Hlavní obsah

Koronavirus v Kroměříži? Roušky nejsou k dostání, lékaři varují před panikou

Mluvčí nemocnic ve Zlínském kraji Egon Havrlant o podezření na pacienta nakaženého koronavirem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Muž, který se možná nakazil koronavirem, je nyní sám na pokoji a lékaři čekají na výsledky testů, ty by měly být hotové v úterý.

Článek

Devětatřicetiletý pacient, který leží na infekčním oddělení uherskohradišťské nemocnice s podezřením na koronavirus, podle informací Seznam Zpráv nebyl v ohnisku nákazy. „Čínou na přelomu roku cestoval jako turista. Podle našich informací nenavštívil město Wu-Chan,“ uvedl mluvčí nemocnic ve Zlínském kraji Egon Havrlant.

Muž přišel dopoledne na plicní ambulanci kroměřížské nemocnice. „Choval se velmi zodpovědně a lékaře hned informoval o svém stavu,“ popsal Havrlant s tím, že pacient trpí horečkami.

V čekárně plicní ambulance bylo v té době méně než deset pacientů. „Pro jistotu jsme všechny zaevidovali, abychom je mohli informovat, pokud by se nákaza koronavirem potvrdila,“ dodal mluvčí.

Lékaři v takové chvíli postupují jako při jiném možném infekčním onemocnění. „Ihned si vzali ochranné pomůcky a pacienta umístili do izolace. Pak situaci konzultovali s krajskými hygieniky. Muži odebrali vzorky, které vyhodnotí specializovaná laboratoř v Praze,“ vysvětlil Havrlant.

Podle něj budou výsledky testů známé v úterý odpoledne. Pacient putoval do Uherského Hradiště, protože je tam jediné infekční oddělení ve Zlínském kraji. „Leží na pokoji sám. Personál, který za ním přichází, je chráněný běžnými pomůckami. Přístup je standardní,“ uvedl mluvčí.

Kroměřížská i uherskohradišťská nemocnice nadále fungují v běžném režimu.

Přestože se tamní lékaři i hygienici snaží zabránit panice, lidé ve velkém žádají ochranné roušky. „Ptá se tady v podstatě každý druhý zákazník. V kroměřížských lékárnách ale roušky k dostání nejsou. Panika je v době sílících viróz a chřipkových onemocnění zbytečná,“ uvedla zaměstnankyně Lékárny Ve vile, která nechtěla sdělit jméno.

Lidé se také zajímají o virus přímo u krajských hygieniků. Ptají se, jak je dlouhá inkubační doba, jak se virus přenáší. „Dneska nám volalo asi dvanáct lidí. Čína je hojně navštěvovaná našimi občany. Lidí, kteří mají nachlazení, nebo teplotu, je víc. Radíme, aby zůstali doma. Nicméně nemá cenu předbíhat. Česko je na prahu chřipkové epidemie a příznaky jsou velmi podobné,“ řekla Jana Hošková z protiepidemického odboru krajské hygieny ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Doporučované