Hlavní obsah

Ministr Vojtěch: Uzavřít Karvinsko neplánujeme, bude se víc testovat

Z 3403 otestovaných pracovníků dolů ČSM společnosti OKD na Karvinsku na koronavirus způsobující nemoc covid-19 bylo 704 pozitivních.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Moravskoslezský kraj dál bojuje s šířící se koronavirovou nákazou. Zhoršenou epidemiologickou situaci přijel řešit ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

Šéf zdravotnictví se setkal s hejtmanem Ivo Vondrákem (ANO), ředitelkou krajských hygieniků Pavlou Svrčinovou a předsedkyní představenstva OKD Vandou Staňkovou. Ministra zároveň doprovodila hlavní hygienička Jarmila Rážová a epidemiolog a vedoucí pracovní skupiny pro rozvolňování karantény Rastislav Maďar.

„Jednání bylo konstruktivní. Domluvili jsme se na posílení odběrových míst včetně Fakultní nemocnice Ostrava, které bych chtěl také poděkovat. Pokud jde o laboratoře, kapacita je dostatečná. Cílem je, abychom co nejrychleji testovali a trasovalo se,“ uvedl ministr.

Zmínil, že hygienikům v Moravskoslezském kraji už nyní pomáhají a nadále budou pomáhat kolegové z dalších stanic v lokalitách, které nejsou natolik vytížené.

„Myslím, že to je klíč, aby se nemoc dále nešířila a byli jsme schopni ohnisko uhasit. Jinak myslím, že situace neeskaluje. Když se podíváme na data z posledních dní, je tam sestupný trend po tom vrcholu, který proběhl. Věřím, že se situace bude zlepšovat,“ dodal.

Podle Rážové mohou moravskoslezským hygienikům pomoci až desítky kolegů z ostatních krajů. „Jsou připraveni v záloze, aby pomohli navolávat kontakty pozitivně testovaných,“ uvedla.

Přerušená těžba

Už ve čtvrtek odpoledne společnost OKD oznámila, že kvůli velkému nárůstu nakažených koronavirem mezi zaměstnanci přeruší těžbu ve všech svých dolech. Práce se zastaví od pátku, obnovit se mají za šest týdnů. Dosud se přitom těžba přerušovala pouze v Dole Darkov, kde se ohnisko infekce objevilo před dvěma měsíci.

Podle Vojtěcha krok pomůže zklidnit situaci, sám by s jeho nařízením ale váhal. Riziko pro obyvatele regionu v souvislosti s výskytem nákazy v OKD podle něj totiž není výrazné.

„Záchyty jsou bezpříznakové a průběhy nemoci jsou mírné. Riziko pro zdraví místního obyvatelstva není tak výrazné,“ řekl ministr. Rozhodnutí firmy ale ocenil. „Když se k tomu OKD rozhodlo dobrovolně, jsme za to rádi, ale pokud bychom to měli nakazovat shora, tak podle těch dat, která vidíme, to není proporcionální,“ dodal.

Ministerstvo zároveň neplánuje lokalitu uzavírat, jako to v minulosti udělalo v případě Uničova či Litovle. „Myslím, že ta situace to nevyžaduje,“ řekl ministr. Podle něj jsou sice údaje o počtu nemocných poměrně vysoké, ale na druhou stranu je nutné hodnotit také průběh onemocnění u pozitivně testovaných.

Region je aktuálně největším ohniskem koronaviru v Česku. Zatímco například Praze v posledních dnech přibývají pouze jednotky nových případů, Moravskoslezskému kraji jich podle hygieniků jen ve středu přibylo přes sto. Nejvíce nakažených přitom hlásí Karvinsko.

Doly se tam nyní zavírají zejména kvůli výsledkům plošného testování mezi pracovníky. Z 3 403 otestovaných zaměstnanců OKD na koronavirus bylo 704 pozitivních. Podíl tedy činí 20,7 procenta.

„Oni to neberou jako nemoc. Netušili, že jsou nakažení, a nebylo na nich navenek nic poznat. Těžko jim něco vyčítat, vypadali zdravě a mysleli, že jsou zdraví,“ řekl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí kvůli šíření koronaviru zpřísněná protiepidemická opatření. Patří mezi ně zákaz návštěv nemocnic a sociálních zařízení nebo omezení účasti na hromadných akcích z 500 na nejvýše 100 lidí. I po středečním uvolnění opatření ve zbytku republiky jsou v lokalitách povinné roušky v budovách, v MHD nebo na hromadných akcích. Přeshraniční pracovníci v celém kraji potom musejí předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19.

Hledání kontaktů

Už v úterý vyvolaly údaje z kraje a především z Karvinska rozruch. Hygienici provedli rozsáhlé testování pracovníků z dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih společnosti OKD, ze kterého vyšlo zhruba 17 procent pozitivních na koronavirus. Teď už je to již výše zmíněných 20 procent. Hygienici nyní pokračují v dohledávání kontaktů nakažených.

„Vytrasovaní ještě všichni nejsou, to zatím probíhá. Se zpracováním nám pomáhají i ostatní krajské hygienické stanice a snažíme se to urychleně zvládnout, protože případů bylo hodně,“ přiblížil už ve středu pro Seznam Zprávy Petr Kopřivík.

Definitivní číslo nakažených tedy hygienici teprve budou mít, ještě v úterý například probíhalo testování na dolech ČSA.

Kam se nákaza dostane

Podle epidemiologa Rastislava Maďara není ani vysoký podíl nakažených mezi zaměstnanci dolů překvapivý. K prostupování nákazy do širší společnosti podle něj nedochází.

Petr Kopřivík však poznamenává, že je zatím příliš brzy na takové zhodnocení celkového postupu nákazy mimo už známé případy. „Podnikáme proti tomu veškerá opatření. Zda k tomu dochází, vám dnes nemohu říct. Zjistíme to do 14 dnů, protože inkubační doba onemocnění je dlouhá a lidé můžou během ní onemocnět. Za 14 dní proto budeme schopni odpovědět, jestli opatření byla účinná, jestli případů nepřibylo, nebo naopak,“ dodal odborník.

Postup hygieniků a státu ohledně epidemiologické situace na dolech dříve kritizovalo Sdružení hornických odborů. Podle nich se s testováním mělo začít dříve, odmítají také jakékoliv obviňování z toho, že za šíření nákazy mohou sami horníci.

Reklama

Související témata:

Doporučované