Hlavní obsah

Kraj koupí pozemky pod dráhou na brněnském letišti, spor končí

Ilustrační snímek.

Reklama

Několikaletý spor o pozemky pod startovací dráhou na brněnském letišti na svém posledním zasedání ukončili zastupitelé Jihomoravského kraje.

Článek

Schválili odkup pozemků o celkové ploše zhruba 16.000 metrů čtverečních za 22,3 milionu korun. Nynější vlastník Michal Horký transakci vnímá jako prospěšnou pro rozvoj kraje, řekl ČTK.

Obě strany se podle Horkého shodly na tom, že dlouhý spor je u konce. „A po tolika letech ve prospěch rozvoje našeho kraje. To byl společný zájem nejen mě jako Brňana, ale obou zúčastněných stran,“ uvedl.

Okresní soud Brno-venkov v roce 2018 zamítl žalobu Jihomoravského kraje o určení kraje jako jediného vlastníka pozemků pod startovací dráhou. O rok později rozhodnutí okresního soudu potvrdil Krajský soud v Brně a jediným majitelem se stal brněnský podnikatel Horký. Pozemky měly dříve dva vlastníky, a to kraj, který je získal od státu, a Horkého, který je odkoupil od rodiny, jež je dostala v dědickém řízení.

Kraj se stane majitelem pozemků v následujících týdnech, za metr čtvereční zaplatí na základě znaleckého posudku 1388 korun. „Cena je v pořádku. Samozřejmě 16.000 metrů čtverečních je velká plocha, tak se zdá celková částka vysoká, ale za metr je to na Brno velmi pěkná cena,“ uvedl radní pro investice Vladimír Šmerda (ODS).

Radní také již dříve schválili zřízení věcných břemen se společností Letiště Brno, která si letiště od kraje pronajímá. Na základě smlouvy má kraj z provozu hal na jeho pozemcích získat 67,5 milionu korun. Konkrétně 35,2 milionu korun za halu A a 32,2 milionu za halu B. „Jednáme ještě o penězích za další tři haly, u kterých čekáme na znalecký posudek,“ dodal Šmerda.

Zřízení věcných břemen kritizoval například opoziční zastupitel Jan Vitula (Spolu pro Moravu). „Rada odsouhlasila věcné břemeno na 60 let, čímž dává závazek, že tam budou haly ještě o několik let déle, než si majitel hal letiště pronajímá. Letiště ztratí hodnotu, protože až skončí nájemní smlouva, věcná břemena tam zůstanou a nic s nimi neuděláme. Snížili tím hodnotu budoucího nájmu,“ poznamenal Vitula.

Podle mluvčího krajského úřadu Michala Cagaly se naopak hodnota letiště v souvislosti s přilehlým logistickým parkem zvýší.

Vlastníkem letiště je kraj. Na počátku tisíciletí ho pronajal na 50 let soukromé firmě Letiště Brno. Před několika lety firma změnila majitele a stala se součástí investiční skupiny Accolade. Brněnské letiště předloni odbavilo přes 540.000 cestujících, loni to ale bylo s ohledem na pandemii koronaviru pouze přes 86.000 cestujících.

Reklama

Doporučované