Hlavní obsah

Úspěšná kampaň SPD, říká ombudsman o stížnostech proti povinnému očkování

Foto: Nikol Mudrová

Ombudsman Stanislav Křeček (vpravo) a předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

„Včera jsme dostali tisíc žádostí o to, aby byla vyhláška o povinném očkování zrušena,“ zdůvodňuje Seznam Zprávám ombudsman Stanislav Křeček, proč se obrátil na ministra zdravotnictví, aby mu vysvětlil, co s vyhláškou bude.

Článek

Ombudsman Stanislav Křeček se obrátil na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce od něj vědět, co vláda chystá se stále platnou vyhláškou o povinném očkování proti covidu-19 pro konkrétní věkové a pracovní skupiny. A to před tím, než potenciálně sám podá stížnost Ústavnímu soudu.

„Bez ohledu na to, co si myslíme, nebo jaký máme občanský postoj, pokud významná část společnosti má pochybnosti o ústavnosti chování vlády, je na místě, aby Ústavní soud posoudil, zda to je, či není v souladu s Ústavou,“ řekl ombudsman v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Vláda Petra Fialy (ODS) se před tím, než nastoupila, vyjadřovala k vyhlášce předešlé vlády kriticky. Ve středu ale ministr zdravotnictví Válek řekl, že svoje stanovisko o povinném očkování proti covidu-19 zveřejní až v polovině února.

Požádal jste ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, aby vám vysvětlil, jak chystá upravit vyhlášku o povinném očkování proti covidu-19. Co si od toho slibujete?

Jsme zavaleni žádostmi lidí, kteří chtějí, aby vyhláška byla zrušená, aby ombudsman inicioval žalobu k Ústavnímu soudu. Bez ohledu na to, co si myslíme, nebo jaký máme občanský postoj, pokud významná část společnosti má pochybnosti o ústavnosti chování vlády, je na místě, aby Ústavní soud posoudil, zda to je, či není v souladu s Ústavou.

Současně víme, že vláda chystá změnu této vyhlášky, takže jsem považoval za rozumné zeptat se ministra, jaké změny se chystají, abychom nedělali zbytečný krok. Samozřejmě víme, že u Ústavního soudu je již žaloba Senátu, pod kterou se můžeme připojit. Víme také, že u soudu jsou dvě žaloby vojáků proti správním orgánům, který je nutí k něčemu, co by neměl. Situace je právně velmi složitá a my chceme, aby v tom soud udělal jasno, nic víc.

Říkáte, že se opíráte o významnou část společnosti, mohl byste to trochu specifikovat?

Dostáváme běžně dvacet podání denně. Včera jsme jich dostali tisíc. Ty žádají, aby byla vyhláška zrušená. Samozřejmě je to kampaň SPD, velice úspěšná, podle mého názoru. Zveřejnili nějaký formulář, to je samozřejmě možné. (formulář stížnosti k ombudsmanovi - pozn. red.) Mám ale informace i od vojáků a policistů, že s tím mnozí nesouhlasí. Zdá se mi, že určitá, nikoliv zanedbatelná, část společnosti je proti té povinnosti.

Nynější vláda v opozici signalizovala, že s tím nesouhlasí a čekalo se, že do toho vstoupí. Dneska se ukázalo, že se k tomu chce vyjádřit až za měsíc a já k tomu nevidím žádný důvod.
Stanislav Křeček, ombudsman

Stížnosti, které vám chodí, se týkají spíše věkové kategorie nebo konkrétních povolání?

Je to tak půl na půl. Rozhodně se ale nejedná o diskriminaci. To už také Ústavní soud vyslovil, že to diskriminace rozhodně není. Zda je třeba zákon k povinnému očkování, to by měl Ústavní soud posoudit.

A vláda chce mezitím s rozhodnutím čekat…

Společnost je rozdělená. A je-li rozdělená, není výhodné, podle mého názoru, čekat. Dobře nechápu stanovisko vlády, že se k tomu vyjádří až v polovině února. Jaký bude stav ústavnosti této vyhlášky dnes a v polovině února? Ten bude stejný. Má-li vláda za to, že je vyhláška nevhodná, už ji může determinovat dnes. Odkládat to na polovinu února se mi vzhledem ke stavu společnosti příliš nezdá, není to užitečné a jen to přispívá k rozkladu společnosti. Proto jsem požádal ministra o vyjádření, co zamýšlí. Společnost by to měla vědět. Ne až za měsíc, ale dnes.

Znění vyhlášky známe od začátku prosince, kdy ji zveřejnila ještě předešlá vláda. Proč to vlastně řešíte až nyní?

Protože až nyní se na mě začali lidé obracet.

Před Vánocemi se na vás kvůli povinnému očkování lidé neobraceli?

Ne. Měli jsme asi šest nebo sedm podání, na která jsme odpověděli. Tam šlo o diskriminaci. Tu my v tom nevidíme, nám jde spíše o ty právní aspekty. Pokud se nyní vzedmula vlna a část společnosti si to uvědomuje, včetně ozbrojených sborů, pak je na místě, aby to soud posoudil.

Čekali lidé, že vyhlášku nová vláda hned zruší?

Ano. Myslím, že ano. Nynější vláda v opozici signalizovala, že s tím nesouhlasí a čekalo se, že do toho vstoupí. Dneska se ukázalo, že se k tomu chce vyjádřit až za měsíc a já k tomu nevidím žádný důvod. Není moje kompetence, abych posuzoval činnost vlády, ale domnívám se, že si společnost žádá, aby bylo rozhodnuto v tuto chvíli.

Reklama

Doporučované