Hlavní obsah

Komentář: Vláda zbrojí na omikron. Silvestrovskou brzdu ale nevyužije

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nový premiér a nebezpečí starého alibismu.

Reklama

Obecně platí, že vláda se vydala cestou opatření, která by při nástupu varianty omikron mohla pomoci, zvláště pokud se s přelomem roku opravdu zásadně rozjede očkování.

Článek

První plnohodnotné jednání nové vlády přineslo v oblasti boje s epidemií covid-19 smíšené dojmy. Na jedné straně jsou opatření, která dávají smysl. Do této kategorie nepochybně patří rozšíření dostupnosti posilujících dávek očkování. Že k němu dochází až od pondělí 27. prosince, je škoda, mohlo to být dřív, ale to je zkrátka daň za řešení covidu v dobách předávání moci.

Druhým rozumným opatřením je lednové testování dětí ve školách, a to všech včetně očkovaných a z covidu zotavených. To dává smysl kvůli očekávanému nástupu varianty omikron, která bohužel, jak se zatím zdá, zdatně obchází dvoudávkovou vakcinaci i postinfekční imunitu. Dalším krokem, který by měl kvůli omikronu následovat, bude zpřísnění dosavadního systému karantén, který bude muset znovu tvrději dopadnout i na očkované (alespoň ty bez boosteru) a zotavené.

Určitá omikronová naděje spočívá v možnosti zkrátit – při dobře nastaveném testování – u této „rychlé“ varianty viru dobu izolace na jeden týden. Vláda bude muset tyto změny dobře promyslet nejen kvůli fungování zdravotnictví, ale i vzhledem k provozu kritické infrastruktury státu, s nímž mohou četné karantény také ošklivě zamávat.

Co už dává smysl menší, jsou bezprostřední vládní opatření pro nadcházející poslední dny roku. Tady se vláda připravila o možnost znatelně a nepříjemně omezit společenské kontakty v nouzovém stavu, a tak opatření pro restaurace a „organizované akce“ flikuje podle toho, co jí dovoluje pandemický zákon, zákon o ochraně veřejného zdraví a dosavadní rozsudky nad staršími protiepidemickými nástroji.

Dnešní ministři dlouhodobě kritizovali své předchůdce, že přijímají opatření, která je těžké nebo nemožné transparentně a jasně vymáhat. Ale když došlo na silvestrovské hospody, sama se vláda uchýlila k omezení počtu osob u jednoho stolu s výjimkou pro členy jedné domácnosti, což je dlouhodobě jeden z nejhůře vymahatelných nástrojů. Hostinští mohou těžko zjišťovat, kteří z hostů pocházejí z jedné domácnosti. A ostatně i od příslušných orgánů by taková věc v případě, že „provinilci“ budou mít dost silný žaludek na vymýšlení výmluv, vyžadovala docela dost administrativní práce. Tvářit se, že snížením povoleného počtu lidí u stolu ze šesti na čtyři zásadně bojujeme proti šíření nákazy, není věrohodné.

Obecně platí, že vláda se vydala cestou opatření, která by při nástupu varianty omikron mohla pomoci, zvláště pokud se s přelomem roku opravdu zásadně rozjede očkování.

Ale zároveň se Fialův tým poněkud alibisticky zbavil nástroje, který mu mohl pomoci nástup omikronu alespoň trochu zbrzdit. Nouzový stav a omezení rušného nočního společenského života během silvestrovských oslav určitě nemohly nástup omikronu zastavit, ale mohly ho zpomalit a dopřát Česku víc dní na přípravu.

To se teď nestane, a pokud by bylo zle, od vlády se patrně dozvíme, že za nic nemůže, že se jen občané nechovali dostatečně zodpovědně. Což jsme ostatně čas od času slýchali i od Andreje Babiše, v tom žádná velká změna nebude. Ačkoli Babišovo pověstné „já jsem apeloval a nevím, co jsem měl víc dělat“ asi dostane nějakou kultivovanější formu.

Reklama

Doporučované