Hlavní obsah

Třetí dávky v ohrožení. Německý ministr chce nakupovat ve východní Evropě

Foto: Profimedia.cz

Nový spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach z SPD.

Reklama

Máme málo vakcín, oznámil nový německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Objednávat chce nevyužité vakcíny z východní Evropy. Za svá slova čelí sociálnědemokratický politik kritice od odborníků.

Článek

Nový spolkový ministr, pod kterého spadá boj s pandemií covidu-19, ve středu večer na ZDF prohlásil, že se zásoby vakcíny tenčí a očkování posilovací dávkou je v ohrožení. Nedostatek vakcín ho prý překvapil.

Ve středu padl očkovací rekord

Na příští tři týdny má země k dispozici tři miliony dávek vakcíny Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech. Podle deníku Bild se dosud počítalo s tím, že je v Německu naskladněno na deset milionů dávek vakcíny od firmy BioNTech.

„Během příštího týdne můžeme dodat 1,2 milionu dávek vakcíny BioNTech pro celé Německo, příští týden 800 000 dávek a pak dalších 1,2 milionu dávek,“ řekl Lauterbach. Počty jsou mnohem nižší, než kolik žádají lékaři, upozornil ministr. Jen za úterý se totiž v Německu aplikoval milion dávek.

Ve středu dokonce počet aplikovaných vakcín stoupl na téměř 1,5 milionu, což je nový denní rekord. V naprosté většině šlo o očkování třetí dávkou. Nová vláda si stanovila za cíl aplikovat do Vánoc na 30 milionů dávek vakcíny. Zároveň se projednává plán na zavedení povinného očkování. Aktuálně dostalo dvě dávky vakcíny 70 procent Němců a více než 27 procent obyvatel si už přišlo i pro posilovací dávku.

K dispozici bude v Německu v příštích 14 dnech také deset milionů dávek vakcíny od Moderny týdně, ale od ledna týdenní dodávky klesnou jen na milion a půl, varoval Lauterbach. Proto je podle ministra nutné nakoupit dalších 90 milionů dávek vakcíny za 2,2 miliardy eur, v přepočtu 55 miliard korun. Koupit by se měly dávky dostupné ve „východní Evropě“, kde očkování a přeočkování postupuje pomaleji.

„Teď se snažím nouzově odkoupit vakcíny ze zemí východní Evropy, protože některé z těchto zemí nemohou stihnout využít vakcíny, které mají nakoupené,“ uvedl politik. Ještě koncem října německé ministerstvo zdravotnictví tvrdilo, že je očkovacích dávek nadbytek a že do konce roku rozdá na 100 milionů dávek do chudších zemí, upozorňuje Bild.

Týdeník Spiegel napsal, že Lauterbach vyjádřil obavy nad průběhem očkování už na úterní konferenci se zemskými ministry zdravotnictví. Ve středu na ZDF nechtěl nový ministr svému předchůdci Jensi Spahnovi z CDU nic vyčítat. Kritika bývalé vlády ale zazněla od některých koaličních politiků.

Lauterbach si hraje na hasiče, zní z CDU

Podle CDU/CSU Lauterbach používá taktiku strašením. „Lauterbach volá, že hoří, aby si pak hrál na hasiče, ačkoli ví, že žádný oheň nehoří,“ uvedl k tématu stranický mluvčí CDU pro otázky zdravotnictví Tino Sorge. Jde prý o manévr, jak odstřihnout dnes vládnoucí sociální demokraty od jejich minulé vlády s CDU/CSU.

Za překvapivé oznámení čelí Lauterbach kritice odborníků. Někteří lékaři ministrovi vyčítají nešťastnou komunikaci, špatnou organizaci a také pochybují o jeho výpočtech. Zaznívají také výzvy, aby politik zveřejnil přesná čísla a fakta.

„Někteří lidé se bojí, že nedostanou posilující dávku, jiní od očkování upouštějí, protože mají pocit, že nemá smysl to zkoušet. To nepomáhá,“ cituje RND předsedu Sdružení praktických lékařů Ulricha Weigeldta. U očkujících lékařů i u zájemců o vakcínu to podle něj vyvolává stres a frustraci a některé plánované termíny se musí rušit.

Předseda německé lékařské komory Klaus Reinhardt novou vládu vyzval, aby starost o nákup a distribuci vakcín převedla na nový covidový krizový tým, který vede generál Bundeswehru Carsten Breuer.

Poradní organizace Sozialverband Deutschland (VdK) kvůli nedostatku vakcín vyzvala, aby jako první dostaly třetí dávku rizikové skupiny, tedy zejména senioři. Ředitelka VdK Verena Benteleová vyzvala spolkové země k jednotnému a koordinovanému postupu.

Sjednotí se pravidla pro třetí dávku?

Pro jednotná pravidla podávání třetí dávky se v úterý vyslovil také Lauterbach. Dosud v 16 spolkových zemích platí různé termíny pro přeočkování, upozorňuje server RND. Plošně platí pro třetí dávku šestiměsíční odstup od druhé dávky, ale některé spolkové země zkrátily interval na pět měsíců.

V Severním Porýní-Vestfálsku dokonce mělo být možné podání třetí dávky už po čtyřech týdnech od druhé dávky. V pondělí o plánu informoval tamní premiér Hendrik Wüst. Po vlně kritiky od odborníků ale regionální vláda pokyny změnila a dřívější přeočkování je možné jen v individuálních případech.

Reklama

Doporučované