Hlavní obsah

Kostýmy indiánů zakazujeme, vzkázal fanouškům tým amerického fotbalu

Foto: Profimedia.cz

Bývalé logo týmu, který téměř 90 let vystupoval pod jménem Redskins (Rudoši).

Reklama

Washingtonský tým nejvyšší profesionální ligy amerického fotbalu v USA (NFL) svým fanouškům zakázal nosit na zápasy tradiční indiánské čelenky a pomalované tváře. Od názvu Redskins (Rudoši) tým upustil minulý rok.

Článek

Nová pravidla mají podle týmu amerického fotbalu přispět k poskytnutí „ co nejlepšího fanouškovského zážitku pro všechny“. Původní jméno a logo se mužstvo rozhodlo opustit už minulý červenec po tom, co se tým čím dál častěji stával terčem kritiky. Podle mnohých aktivistů i sponzorů byl název rasistický a urážlivý.

Tento týden tým amerického fotbalu z Washingtonu, D.C. ohlásil další kroky směrem k větší korektnosti. Ve středu představil aktualizovaná pravidla platná pro jejich domovský stadion FedExField v Marylandu. Mužstvo uvedlo, že se těší až v nové sezóně přivítá fanoušky oděné v barvách burgundské a zlaté, které jsou týmu vlastní. Zakázal jim ovšem, aby během nadcházejících zápasů nosili kostýmy indiánů a pomalované obličeje. Součástí souboru nových opatření byla také ta reagující na pandemii covidu-19, řešilo se tak například nošení roušek nebo bezhotovostní placení.

Hráči týmu NFL z Washingtonu nosili na svých dresech název Redskins už od roku 1933. Jméno Rudoši se v průběhu let stalo jednou z nejznámějších přezdívek v rámci amerického sportu a logo Redskins bylo notoricky známé téměř po celém světě.

Kvůli rostoucímu společenskému tlaku však tým od původního názvu minulý rok upustil. Novou permanentní přezdívku má oznámit příští rok. Zatím se jmenuje Washingtonský fotbalový klub. K původním americkým obyvatelům už údajně nová identita žádným způsobem odkazovat nebude. „Udělali jsme výrazné změny v naší organizaci a kultuře. Naše nové jméno musí reflektovat tyto změny,“ uvedl k tématu minulý měsíc Jason Wright, který stojí v čele zmiňovaného týmu.

Washingtonské mužstvo amerického fotbalu ovšem nebylo jediným sportovním klubem v USA, který se při tvorbě své identity inspiroval domorodou populací. Mnoho dalších mužstev využívalo názvy, loga nebo maskoty vážící se ke skupině původních amerických obyvatel. V minulých letech ale začalo být využívání těchto odkazů čím dál častěji chápáno jako problematické, mnozí jej odsuzovali jako kruté a stereotypní. Od kontroverzního názvu minulý měsíc upustil také baseballový tým „Clevelandských indiánů“, který přijal umírněnější přezdívku „Strážci“.

Reklama

Související témata:

Doporučované