Hlavní obsah

Očkování má zůstat dobrovolné, říká budoucí premiér i ministr zdravotnictví

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lídři a lídryně stran, kteří chtějí společně vládnout.

Reklama

aktualizováno •

Budoucí ministři nechtějí sahat k povinnému očkování. Podle Fialy ještě nebyly využity všechny možnosti, jak lidi přesvědčit k dobrovolnému očkování.

Článek

Končící vláda premiéra Andreje Babiše řeší, zda přistoupit k povinnému očkování – týkat by se mohlo seniorů nad 60 let nebo například zdravotníků. Nominanti do vznikající vlády ale v tuto chvíli povinné očkování odmítají.

Vyplývá to z ankety Seznam Zpráv. Novináři se kandidátů na ministry ptali, zda jsou pro povinné očkování obecně či třeba jen pro určité skupiny obyvatel. A také zda sami jsou očkovaní.

„V tuto chvíli nebyly vyčerpány všechny možnosti motivace k očkováni, povinné očkování tedy není na pořadu dne. Důležité je dosáhnout očkování rizikových skupin, což se zatím dostatečně nepodařilo,“ odvětil prostřednictvím svého mluvčího budoucí premiér Petr Fiala. „Očkovaný samozřejmě jsem,“ dodal.

Obdobně mluví i kandidát na ministra zdravotnictví a hlavní tvář boje proti pandemii covid -19 Fialovy vlády Vlastimil Válek (TOP 09). „Očkování musí nadále zůstat dobrovolné a především by měli být očkovaní všichni ti, co mají druhou dávku a čekají na třetí. Z vládní úrovně tedy nehodláme v žádném případě nic nařizovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Vedle toho by ale Válek podpořil odbornou společnost nebo sdružení, například Českou lékařskou komoru, pokud by oni trvali na povinném očkování svých členů. „Vše ale musí být v souladu s platnou legislativou,“ dodal. Přestože není pro povinné očkování, on sám již absolvoval třetí dávku vakcíny Pfizer.

Proti povinnému očkování je i jeho stranická kolegyně Helena Langšádlová, která je navržená na členku vlády pro vědu a výzkum. Nebo místopředseda ODS Martin Kupka, který by měl usednout v čele rezortu dopravy.

Z trojice lidoveckých ministrů-čekatelů Seznam Zprávám odpověděl do vydání textu jen Zdeněk Nekula, který by měl stanout v čele zemědělství. I on by zachoval u očkování dobrovolnost. Co se týče povinného očkování vybraných skupin, je podle něj zapotřebí, aby i zde zůstalo u motivace pozitivní formou.

Proti povinnému očkování obecnému ale i u vybraných profesí či skupin se vyjádřil ještě místopředseda STAN Petr Gazdík, i když on sám je očkovaný. I on by ponechal rozhodnutí na dobrovolnosti.

Že na věc nemá fixní názor, přiznává naopak nominant STAN na ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. „Pokud se během prosince a ledna budou čísla dál zhoršovat a mrtvých bude přibývat, tak si myslím, že o povinném očkování může být legitimní debata, s nějakými výjimkami, třeba ze zdravotních důvodů,“ uvedl.

Z pirátských ministrů žádný do vydání textu na dotazy nereagoval.

Co se týče dosluhující vlády, v současnosti se linie pro povinné očkování vine zejména po stranické linii. Dosluhující ministři sociální demokracie Jakub Kulhánek a Jana Maláčová zastávají názor, že bez povinného očkování se v této zdravotní krizi neobejdeme.

„Jinak nás covid zruinuje a zabije desetitisíce z nás. Pro mnohé další nebude dostupná zdravotní péče. Bez povinného očkování se budeme v pandemii plácat ještě roky,“ uvedla Maláčová. Obdobně pak mluvil na pondělní tiskové konferenci Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček.

Ať rozhodne zdravotnictví

Hnutí ANO je zatím ve vyjádřeních opatrnější. Andrej Babiš oznámil, že jeho vláda do týdne zváží, zda přistoupí k povinnému očkování seniorů. Jasné odpovědi se vyhnula ministryně financí a šéfka jeho poslaneckého klubu Alena Schillerová.

„Netajím se tím, že jako právnička jsem k zavádění plošného povinného očkování spíše skeptická. Model mimořádné povinné vakcinace ve vybraném a pečlivě zdůvodněném okruhu profesí si dokážu představit, výčet těchto profesí by však byl primárně v gesci Ministerstva zdravotnictví,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové by v případě povinného očkování například pro zdravotníky nešlo o nic nového. „Již nyní platí, že zaměstnanci v určitých profesích musí mít povinné očkování. Ale v tomto případě bych se spolehla na kompetenci odborníků na Ministerstvu zdravotnictví,“ uvedla Dostálová.

Reklama

Doporučované