Hlavní obsah
Online

Ani Praha, ani sever Moravy. Nejvíc nakažených hlásí okres ve středu Česka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s šířením koronaviru sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Okresem s aktuálně největším počtem nakažených je Kolínsko. Hlásí téměř 43 nakažených v přepočtu nad 100 tisíc obyvatel. Čtyřicet případů na 100 000 lidí za poslední týden eviduje ministerstvo na Uherskohradišťsku a v okrese Plzeň-sever. V Praze je údaj nad třicítkou.

- V sobotu v Česku přibylo 239 případů koronaviru. Denní přírůstek se ve volném dni dostal nad 200 poprvé od posledního červnového víkendu, kdy čísla zvyšovalo cílené testování v dolech OKD na Karvinsku. Nemocných je aktuálně 5285 lidí.

- Na chorvatsko-slovinské hranici se v neděli čekalo na odbavení i dvanáct hodin. Průtahy způsobil překotný odjezd zahraničních turistů z Chorvatska poté, co řada evropských zemí vydala varování před cestou do této destinace kvůli tamnímu prudkému nárůstu počtu případů koronavirové nákazy.

  • Itálie má velký přírůstek nově nakažených

    Itálie dnes ohlásila 1210 nových případů nákazy koronavirem za uplynulých 24 hodin, což je nejvyšší denní počet od 12. května, uvedla agentura AP. O den dříve Itálie hlásila dalších 1071 nakažených koronavirem. AP dává rostoucí počty nových případů do souvislosti s testováním cestujících na letištích a v některých přístavech.

    Podle italských úřadů je přírůstek nových infikovaných těsně spjat s cestováním a s prázdninovou zábavou, poznamenala agentura AFP. Dodala, že nejvíce případů je hlášeno z Lombardie, kde je správním střediskem Milan, z oblasti kolem hlavního města Říma a z okolí Benátek.

    Sedm dalších úmrtí zvýšilo celkový počet obětí nákazy v Itálii od začátku pandemie na 35 437.

  • Francie hlásí tisíce nakažených

    Francouzské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 4897 nových případů nákazy koronavirem během uplynulých 24 hodin, což je podle Reuters nejvíce za den od konce května, kdy země ukončila karanténní opatření. O den dříve ministerstvo registrovalo 3602 nově potvrzených nakažených. Vysoký denní nárůst v řádu stovek hlásí rovněž Itálie.

    Šéf ministerstva zdravotnictví Olivier Véran varoval, že situace je hrozivá, infekce se šíří hlavně mezi lidmi ve věku mezi 20 až 40 lety a na večírcích a zábavách. A začíná přibývat nových případů i ve starších věkových skupinách.

  • Na jihu Čech nikdo neonemocněl

    Hygienici na jihu Čech v neděli nezaznamenali žádný nový případ koronaviru. Je to poprvé od 26. července. Nikdo nový se dnes neuzdravil a v kraji tak stále zůstává 160 pacientů s covid-19.

  • V Praze 67 nakažených za den

    V Praze hygienici za posledních 24 hodin potvrdili 67 případů nemoci covid-19, stejně jako o den dřív. Dosud v hlavním městě registrují 4489 nakažených, vyléčilo se víc než 70 procent z nich.

  • Nejvíce nakažených je na Kolínsku

    Za posledních sedm dní je nejvíce nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel na Kolínsku, téměř 43. Čtyřicet případů na 100 000 lidí za poslední týden eviduje ministerstvo na Uherskohradišťsku a v okrese Plzeň-sever. Nad 30 je tento údaj ještě v Praze. Bez nových případů za posledních sedm dní není aktuálně žádný okres.

  • Sicílie už nebude přijímat migranty. Vláda se odvolává na koronavirus

    Vedení jihoitalské Sicílie oznámilo, že už nebude do migračních středisek ve svém regionu přijímat další migranty a že hodlá všechny převézt na italskou pevninu. Šéf sicilské regionální vlády Sebastiano Musumeci rozhodnutí zdůvodnil tím, že jeho vláda už nemůže dál garantovat dodržování všech opatření proti šíření koronaviru. Podle italského ministerstva vnitra ale Musumeci není k takovému kroku kompetentní, uvedla dnes agentura ANSA.

  • Nakazili se 4 zaměstnanci ústeckého divadla

    Testy prokázaly nákazu koronavirem u dalších tří zaměstnanců Činoherního divadla v Ústí nad Labem, nejprve onemocněla jedna žena. Všichni čtyři nemocní pracovníci jsou z technického personálu divadla, herci jsou zdraví. Tento týden divadlo svá plánovaná představení zrušilo. Po skončení karantény půjdou herci i další personál na výstupní test, první představení by se mělo odehrát příští sobotu v Děčíně.

  • Babiš: Ohnisko bylo na svatbě nebo oslavě narozenin

    Premiér Andrej Babiš ve svém pravidelném nedělním hlášení „Čau, lidi“ popsal několik ohnisek, ve kterých se momentálně šíří koronavirus. Jde například o oslavu narozenin ve Velkých Hošticích, kde se nakazilo 33 lidí. „Nebo svatba Kravaře, kde byl profesionální moderátor svateb z Prahy. Praha je největší problém,“ uvedl Babiš. Nákaza se podle něj rozšířila také v karaoke baru. „Dále paní přijela ze zájezdu z Chorvatska. Postupně nakazila manžela, syna, ošetřovatelky,“ dodal premiér bez dalších podrobností.

  • Lidem v kolonách na hranicích docházela voda

    Lidem ve vzniklé obří koloně docházela voda a neměli kam jít na toaletu, popsala situaci u slovinsko-rakouské hranice agentura APA. Dnes odpoledne se situace zlepšila poté, co cestující, kteří Rakouskem pouze projíždějí, začali policisté zastavovat jen namátkově, uvedla agentura DPA. Ti, kdo Rakouskem jen projíždějí, mají na hranicích podle nového nařízení vyplnit prohlášení o tranzitu.

  • Koronavirem se nakazila bývalá ukrajinská premiérka Tymošenková

    Ukrajinská expremiérka, nyní předsedkyně opoziční strany Vlast Julija Tymošenková se nakazila koronavirem, oznámila dnes ukrajinská média s odvoláním na mluvčí Tymošenkové. Bývalá šéfka vlády je podle ní ve vážném stavu.

    „Bohužel je to pravda. Test potvrdil, že Julija má covid-19. Stav (lékaři) hodnotí jako vážný. Teplota až 39 (stupňů Celsia). Bojuje!“ citoval list Ukrajinska pravda mluvčí Marynu Sorokovou. Podle médií se nakazila také expremiérčina dcera a manžel Tymošenkové, která se naposledy na veřejnosti ukázala 8. srpna.

  • Kolony na chorvatských hranicích až 12 hodin

    Na chorvatsko-slovinské hranici se čeká na odbavení i dvanáct hodin. Průtahy způsobil překotný odjezd zahraničních turistů z Chorvatska poté, co řada evropských zemí vydala varování před cestou do této destinace kvůli tamnímu prudkému nárůstu počtu případů koronavirové nákazy. Před návštěvou Chorvatska, oblíbeného i u českých dovolenkářů, v pátek varovaly Rakousko, Itálie a Slovinsko. Německá vláda tentýž den varovala před cestou do některých částí země. Pro dovolenkáře vracející se z jihu evropského kontinentu představuje problém i slovinsko-rakouská hranice. V noci na dnešek se čekalo při vjezdu do Rakouska na odbavení až deset hodin.

  • 13 lidí zemřelo při útěku před policisty z nepovolené diskotéky

    Třináct lidí zemřelo při útěku před policisty na diskotéce v Peru. V sobotu večer se na Thomasově diskotéce v Limě nepovoleně shromáždilo asi 120 lidí, uvedlo ministerstvo vnitra. Lidé se podle úřadů pokusili uniknout dveřmi, navzájem po sobě šlapali a uvěznili se ve stísněném prostoru.

  • Ztráta čichu a chuti je zřejmě důkazem působení koronaviru na nervový systém

    Ztráta vůně a chuti je závažnější u pacientů s covidem než u pacientů s nachlazením, což by mohlo být způsobeno vlivem nákazy na mozek a nervový systém, informovali britští vědci ve středu. Ztráta vůně a chuti je příznakem onemocnění covidem-19, tyto symptomy nicméně mohou pociťovat i pacienti s běžnou chřipkou. Nový výzkum, popsaný v časopise Rhinology, naznačuje, že ztráta chuti a zápachu u pacientů není jednoduše způsobena jen překrvením nosu.

    „Víme, že se covid-19 chová jinak než ostatní respirační viry, například tím, že způsobuje nadměrnou reakci imunitního systému těla známou jako cytokinová bouře, a že ovlivňuje nervový systém,“ řekl Carl Philpott z University of East Anglia's Norwich Medical School, který byl zapojen do výzkumu. Důvody ztráty chutě a čichu se tak liší. Výzkum dále zjistit, že pacienti s covidem hůř rozpoznávají sladké a hořké chutě.

  • Jižní Korea má největší denní přírůstek nakažených od března

    Jižní Korea zaznamenala za poslední den 397 nových nákaz koronavirem, což je v této 51milionové zemi největší denní přírůstek od začátku března. Na Filipínách přibylo za sobotu nejméně případů nakažených covidem-19 za téměř čtyři týdny. S celkem 189.601 nemocnými ale tato země se zhruba 107 miliony obyvatel stále vykazuje nejvyšší nemocnost v jihovýchodní Asii. Nejvyšší počet mrtvých v jihovýchodoasijském regionu pak má 268 milionová Indonésie, kde s covidem-19 už zemřelo 6680 lidí.

