Hlavní obsah

Turnaj, kde mohl být omikron: Fanoušci bez respirátorů, přes deset týmů u bazénu

Foto: Český svaz vodního póla

Turnaje se zúčastnili hráči z deseti zemí včetně Jihoafrické republiky.

Reklama

Provozovateli plaveckého stadionu v Brně, kde se odehrál turnaj ve vodním pólu, se hygiena zatím neozvala. Mezitím roste počet výskytů omikronu v Brně.

Článek

Na mezinárodní turnaj ve vodním pólu přicestovali v listopadu do Brna sportovci z osmi evropských zemí a z Jihoafrické republiky. Během turnaje se zřejmě člen belgické výpravy nakazil rizikovou variantou koronaviru zvanou omikron.

Jednalo se podle všeho o Evropský pohár ve vodním pólu mužů, EU Nations Water Polo Cup Men. Hrálo se o posledním listopadovém víkendu, od pátku do neděle 26.-28. listopadu. Záznam utkání českého výběru s Ukrajinou si můžete prohlédnout zde:

Ukrajina nakonec celý turnaj opanovala, čeští reprezentanti skončili čtvrtí za Švýcarskem a Rakouskem. Na turnaj do Brna přijeli ještě pólisté ze Slovenska, Litvy, Jihoafrické republiky, Belgie, Walesu a dva výběry Anglie.

Každý tým má zpravidla 13 hráčů. K tomu je potřeba připočítat rozhodčí, trenéry, organizátory, delegáty evropské federace vodního póla, diváky a další osoby, které se mezinárodního turnaje zúčastnily.

Česká hygiena má informaci o přenosu omikronu během turnaje pouze zprostředkovaně, podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové dostali čeští hygienici echo od kolegů z Belgie. Jejich laboratoře našly variantu omikron u pozitivně testovaného a Belgičané se domnívají, že se nakazil právě v Brně. Jaká hygienická pravidla turnaj provázela a jak hygienici po zjištění této informace postupovali, ale zatím nikdo nevysvětlil.

„Upozornilo nás na to Evropské centrum pro infekční onemocnění. V Brně probíhal asi tři nebo čtyři týdny zpátky turnaj ve vodním pólu, kterého se účastnili i hráči z Jihoafrické republiky. A jeden z belgických případů měl vazbu na tento turnaj, takže došetřujeme možné vazby na tento turnaj,“ řekla ve čtvrtek hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Je nutné říct, že Světová zdravotnická organizace označila omikron za „znepokojivou“ variantu až 26. listopadu. V České republice ji laboratoře poprvé zachytily 27. listopadu u ženy, která přicestovala domů do Liberce z Namibie. Podmínky cestování z Jihoafrické republiky do Česka se zpřísnily právě až 27. listopadu.

„Hygiena nás v této souvislosti nekontaktovala“

Turnaj ve vodním pólu se hrál na plaveckém stadionu za Lužánkami. V tomto bazénu jsou obvykle doma plavci brněnské Komety, turnaj nicméně pořádal Český svaz vodního póla. Představitelé svazu si ale dali bobříka mlčení. Předseda Jakub Picka redaktorům Seznam Zpráv nebere telefon a neodpovídá na SMS, sekretář svazu Andrej Janíček po představení jednoho z redaktorů hovor ukončil a další nepřijímá. Několik dalších plavců a pólistů se k věci nechtělo vyjádřit a odkázalo právě na vedení Českého svazu vodního póla.

Pro přenos rizikové varianty koronaviru je důležité vědět, kolik členů měly výpravy z rizikových zemí, především z Jihoafrické republiky, kde byli ubytovaní, za jakých hygienických podmínek se turnaje účastnili, zda byli testováni PCR metodou. Organizátoři turnaje ani místní hygienická stanice ale zatím na dotazy redakce nereagovali.

Ve vodním pólu proti sobě nastupují dvě sedmičlenná mužstva, na střídačce může sedět dalších šest hráčů. K tomu je potřeba připočítat případné trenéry, členy realizačního týmu nebo kohokoliv dalšího, kdo s výpravou přiletěl. Jak velká skupina dorazila z Jihoafrické republiky, není jednoduché zjistit.

Otázkou je, proč svaz nechce o turnaji mluvit. Na jeho facebookových stránkách je sestříhané video z turnaje. Ze záběrů je patrné, že až na zcela ojedinělé výjimky nemá nikdo zakrytá ústa, a to včetně diváků, hráčů v čase mezi zápasy nebo po nich a také většiny rozhodčích.

Vodní pólo je kontaktní hra a hráči si mohou virus předat i během hry, aniž by došlo k porušení jakýchkoliv opatření. Každý den ostatně zachytí testování v České republice kolem 15 tisíc přenosů koronaviru.

Redakce se pokusila kontaktovat jihomoravskou hygienickou stanici s dotazy, jaká hygienická pravidla pro turnaj platila a zda po zjištění informace o přenosu omikronu během turnaje hygiena udělala nějaké kroky k tomu, aby odhalila další případné přenosy, například zda kontaktovala účastníky a pokusila se je otestovat. Zatím ale tyto dotazy zůstaly nezodpovězené.

Bazén provozuje společnost STAREZ – SPORT, a. s. „V pondělí 13. 12. 2021 má vedení společnosti pravidelnou poradu, na které se záležitost pořeší. KHS nás dosud v této souvislosti nekontaktovala,“ uvedla na dotaz redakce mluvčí společnosti Michaela Dittrichová.

Laboratoře nyní prověřují dalších osm podezření na koronavirovou variantu omikron, zatím se v Česku potvrdila u dvou lidí. Šest podezřelých případů je podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové právě z Jihomoravského kraje, jeden v Praze a jeden ve Středočeském kraji. Na jižní Moravě panuje podezření na omikron u dvou zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno, dvou jejich dětí a také u dvou žáků základní školy v Adamově na Blanensku. Svrčinová uvedla, že všichni mají bezpříznakový nebo velmi lehký průběh nemoci.

Reklama

Související témata:

Doporučované