Hlavní obsah

Královské děti se sešly. On sedí na belgickém trůně, ji slavný otec tajil

Foto: Profimedia.cz

Belgický král Filip.

Reklama

Belgický král Philippe se minulý týden poprvé po letech soudních tahanic sešel s nevlastní sestrou. Sochařka Delphine Boëlová od roku 2013 usilovala, aby ji bývalý král Albert II. uznal za svou biologickou dceru.

Článek

Na počátku října soud její žalobě o určení otcovství vyhověl a přiřknul jí titul belgické princezny. S odvoláním na královský palác o setkání ve čtvrtek informovala agentura AFP.

Král Philippe a princezna Delphine se setkali již minulý pátek v královském paláci v bruselské čtvrti Laeken. „Bylo to vřelé setkání. Měli jsme příležitost se během dlouhého a plodného rozhovoru poznat,“ uvedli Philippe a Delphine ve společném prohlášení. Tři hodiny podle něj mluvili o svých životech i společných zájmech. K nim patří mimo jiné výtvarné umění. Vzájemný vztah chtějí nevlastní sourozenci nadále „v rodinném kruhu rozvíjet“.

Dvaapadesátiletá Boëlová, která nyní na základě rozhodnutí soudu nese po otci příjmení de Saxe-Cobourg-Gotha a titul princezna, se před sedmi lety obrátila na soud s tvrzením, že je dcerou bývalého krále Alberta II. Uváděla, že její matka, baronka Sybille de Selys Longchampsová, měla s králem v 60. a 70. letech minulého století poměr, a ona se z něj narodila. Albert byl přitom od konce 50. let ženatý a jeho manželka Paola mu v letech 1960, 1962 a 1963 porodila tři děti. Jedním z nich je současný monarcha Philippe.

Nyní 86letý Albert II. se stal králem v roce 1993 po smrti svého staršího bratra Baudouina I. V roce 2013 abdikoval ve prospěch nejstaršího syna Philippa. Albert dlouhodobě odmítal, že by Boëlová byla jeho nemanželskou dcerou. Loni v květnu se ale na základě rozhodnutí soudu podrobil testu otcovství. Jinak mu hrozila pokuta 5000 eur (134.000 Kč) denně do doby, než vzorek DNA poskytne. Letos v lednu pak bývalý král pod tlakem důkazů uznal, že je biologickým otcem Boëlové.

Na počátku října belgický soud rozhodl, že Boëlová je dcerou bývalého krále a může užívat titul princezna. Vzhledem k nemanželskému původu nemá ale nárok na nástupnictví na belgický trůn.

Reklama

Související témata:

Doporučované