Hlavní obsah

Král datových center hledá kupce a mění strategii

Rozhovor s Martinem Součkem, ředitelem společnosti Altron.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Tuzemský lídr ve výstavbě datových center a souvisejících technologií Altron přesouvá hlavní byznys na český a slovenský trh. Kromě změny obchodní strategie také firma jedná o vstupu strategického investora.

Článek

V Kataru právě dokončují ve spolupráci s jedním z největších softwarových gigantů velké datové centrum, ve Spojených arabských emirátech, konkrétně v Dubaji, dodali pro tamní policii modulární kontejnerizovaná datová centra.

A právě to je cesta, kterou se teď vydává společnost, jež se za loňský rok může pochlubit miliardovým obratem a ziskem v řádu 10 procent. Zaměřit se chce prioritně na český a slovenský trh.

„Je pravda, že jsme si vybrali oblast Spojených arabských emirátů, která přinášela obrovské příležitosti. My ale koneckonců ten region dneska v zásadě opouštíme a stahujeme se zpátky z regionu ve formě trvalého působení,“ popsal další plány Altronu jeho ředitel Martin Souček v rozhovoru pro SZ Byznys.

Tamní zákazníky si chtějí udržet, teď se však plně soustředí na vývoz datových center, jež mají podobu modulárních kontejnerů. „Jsme dneska jediná česká firma, která takové certifikované datové centrum v kontejneru malého provedení dokáže vyrobit. A je to produkt, který se dá lehce exportovat kamkoli po světě,“ popsal Martin Souček.

Martin Souček

– Manažer se zkušenostmi s vedením společností v oblasti technologií a infrastruktury.

– CEO společnosti Altron od roku 2018.

– Dříve působil jako technický náměstek ve společnosti Metrostav. Byl také ředitelem divize energetiky v Ross Holding a. s.

Souběžně s novou strategií řeší Altron vstup strategického investora, potvrzuje její šéf. Jinými slovy – společnost s třicetiletou historií je na prodej. Její spoluzakladatel a nyní majitel Milivoj Uzelac se rozhodl ke „generační transformaci“.

„Jednáme s pěti konkrétními zájemci, jednání jsou v poměrně pokročilém stavu a je otázkou řekněme do jednoho roku, kdy společnost bude mít nového vlastníka, nebo zůstane v rukou pana Uzelace,“ upřesnil ředitel Altronu Martin Souček.

Efekt pandemie

Pandemie koronaviru zásadním způsobem změnila způsob vytížení sítí a můžeme ji vnímat jako urychlení digitalizace celé společnosti.

„Infrastruktura vydržela ten nápor, který byl skokový,“ shrnul Martin Souček s tím, že přímé dopady pandemie budeme znát až za několik let.

„Budeme čekat, jak budoucí vláda pochopí nutnost, vážnost situace a nastaví si digitalizaci veřejné správy jako vlastní prioritu. Pokud tak učiní, tak budeme v horizontu několika let vidět výstavbu nových datových center.“

Celý rozhovor s Martinem Součkem si můžete pustit nahoře ve videu.

Altron

– Dodavatel datových center a související technologické infrastruktury.

– Majitelem společnosti je Milivoj Uzelac.

– Kromě evropského trhu působí také v oblasti Blízkého východu, datová centra buduje např. v SAE, Kataru a Ománu. Podílí se na elektronizaci veřejné správy, v Česku například ve spolupráci s ministerstvem vnitra.

– Má 200 zaměstnanců. V roce 2020 firma ohlásila obrat miliardu korun a zisk v řádu 10 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované