Hlavní obsah

Kradou pomalu, ale dlouho. Navrtávači potrubí stáli Čepro miliony

Jak pracují navrtávači potrubí a jaké problémy to Čepru dělá?Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pravděpodobně jsou to odborníci z našeho oboru. Snaží se krást malé množství pod detekci našich přístrojů. Je to hra proti našim opatřením,“ říká o novodobých zlodějích nafty pomocí navrtávání trubek šéf Čepra Jan Duspěva.

Článek

Zatímco jeden z pachatelů navrtal potrubí a pomocí speciální technologie k řízení průtoku odčerpal pohonné hmoty do připravených vaků v lodních kontejnerech, dva jeho komplicové hlídali příjezdové cesty v okolí. Třetí pak přistavil auto s návěsem, do kterého více než 28 tisíc litrů kradené nafty přečerpali a odvezli. Téměř stejné množství ukradené nafty v areálu ještě zůstalo.

Zhruba takto Okresní soud v Kutné hoře popsal obvinění čtyř cizinců, kteří Čepru jednou z navrtávek způsobili škodu 1,5 milionu korun. Před pár týdny za to padl trest.

Profesionálové z oboru

Jenže tohle je jen minimum z toho, co už se z produktovodů Čepra kvůli navrtávačům ztratilo. Podle generálního ředitele společnosti Jana Duspěvy jdou totiž celkové ztráty do desítek milionů korun. „Na místě činu jsme bohužel našli vždy jen určitý objem, takže to, o co se soudíme, není ta celková škoda, ale to, co jsme dokázali odůvodnit jako skutečnou ztrátu,“ dodává Duspěva s tím, že v posledních letech zaznamenává zvýšený výskyt navrtávek celá Evropa.

Jen málokoho se ale podaří chytit. „Pravděpodobně jsou to odborníci z našeho oboru. Snaží se krást malé množství pod detekci našich přístrojů. Je to hra proti našim opatřením,“ vysvětluje Duspěva s tím, že se ale zdá, že poslední opatření fungují, protože aktuálně firma o žádném dalším případu neví.

To, že jsou zloději profíci, uznal v posledním případě i soud, který napsal, že šlo o sofistikovanou vysokotlakou navrtávku, a cizince viní z odcizení nejméně 50 445 litrů nafty.

Celý rozhovor s Janem Duspěvou, generálním ředitelem Čepra.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Investice neomezujeme

Daleko větší ztráty než navrtávky ale firmě způsobuje současná pandemie koronaviru. V rozhovoru pro Seznam Zprávy Jan Duspěva řekl, že očekává na výtoči pokles o deset procent. „Celkově čekáme, že společnost Čepro splní hospodářský výsledek a že ty ztráty budou minimální. Našemu trhu hodně pomohlo prudké snížení ceny pohonných hmot,“ dodává Duspěva.

V loňském roce Čepro dosáhlo rekordního zisku před zdaněním 1,26 miliardy korun. Firma tak pro příští rok plánuje investice v celkové výši 1,5 až dvě miliardy korun.

„Co se týče skladovacího systému, tak zahájíme investici deseti nádržových kapacit a také počítáme se zahájením výstavby produktovodního propojení mezi sklady Loukov a Sedlnice. Počítáme také s drobným rozšiřováním maloobchodní sítě a zaměříme se na bezobslužný prodej,“ říká Duspěva s tím, že změn dozná i síť čerpacích stanic.

Pro tu teď firma vybírá strategického partnera a do jeho barev čerpací stanice přemaluje. Ve finálovém výběru jsou dva hráči Total a ENY. Do Česka se tak vrátí buď čerpací stanice Total, nebo Agip. Rozhodnout by se mělo do konce roku.

Reklama

Doporučované