Hlavní obsah

Řada Čechů prodělala covid i očkování. I jim ale bez 3. dávky Tečka zčervená

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Od 1. ledna 2022 se zkrátí platnost očkovacích certifikátů na devět měsíců. Na neomezenou dobu ji posune posilující dávka.

Reklama

aktualizováno •

Kdo covid prodělal a zároveň má dvě dávky vakcíny, je ideálně chráněn a nemusí víc řešit. Tak znělo doporučení ještě před pár týdny. Nová pravidla ale přístup mění – pro tzv. booster si nejspíš budou muset postupně dojít všichni.

Článek

Článek si můžete poslechnout i v audioverzi.

Ještě na podzim se kombinace dvou dávek očkování a prodělaného covidu-19 popisovala jako cesta k ideální ochraně proti opětovné nákaze a možnému těžkému průběhu nemoci.

„Každý, kdo prodělal nemoc, nechť se naočkuje. To je ta nejlepší imunita a pro tyto lidi epidemie skončila,“ uváděl k takzvané hybridní imunitě například ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Aktuální nastavení platnosti očkovacího certifikátu, který má řada lidí uložený v aplikaci Tečka, ale mluví jinak. Od ledna 2022 je platnost dokladu omezena na devět měsíců od dokončené druhé dávky očkování. A to bez ohledu na dříve prodělanou nemoc.

Pojistkou toho, že očkovací certifikát zůstane platný na zatím neomezenou dobu, je pouze absolvování posilující dávky očkování, neboli boosteru.

„Platnost bude nastavena na devět měsíců – podle vakcíny, (u Janssen méně). Potom certifikát v Tečce zčervená. Booster bude zelený a nastavený na neomezenou platnost. Pokud člověk prodělal covid-19, jeho certifikát o prodělání nemoci bude zelený 180 dní,“ potvrdil pro Seznam Zprávy Lukáš Trnka, mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Pokud tedy člověk například prodělal covid-19 letos na jaře a v létě se nechal očkovat, bude si muset do jara 2022 pro prodloužení certifikátu nechat aplikovat ještě posilující dávku vakcíny.

Koho se přeočkování týká?

Přeočkování 3. dávkou je možné pro osoby, které mají nejméně šest měsíců po aplikaci druhé dávky a je jim více než 18 let. U jednodávkové vakcíny Janssen se lze přeočkovat již po dvou měsících.

Výjimkou jsou osoby, které dovršily 60 let, či jim hrozí vysoké riziko nákazy – chroničtí pacienti (registrovali se přednostně pomocí kódu obdrženého ambulantním specialistou nebo praktickým lékařem), ti mohou jít na posilující dávku již po pěti měsících (nebo dvou, pokud zatím dostali jednu dávku vakcíny Janssen). Více zde.

Posílení imunity

Jak pro Seznam Zprávy uvedl mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl, o věci nyní jednají ministerští odborníci. I vzhledem k aktuálním poznatkům o viru se však ukazuje, že pojistit očkování boosterem bude i do budoucna potřeba u všech.

„Požádali jsme klinickou skupinu o jednoznačné stanovisko. Dříve pan ministr říkal, že je to jedna z variant, že by po nějaké období opravdu nebyla potřeba booster vakcína pro ty, kteří mají za sebou očkování a prodělali i nemoc. Pokud je ale třetí dávka ochranou proti omikronu – a ukazuje se, že to tak nejspíš je – tak se postoj pravděpodobně posune směrem k boosteru pro všechny. Je to ale stále ve fázi jednání,“ popsal mluvčí.

Například Česká vakcinologická společnost (ČVS) aplikaci posilujících dávek vakcín proti covidu dlouhodobě podporuje a upozorňuje na nová data o tom, že účinnost všech schválených vakcín proti onemocnění covid-19 v čase klesá.

„Na základě českých dat ÚZIS po půl roce klesá účinnost druhé dávky proti nákaze u všech vakcín k 60 % a po tři čtvrtě roce pak pod 50 %. Podle předběžných dat za období dvou měsíců aplikace booster dávek v ČR vyplývá, že aplikace posilující dávky (vakcíny Comirnaty a Spikevax) zvyšuje účinnost na 90 %,“ píší odborníci.

Jak pro Seznam Zprávy uvedl člen vakcinologické společnosti a lékař Daniel Dražan, ani dřívější prodělání nemoci není překážkou nechat si posilující dávku aplikovat a daný člověk z ní může jen profitovat. „Podle doporučení ČVS je možné po prodělání nemoci očkování o tři až šest měsíců odložit, ale ne dávku zrušit. Za mě je i vzhledem k nové variantě každá doporučená dávka velmi důležitá a navrhoval bych ji nevynechat,“ uvedl lékař.

Také praktická lékařka Ludmila Bezdíčková upozorňuje na to, že je podávání posilujících dávek i těm, kdo v minulosti měli potvrzenou nákazu, bezpečnější cestou.

Zájem o třetí dávku

Přeočkování proti covidu-19 posilující dávkou chce podstoupit asi 82 procent lidí, kteří se už očkovat nechali. V září to byly asi dvě třetiny. Vyplývá to z dlouhodobého sociologického výzkumu Život během pandemie, informoval o tom Daniel Prokop ze společnosti P&Q Research. U starších lidí je podle Prokopa ochota k vakcinaci třetí dávkou až 95 procent. Liší se ale dostupnost očkování.

„Z medicínského pohledu riziko nechat si dát booster není žádné. Jen si člověk posílí imunitu a může to mít velký přínos. Ostatně my nejsme schopni poznat, jak moc si daný člověk imunitu vybudoval, kromě závažnosti průběhu infekce hraje roli řada dalších faktorů. Zároveň nevíme, jak moc bude prodělání nemoci i základní vakcinace chránit proti variantě omikron,“ upozorňuje.

Apel na podávání třetích dávek očkování je v posledních dnech čím dál hlasitější. Jak vyplývá z aktuálně avizovaných kroků, už od 13. prosince se interval pro přeočkování zkrátí lidem nad 55 let a ještě před Vánocemi starším 50 let. Nově budou moci pro booster přijít už pět měsíců po základním očkování.

Ne všichni odborníci však neflexibilní přístup nastaveného systému schvalují. Například podle vakcinologa a přednosty Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marka Petráše by se prodělaná nemoc měla zohledňovat.

„V aktuální verzi se jedinci s přirozeně získanou imunitou berou jako neočkovaní, a pokud se očkují, pak dle stávajících pravidel musí znovu podstoupit další posilující očkování. Je to paradox, který – jak se zdá – odborníci vůbec neřeší. Asi je to tím, že se mylně domnívají, že očkování zajišťuje lepší ochranu než samotné onemocnění,“ popsal.

Například podle bývalého šéfa zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly by se měla platnost pasu pro osoby s hybridní imunitou prodloužit.

„Máme i data z České republiky, která ukazují, že imunita je srovnatelná a spíše o něco vyšší. Proto si myslím, že by ten pas měl být nastaven identicky – to znamená, že lidé, kteří prodělali onemocnění, by měli mít také devět měsíců, a ne jen šest,“ popsal pro Blesk.

S přispěním Evy Soukeníkové.

Reklama

Doporučované