentech kromě Antarktidy.

Kdy získal své jméno?

Oficiální název získal nový koronavirus 11. února 2020, kdy Světovou zdravotnickou organizací dostal označení COVID-19. Jeho jméno vzešlo z anglického spojení coronavirus desease a roku, kdy se nákaza objevila, tedy 2019.

Kdy byl první potvrzený případ v Česku?

První tři případy se v České republice objevily 1. března 2020, tito lidé pobývali v rizikových oblastech na severu Itálie. Následující dny 2. a 3. března byl v Česku potvrzen čtvrtý a pátý případ nákazy koronavirem, v obou případech byly ženy v kontaktu s prvními nakaženými. 4. března se počet nemocných rozrostl o další tři .

Reklama

Související témata:

Doporučované