Hlavní obsah

Německo do 20. března zruší všechna zásadní karanténní opatření

Foto: hanohiki, Shutterstock.com

Momentka z berlínského Hlavního nádraží. Snímek je ilustrační.

Reklama

V platnosti prozatím zůstanou povinné roušky ve veřejných vnitřních prostorách a nutnost dodržovat odstup.

Článek

V Německu postupně do 20. března skončí všechna zásadní karanténní opatření proti nemoci covid-19. Ve středu se na tom dohodl kancléř Olaf Scholz s premiéry německých spolkových zemí.

V platnosti však prozatím zůstanou povinné roušky ve veřejných vnitřních prostorách a dodržování vzájemného odstupu.

Datum 20. března, které některá média označují jako „den znovuzískání svobody“, nebylo vybráno náhodně. Protiinfekční zákon, který v Německu určuje rozsah restrikcí, totiž počítá s tím, že omezení mohou platit nejdéle do 19. března. Prodloužení jejich platnosti za toto datum je možné o nejvýše tři měsíce za souhlasu parlamentu.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová uvedla, že rozvolnění nastane ve třech krocích. Nejdříve odpadnou omezení na soukromá setkání očkovaných a uzdravených a také se otevřou obchody neprodávající zboží denní potřeby neočkovaným, do kterých nyní v řadě regionů nemohou.

Od 4. března budou moci neočkovaní lidé s testem také do hotelů a restaurací.

Od 20. března pak s výjimkou roušek a odstupu nebudou platit žádná další zásadní omezení.

Kancléř Scholz, jehož kabinet k rychlejšímu uvolňování opatření tlačily mnohé spolkové země, varoval před přílišným optimismem. „Pandemie zdaleka neskončila,“ upozornil s tím, že Německo je nyní na vrcholu vlny koronavirové varianty omikron a není vyloučeno rozšíření dalších variant.

Důležité je proto podle Scholze pokračovat v podpoře očkování, které zemi může pomoci připravit se na nadcházející podzim a zimu, kdy by se mohly objevit další koronavirové vlny. Smysl podle Scholze má i všeobecná očkovací povinnost. „Očkovací povinnost je potřebná pro příští podzim a zimu,“ řekl.

V jeho tříbarevné vládě však na tuto zásadní věc nepanuje jednotný názor. Projevilo se to mimo jiné tím, že vláda nepřišla s vlastním návrhem, ale nechala diskusi čistě na parlamentu.

Aspoň dvě dávky očkování proti covidu-19 má nyní asi 62 milionů obyvatel Německa, tedy 74 procent lidí. Zhruba 20 milionů obyvatel spolkové republiky tak zůstává neočkovaných.

Zatímco SPD a Zelení se přiklání k závaznému očkování pro všechny dospělé, v poslanecké skupině FDP by raději zavedli povinnou vakcinaci jen od 50 let výše, nebo vůbec.

Konečnou dohodu komplikuje postoj nejsilnější opoziční frakce CDU/CSU, která nechce podpořit žádný z poslaneckých návrhů z vládních stran.

Reklama

Doporučované