    V Jižní Koreji ode dneška platí přísnější pravidla pro boj s šířením koronaviru. Shromáždění v kostelech už nejsou zakázaná jen v Soulu, odkud je hlášena většina případů nákazy, ale i v ostatních částech země. Celostátně musely zavřít noční kluby a internetové kavárny. Podle úřadů by mohlo dojít i na uzavření škol a firem, pokud se nárůst nových případů nezpomalí.

  • RIA: Rusko chce vyrábět miliony dávek koronavakcíny měsíčně

    Rusko předpokládá, že vakcíny proti onemocnění covid-19, které způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, bude koncem roku vyrábět 1,5 až dva miliony dávek měsíčně. Postupně chce výrobu zvýšit až na šest milionů dávek za měsíc. S odkazem na dnešní vyjádření ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova to napsala agentura RIA Novosti.

    Rozsáhlé testování vakcíny, kterou vyvinul moskevský Ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, chce Rusko spustit příští týden. Prověřit by se očkovací látka měla na 40 000 lidech.

  • Možností otestovat se na koronavirus mají Němci několik

    Možností otestovat se na koronavirus mají Němci několik a ve velké části případů za to platit nemusí, náklady nesou pojišťovny, zdravotní fondy spolkového rozpočtu nebo pokladny jednotlivých spolkových zemí. To, že jsou rozbory zdarma i pro cestovatele a především pro navrátilce z rizikových oblastí, ale mnozí odborníci kritizují a volají alespoň po finanční spoluúčasti.

    Testovací střediska jsou v Německu všudypřítomná, jedno z nových vzniklo například na odpočívadle na saské straně dálnice spojující Prahu s Drážďany. Je určeno pro každého, kdo se do země vrací ze zahraničí. Za otestování platit nemusí a nezáleží na tom, zda přijíždí z rizikové oblasti, nebo ne. Testy jsou hrazeny ze spolkového rozpočtu, Sasko se v tomto případě stará jen o chod odběrového místa. Podobně to funguje i v dalších spolkových zemích.

  • V Moravskoslezském kraji přibylo v sobotu 18 lidí s covidem-19

    V Moravskoslezském kraji přibylo v sobotu 18 lidí s prokázanou nákazou covidem-19. Kromě Bruntálska jsou nově nakažení ve všech okresech. Nárůst byl za celý týden nejnižší, oproti pátku bylo nově potvrzených případů o 44 méně. Od počátku pandemie bylo v kraji pozitivně testováno 5277 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Upozornil, že o víkendu ale vždy bývají lepší výsledky.

    Ze zveřejněných dat vyplývá, že nejvíce nakažených přibylo v evidenci na Ostravsku, a to sedm. Na Frýdecko-Místecku přibyly čtyři případy, na Karvinsku a Novojičínsku po třech případech a na Opavsku jeden nakažený.

  • Konzervované potraviny zažívají renesanci. Nejvíc letí rajčata a fazole v plechu

    Začalo to konzervovanými rajčaty v panice nakupovaných během prvních dnů pandemie. Další dlouhé týdny uzavření však dostalo konzervované jídlo přímo k renesanci. Britské domácnosti se od té doby zásobují konzervami hovězího masa, fazolemi i rybami. V období před covidem byly tržby malé a nárůst oblíbenosti konzervovaných produktů se zvedl po pěti letech až loni, ale pouze o 2,7 %. Nové údaje datové skupiny Kantar však ukazují, že celkový prodej konzervovaných potravin vzrostl v březnu oproti stejnému období loňského roku o 72,6 %.

    Výkonný šéfkuchař Waitrose Martyn Lee řekl: „Konzervovaná rajčata, fazole a pečené fazole jsou samozřejmostí, ale existují také vynikající konzervované ryby a maso pro rychlé obědy, konzervované artyčoky pro chutné předkrmy a celé spektrum ovoce, které může poskytnout základ dezertu snadného i extravagantního.“

  • V Rusku přibylo 4852 případů nákazy, 73 lidí s covidem-19 zemřelo

    V Rusku zaznamenali v uplynulých 24 hodinách 4852 případů koronavirové nákazy, 73 lidí s covidem-19 zemřelo. O den dříve to bylo 4921 nových případů a 121 mrtvých. Již osmým dnem je tak denní nárůst pod půl procentem. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 956 749 lidí, uvedla dnes agentura TASS s odvoláním na operativní štáb.

    Počet vyléčených pacientů, kterým byl diagnostikován koronavirus, vzrostl o 3162, celkem se již zotavilo 770 639 osob, tedy zhruba 80 procent infikovaných.

Reklama