Hlavní obsah

Čtyři tečky proti covidu: Pfizer žádá o povolení pro další booster

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Čtvrtá dávka by se měla týkat především osob nad 65 let. Ilustrační foto.

Reklama

Pandemie koronaviru neskončila. Společnost Pfizer už požádala o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny Comirnaty u osob starších 65 let. Podle Pfizeru se tato praxe osvědčila v Izraeli.

Článek

Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny Comirnaty proti covidu-19 u osob starších 65 let.

Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují, že další posilující injekce má jisté přínosy. Zásadní otázkou by v případě udělení povolení bylo, jak dlouho po třetí dávce by bylo možné jít na očkování znovu.

Ve Spojených státech nadále ustupuje velmi silná vlna pandemie způsobená variantou omikron. Vládní odborníci se ale připravují na možnost výskytu nové, nebezpečnější a nakažlivější varianty. Zároveň připravují scénáře pro podzim, během kterého celkově narůstají počty respiračních onemocnění.

Americké úřady nyní povolují a doporučují celkem tři dávky vakcíny proti onemocnění covid-19, za základní naočkování jsou považovány dvě dávky. Podle expertů poskytuje takzvaný booster, tedy třetí dávka vakcíny, vysokou míru ochrany před vážným průběhem onemocnění, či dokonce úmrtím. Nejvíce ohroženi koronavirem jsou lidé starší 65 let.

Čtvrtá dávka se v Izraeli osvědčila

Podle odborníků se ukazuje, že vakcíny nejsou tolik účinné vůči mírnějším průběhům onemocnění. Silně ale brání před vážnými komplikacemi a nutnou hospitalizací. V tomto ohledu se tři dávky ukazují jako postačující, i čtyři měsíce od poslední injekce poskytují téměř osmdesátiprocentní ochranu, vyplývá z nedávno zveřejněných dat.

Pfizer však uvádí, že podle údajů z Izraele mají senioři po čtvrté dávce dvakrát menší riziko propuknutí onemocnění covid-19 a je u nich čtyřikrát menší nebezpečí těžkého průběhu onemocnění.

Albert Bourla, generální ředitel společnosti Pfizer, pro server CBS řekl, že čtvrtá dávka je skutečně nezbytná, protože třetí dávka neochrání dobře před infekcemi a imunita rychle slábne.

Šéf společnosti Moderna Stephen Hoge však v pondělí serveru Insider řekl, že lidé by měli být vybíravější, pokud jde boostery. „Těm, kteří mají oslabenou imunitu, nebo jim je více než 65 let, chceme ale čtvrtou dávku důrazně doporučit, stejně jako to děláme s vakcínami proti chřipce,“ uvedl Hoge.

V souvislosti s onemocněním poukázal i na rizikové skupiny. „Pro ty, kteří mají rakovinu, může být covid ve skutečnosti život ohrožující nemoc, a to i po očkování. Nemyslím si, že si s tím chcete zahrávat,“ dodal Hoge. Sám by potenciální čtvrtou dávku označil za přínos pro všechny, kteří se pro ni rozhodnou.

Moderna pracuje na nové vakcíně

Šéf Moderny navíc řekl, že se plánuje jednou ročně přeočkovat. A to i kvůli ochraně před dlouhodobými vedlejšími projevy onemocnění covid-19. Mnoho pacientů totiž uvádí přetrvávající příznaky, jako je únava, potíže s dýcháním, bolesti hlavy nebo změny chuti či čichu, které mohou trvat několik měsíců i déle.

„Já osobně dostanu posilovač každý rok, protože nechci nikdy ztratit čich. Dlouhý covid zní ošklivě,“ dodal Hoge.

Moderna i Pfizer studují boostery, které se v klinických studiích zaměřují na variantu omikron. Moderna však pracuje i na bivalentní vakcíně, která by byla zaměřena jak na omikron, tak na původní verzi viru.

Spojené státy zatím povolují čtvrtou dávku jen lidem s výrazně oslabenou imunitou, u nichž jsou tři injekce nutné pro nabytí byť základní ochrany. Čtvrté dávky dosud schválila jen hrstka zemí, kromě Izraele také například Chile.

Reklama

Doporučované