Hlavní obsah

Ministerstvo nařídilo hygienám, ať omezí trasování. Kvůli přílivu omikronu

Foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně začalo loni na podzim znovu fungovat call centrum, kde s trasováním pomáhají studenti.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví omezilo trasování jen na některé ročníky. S příchodem omikronu se očekává rapidní nárůst nakažených.

Článek

Omezte telefonické trasování. Takový pokyn přišel v pondělí ráno z Ministerstva zdravotnictví do trasovacích center. Nově se nemají trasovat lidé narození v letech 1958 až 2003.

Seznam Zprávám změnu potvrdil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Jako první o novince informoval server Novinky.cz.

„Mění se metodika epidemiologického šetření a to tak, že dochází k definování prioritních skupin, které budou v případě potvrzení onemocnění přednostně řešeny a jejich epidemiologicky významné kontakty budou dohledávány prostřednictvím telefonického hovoru,“ uvedl Jakob.

Přednostními skupinami, které budou hygieny i nadále trasovat, jsou lidé nad 65 let, nezletilí od 6 do 18 let a také pracovníci v sociálních službách.

Ostatní – tedy lidé mezi 19 a 64 lety věku se v případě nákazy či kontaktu s pozitivním mají sebetrasovat pomocí formuláře. Hygieny je k tomu budou vyzývat zasláním SMS.

Neznamená to, že ostatním osobám nebudou nařizovány izolace a karantény. Znamená to pouze, že výše uvedená skupina prioritizovaných osob bude kromě zaslání sms oslovena také telefonicky, ostatní dostanou právě informační sms (že jsou v karanténě, odkaz na sebetrasovací formulář…) a řídí se pokyny v ní uvedené,“ uvedla mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.

Obavy z omikronu

K omezení trasování dochází kvůli sílícímu šíření varianty omikron. Očekává se tak prudký nárůst případů, že hygieny trasování všech nakažených nebudou zvládat.

„Metodika se mění v návaznosti na vývoj epidemické situace ve výskytu onemocnění covid-19 spojené se šířením varianty omikron a s tím souvisejícím očekávaným rapidním nárůstem počtu nových případů onemocnění covid-19,“ uvedl Jakob.

Server Novinky.cz připomněl, že ve věkových kategoriích, které se nově nebudou trasovat, se od začátku roku nakazilo 80 tisíc lidí. Jde o dvojnásobné množství než ve věkových skupinách, které budou hygieny i nadále obvolávat.

Reklama

Doporučované