Hlavní obsah

Přehledně: Konec testů, do hospody bez Tečky. Jak se mění boj s covidem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Fiala pracuje s předpokladem, „že od 1. března bude opatření v platnosti jen velmi málo.“

Reklama

aktualizováno •

Bude-li se epidemie dále vyvíjet jako dosud, od března by z covidových opatření mohlo zůstat v platnosti prakticky jen nošení respirátorů, řekl ve středu premiér Petr Fiala.

Článek

Vláda rozhodla o zrušení kontrol covidových certifikátů v restauracích, službách a na hromadných kulturních a sportovních akcích. Zmírňují se i další pravidla, například návštěvy velkých sportovních a kulturních akcí.

Žádná omezující opatření, ať už týkající se počtu lidí v hospodě u stolu, nebo počtu lidí v obchodech už neplatí, končí v noci z 9. na 10. února.

Diváci a návštěvníci

Jen do 18. února bude platit omezení hromadných kulturních a sportovních akcí, a to na 1000 diváků. Pro sedící diváky má poté platit pravidlo 1000 + polovina zbývající kapacity stadionu nebo třeba koncertního sálu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) to po vládě představil na jednoduchém příkladu: stadion, kde se koná koncert, má kapacitu deset tisíc sedících diváků. Po dosažení kapacity tisícovky sedících diváků bude na akci vpuštěna ještě polovina zbývající celkové kapacity areálu, V tomto případě tedy může být obsazená ještě polovina ze zbývajících 9 tisíc míst, čili 4,5 tisíce míst. Celkem tak na koncert může do desetitisícové haly přijít 5,5 tisíc sedících diváků.

Dosud byl vstup při počtu více než 20 lidí podmíněn prokázáním očkovacím certifikátem, toto pravidlo končí.

Volnočasových aktivit se zatím může najednou zúčastnit maximálně 100 lidí. Limit se ale má postupně zvedat, a to v období od 19. do 28. února na 500 účastníků.

„Postupně budeme (také) navyšovat počty návštěvníků na kulturních, sportovních akcích s výhledem k tomu, že od 1. března bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo. Prakticky jen nošení respirátorů,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).

Pracovní karanténa a testování zdravotníků

Od 19. února zřejmě skončí možnost využívat pracovní karantény pro zaměstnance zdravotnických, sociálních a dalších zařízení. Ve většině z nich bude i po 18. únoru pokračovat pravidelné antigenní testování zaměstnanců. Vztahovat se ale bude jen na neočkované či osoby, které nemoc neprodělaly v posledním půl roce. Vyplývá to z návrhu Ministerstva zdravotnictví pro jednání vlády.

Certifikáty už nebudou potřeba

Vláda rozhodla o zrušení povinnosti prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstupu do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Přistoupila k tomu poté, co povinnost u některých služeb zrušil Nejvyšší správní soud.

Testování ve firmách

Vláda minulý týden rozhodla, že povinné testování ve firmách skončí 18. února. Od listopadu se všichni zaměstnanci a živnostníci musejí dvakrát týdně testovat. Opatření zavedla už minulá vláda, týkalo se ale jen pracovníků, kteří neměli dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali koronavirus.

Testování ve školách

Společně s testováním ve firmách skončí také testování ve školách. Žáci a studenti se testují hromadně vždy v pondělí, naposledy by to tedy mělo být v pondělí 14. února. V týdnu mezi 14. a 18. únorem bude podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) platit povinnost otestovat se pro jednotlivé děti a studenty, kteří se budou do školy vracet mimo pondělí, například po nemoci.

Karanténa a izolace

V platnosti nadále zůstává povinnost karantény a izolace. Do karantény se lidé dostanou buď s pozitivním antigenním testem nebo kvůli rizikovému kontaktu s někým nakaženým. Termín izolace se používá pro ty, u kterých koronavirus potvrdil PCR test. Obojí trvá shodně 5 dní, alespoň pokud po pěti dnech nemá člověk žádné příznaky onemocnění. Dalších pět dní se doporučuje nosit respirátor.

Karanténu může zkrátit PCR test, pokud vyjde negativní. Izolaci stejným způsobem zkrátit nelze.

Podle Ministerstva zdravotnictví bylo v úterý v karanténě či v izolaci přibližně 628 tisíc lidí, tedy asi 5,9 procenta obyvatel.

Podle novely pandemického zákona, která nyní čeká na schválení Senátem, bude stačit k uvalení karantény nebo izolace jen telefonát nebo SMS od hygieny. Taková je i dosavadní praxe, která je ale podle rozhodnutí soudu z loňského léta nezákonná, protože nejde o správní úkon.

Testy zatím pro očkované zdarma

Pojišťovny proplácejí občanům pět PCR testů měsíčně. Ministerstvo zdravotnictví zatím neuvedlo, zda to tak zůstane. Nárok na tyto testy ‚zdarma‘ ale nemají dospělí lidé, kteří nejsou očkovaní a očkování ani nezahájili a nemají kontraindikaci k očkování zapsanou v Informačním systému infekčních nemocí. Antigenní testy si musí hradit všichni.

Respirátory

„Povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorech bude platit dál, dodal premiér Fiala. „Podle odborníků se ukazuje jako vysoce efektivní a zároveň je minimálně omezující,“ dodal.

Cestování (a certifikát)

Přehled podmínek pro cestování do ciziny zveřejňuje na svých stránkách Ministerstvo zahraničí. Při návratu do Česka musí všechny osoby starší 12 let vyplnit příjezdový formulář, pokud tedy celou dobu necestovaly vlastním autem. Děti do 12 let, očkovaní a lidé po prodělaném onemocnění covid-19 nemusejí po návratu na testy ani do karantény, ti ostatní se musejí zařídit podle toho, z jaké země přijíždějí. Pravidla rozlišují několik kategorií „bezpečnosti“ jednotlivých zemí, a podle toho se také mění podmínky pro návrat do Česka. Aktuální informace jsou opět k dohledání na webu ministerstva.

Ačkoli v Česku covid certifikáty končí, řada zemí je stále vyžaduje. V jejich platnosti ale od 15. února nastává změna.

Z důvodu sladění podmínek stanovených k uznávání certifikátu o očkování přistoupila Česká republika shodně s nařízením Evropské komise od 15. února k omezení platnosti dokončeného základního očkování pro osoby, které dovršily 18 let věku, na dobu 270 dní od aplikace druhé dávky v případě dvoudávkového očkovacího schématu a jedné dávky v případě očkovací látky s jednodávkovým schématem. Prodloužení platnosti certifikátu na zatím neomezenou dobu je možné aplikací tzv. posilovací (booster) dávky.

Reklama

Doporučované