Hlavní obsah

Přichází nová vakcína. Válek věří v „normální“ jaro

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že „příští týden se musí vlna začít lámat.“

Reklama

aktualizováno •

Novou vakcínou od firmy Novavax se začnou očkovat lidé v Česku. Předregistrace bude spuštěna 1. února. Ministr Válek dnes také uvedl, že přijde s návrhy na rozvolnění restrikcí, jaro podle něj bude „normální.“

Článek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes odpoledne na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že od 1. února bude spuštěna možnost předregistrace pro vakcínu firmy Novavax.

„Tato vakcína je schválena EMA, název vakcíny je Nuvaxovid. Jedná se o proteinovou vakcínu, která má ale srovnatelnou efektivitu a bezpečnost s mRNA vakcínou. Zjednodušeně řečeno je vyráběna jako vakcína na spalničky. Interval mezi dávkami 21 dnů. Používá se primárně k očkování dospělých. Je to kvalitní vakcína. Pevně věřím, že první zájemci budou očkováni v prvních týdnech v březnu,“ řekl Válek.

Objednáno má podle něj Česko několik set tisíc dávek. „Nicméně jsme schopni množství dávek zvýšit. Je vhodná pro všechny ty, kteří se z nějakých důvodů nechtěli nechat očkovat, mají obavy z moderních mRNA vakcín,“ dodal Válek. „Je pro ty, kdo si chtěli vybrat klasickou vakcínu, která je navíc částečně vyráběná na území České republiky. Chceme spustit předregistraci, abychom zjistili předčasný zájem. Rozhodně chceme, abychom mohli pak ty lidi aktivně vyzývat, aby to bylo co nejjednodušší a nejsnazší.“

Samotné očkování začne později, zřejmě v březnu. Registrovat se lidé mohou na crs.uzis.cz. „Jak budeme mít zjištěnou poptávku po jednotlivých krajích, bude doručena výzva kdy a kde se nechat naočkovat,“ upřesnil Válek.

Válek: Přijdu s návrhem na rozvolnění

Ministr pak shrnul, jak vidí aktuální situaci. „Pořád průběžně vyhodnocujeme data. Jsem vždy spíše pesimista, proto do konce týdne počítám s čísly kolem 80 tisíc nakažených. Čím budou nižší, tím lépe situaci zvládáme. Vlna omikron bude v příštím týdnu vrcholit, jednak se posunuje ve věkových skupinách, teď se soustředíme ze všech sil na seniory a monitorujeme posun vlny věkovými skupinami,“ uvedl Válek.

„Příští týden ještě čekáme nárůst, ale pak bude docházet k poklesu. Zatím se zdá, že naše predikce byly nastaveny s téměř 100% přesností. Nenarůstá významně počet lidí v nemocnicích a počet mrtvých. Pokud se na začátku února ukáže, že data odpovídají predikcím, přijdu s návrhem na rozvolňování. Dnes jsou v České republice téměř nejmenší restrikce z celé Evropy. To, že jinde uvolňují, znamená, že se začínají blížit našim opatřením. Neměli jsme nouzový stav, neměli jsme lockdown. Máme stejná opatření a pravidla, která byla před omikronem,“ podotknul ministr.

Vlna se příští týden začne lámat, řekl Válek

Pokud prý bude mít jistotu, že „bezpečný normál“ je Česko schopno zavést od 1. března nebo 1. dubna „chce jaro přivítat v normálu.“

Na dotaz, zda je současných více než 50 tisíc nakažených denně vhodným východiskem pro diskuse o rozvolnění, Válek odpověděl: „Nadále je samozřejmě důležité trasování. Co se týče čísel, tak já jsem 50 tisíc odhadoval na základě diskuzí, že toto číslo bude již minulý týden v pátek. Pokud budeme na konci týdne pod 80 tisíci, vyvíjí se to daleko více optimisticky, než jsem kdy doufal. Pokud budeme do 90 až 95 tisíc nakažených, je to ještě stále v rámci predikcí. Příští týden se musí vlna začít lámat.“

Testovací kapacita má podle ministra potenciál až 200 tisíc testů denně. „Snižujeme počty konfirmačních testů. Omikron ovládl českou populaci, proto není důležité zjišťovat, kdo má omikron a kdo ne. Až do výše 120 až 130 tisíc pozitivních denně jsme schopni monitorovat situaci,“ upozornil ministr zdravotnictví.

Reklama

Doporučované