Hlavní obsah

Jágrová: Nemá smysl plánovat, o svátcích může všechno změnit omikron

Foto: Profimedia.cz

Zdeňka Jágrová říká, že „agresivita lidí velmi stoupá. Bohužel, obyvatelé jsou frustrovaní. Očekávali, že se situace bude vyvíjet lépe.“

Reklama

Omikron se v Praze šíří, máme výskyt, u kterého neznáme zdroj nákazy, říká ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Jaké budou svátky z hlediska epidemie covidu-19 a co nastane po Novém roce, je proto nejasné.

Článek

Agresivita lidí vůči hygienikům stoupá, přitom je čekají už druhé Vánoce s trasováním, říká lékařka a epidemioložka Zdeňka Jágrová v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Na plošné hlídaní opatření už zkrátka nejsou lidé. Epidemická situace se v posledních dnech lepší, ředitelka pražské hygieny se ale obává nové varianty omikron.

Daří se dohledat v Praze všechny případy varianty omikron? Kolik vzorků jde na sekvenování?

Předpokládáme, že se omikron v Praze šíří. Máme výskyt, u kterého neznáme zdroj nákazy. To znamená, že komunitní šíření už v Praze určitě nastalo. Přesné informace o sekvenování mají laboratoře, to jde mimo nás.

Je možné šíření omikronu ještě podchytit?

Určitě se dá podchytit, ale je to vzdušná nákaza, té nezabráníte v šíření.

Některé zdroje uvádí, že je omikron dvakrát, třikrát, možná až čtyřikrát nakažlivější, tak může dosáhnout opravdu vysokých hodnot nákazy. Může se nakazit velký počet lidí.
Zdeňka Jágrová, hygienička

Ale dohledat všechny případy…

Když máme zjištěný pozitivní záchyt, tak bez ohledu na to, o jako variantu se jedná, se vždycky vytipují všechny možné kontakty. A ty se vyšetřují, uděluje se jim karanténa. Ale ten první případ, tam se nám mnohdy nepodaří zjistit zdroj.

Jak se v Praze v tuto chvíli daří brzdit epidemii covidu?

V současné době dochází stále ještě ve všech věkových skupinách k poklesu hlášené nemocnosti. Podle včerejších dat docházelo k poklesu v každé věkové skupině v průměru o 15 nebo 20 %. Jde o sedmidenní incidenci.

Máte představu o tom, jak budou z hlediska epidemie vypadat svátky?

Moc ráda bych vám to sdělila, ale žádnou představu nemám. Obáváme se, že do toho zasáhne omikron a tu situaci zvrátí.

V jakém časovém horizontu by se to mohlo stát?

Přesně okolo Vánoc.

Mohly by se počty nakažených dostat kvůli vysoké nakažlivosti omikronu nad maxima z konce letošního listopadu?

To si vůbec netroufám odhadnout. Ale jestliže některé zdroje uvádí, že je dvakrát, třikrát, možná až čtyřikrát nakažlivější, tak může dosáhnout opravdu vysokých hodnot nákazy. Může se nakazit velký počet lidí.

Nenarazili jsme v listopadu na strop toho, co jsme schopní testováním zjistit? Není to důvod, proč třeba čísla nerosta ještě výš?

Určitě jsme nenarazili na strop. Zrovna před chvílí jsem se dívala, jaké jsou volné testovací i očkovací kapacity a Praha má ještě dostatek volných míst. Jak v testování, tak v očkování.

Jak teď v Praze fungují kontroly dodržování opatření ze strany hygieniků?

V minulých týdnech byl velmi vysoký příliv nově zjištěných pozitivních testů, takže se všechny síly věnovaly šetření. Kontroly se prováděly na podněty, provádíme kontroly cílené. Ale že by se plošně kontrolovalo, k tomu bohužel nemohlo dojít, protože jsme všechny síly věnovaly trasování.

Zaměstnanci chtějí jistě strávit přes svátky čas s rodinou. Jak je hygiena připravena personálně na Vánoce?

Je to velmi obtížné. Naši zaměstnanci už mají druhé vánoční svátky, které tímto způsobem řeší. Nicméně máme nastavený pohotovostní systém a oni se ho účastní, ač neradi. Já se před nimi skláním, že jsou po těch téměř dvou letech ještě schopní takového omezení svého soukromého života.

Navíc situace není úplně optimální, klienti občas dokáží být velmi agresivní a vulgární. Všechny bych ráda poprosila, když se jim naši zaměstnanci dovolají, aby s nimi komunikovali běžným standardním způsobem a uchýlili se od vulgarit a agresivity. Oni za tu situaci nemohou, snaží se ji nějakým způsobem zvládnout. A tím, že vyhledají kontakty a ty budou v karanténě, tak se šíření omezí. To je jejich cílem, nic míň, nic víc.

Přibývá slovních útoků, agresivity?

Agresivita velmi stoupá. Bohužel obyvatelé jsou frustrovaní. Očekávali, že se situace bude vyvíjet rychleji a lépe, optimističtěji. Bohužel tomu tak není. my jsme také čekali, že to nebude tak dramatické. Ale je to prostě vzdušná nákaza, u které šíření obtížně zabráníte.

Nemáte obavy ze zahraničních turistů, kteří do Prahy během svátků přijedou?

Myslím, že všechny evropské země vzhledem k variantě omikron omezily kontakty s africkým kontinentem. Některé země omezují i kontakty s Velkou Británií, kde se také šíří. Já se domnívám, že stávající turistická sezóna zdaleka nedosahuje předchozích sezón před koronavirem, takže počet návštěvníků v Praze z nějaké větší vzdálenosti nebo z Anglie nebude tak vysoký, aby znamenal riziko pro obyvatele České republiky.

Bylo by dobré prodloužit nouzový stav, který končí právě mezi svátky, tuším 26. prosince?

Dvacátého pátého o půlnoci končí a určitě bychom byli pro, aby se nouzový stav prodloužil. V době, kdy vůbec nemáme tušení, jakým způsobem se tady projeví varianta omikron, by byl hazard ukončit nouzový stav.

Proč je to tak důležité? Aby hospody zavíraly v deset hodin?

Snížení mobility osob – to je to zásadní. Když nebudete mít s nikým kontakt, nemůžete se nakazit. Ale jakmile zvýšíte mobilitu, jakmile se prodlouží provoz restaurací, tak tam daleko větší počet lidí setrvá daleko delší dobu a daleko snáze se nakazí.

Byl by nouzový stav podle vás dobrý třeba k tomu, aby se znovu zakázal pohyb mezi okresy?

To si vůbec nemyslím. Zákaz cestování mezi okresy by danou situaci nijak neovlivnil. Ale jakékoliv snížení mobility osob v tom setkávání, ve vnitřních prostorách, to je určitě zásadní.

Klienti občas dokáží být velmi agresivní a vulgární. Všechny bych ráda poprosila, když se jim naši zaměstnanci dovolají, aby s nimi komunikovali běžným standardním způsobem a uchýlili se od vulgarit a agresivity. Oni za tu situaci nemohou, snaží se ji nějakým způsobem zvládnout. A tím, že vyhledají kontakty a ty budou v karanténě, tak se šíření omezí. To je jejich cílem, nic míň, nic víc.
Zdeňka Jágrová, hygienička

Takže třeba zavření hospod? Nebo jaké opatření by se ještě mohlo zavést?

Rozhodně nemyslím zavírání hospod. Zkrátka tak, jak je to doposud, aby ten stav mohl setrvávat. Jakmile skončí nouzový stav, skončí současná omezení. Já bych zachovala omezení, která jsou v současnosti nastavena, ještě alespoň do poloviny ledna.

Mělo by se něco změnit po Novém roce? Například v Portugalsku vyhlásili už v listopadu, že první lednový týden bude lockdown, protože očekávají stejné zhoršení epidemie přes svátky jako na začátku tohoto roku.

To si můžeme vyprávět, co bychom si asi mysleli, že by se mohlo udělat po Novém roce. Ale my musíme počkat, co udělá omikron, a od toho se odpíchnout dál. Teď je předběžné mluvit v horizontu větším než 14 dní, protože všechno svědčí o tom, že o Vánocích by mohlo dojít k vzestupu hlášení onemocnění vyvolaných právě variantou omikron. Do té doby těžko můžeme něco usuzovat. Myslím, že lockdown v Česku nepřipadá v úvahu. Ale nějaká další opatření nemohu vyloučit.

Trochu osobní otázka: Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Já už žádné profesní plány nemám. Budu se snažit ještě chvilku tady pomáhat kolegům, toť vše.

Jakou formu by to mohlo mít?

Na to nedokážu odpovědět, je to všechno ještě v jednání.

Není ve hře nějaká spolupráce s nastupující vládou?

Já jsem ředitelem hygienické stanice hlavního města Prahy, nejsem primárně určena k tomu, že bych spolupracovala s vládou. Určitě myslím kolegy na hygienické stanici hlavního města Prahy.

Reklama

Doporučované