Hlavní obsah

Křetínský s PPF jsou blízko ke koupi majitele řetězce Planeo Elektro

Foto: Profimedia.cz

Pod skupinu Fast ČR spadá řetězec Planeo Elektro. Ilustrační foto.

Reklama

Miliardář Daniel Křetínský a skupina PPF mají zájem o koupi majitele řetězce Planeo Elektro. Mohlo by to pomoci jejich e-commerce byznysu. Podle informací SZ Byznys vstupuje obchod do závěrečné fáze.

Článek

V byznysu se spotřební elektronikou se schyluje k velké změně. Prodej společnosti Fast ČR, která provozuje řetězec Planeo Elektro a zároveň patří mezi největší velkoobchodníky, vstupuje do závěrečné fáze. Vážným zájemcem o koupi je podle zdrojů SZ Byznys miliardář Daniel Křetínský a skupina PPF. Společnost Fast ČR dosahuje tržeb přes deset miliard korun a stabilně vydělává.

Žádný z aktérů se k připravované transakci nevyjádřil. „Spekulace na trhu nekomentujeme,“ řekl mluvčí PPF Leoš Rousek. Zástupce Křetínského koncernu Daniel Častvaj odmítl informace Seznam Zprávy jako nepravdivé. Podle zdrojů blízkých obchodu ale právě Křetínský sehrává při aktuálních jednáních aktivnější roli.

Fast ČR založil podnikatel Tomáš Smrčka. Po jeho úmrtí v roce 2009 přešlo vlastnictví firmy na dva tehdy nezletilé syny. Jejich práva zastupuje jednatel firmy Zdeněk Pech. „Bez komentáře,“ reagoval na dotaz ohledně prodeje společnosti.

Křetínský a PPF spoluvlastní se skupinou Rockaway internetový holding Mall Group. Ten se v minulých letech potýkal s vysokými prodělky. „Zkoumá se cokoliv, co by Mall dokázalo posílit,“ uvedl jeden ze zdrojů blízký vlastníkům skupiny.

Akvizicí Fastu by miliardáři získali důležitý článek do skládačky kolem Mall Group. Součástí jejich aktivit na internetu je kromě e-shopů skupina cenových srovnávačů Heureka Group a přepravní společnost WeDo.

Silný velkoobchodník vydělávající na byznysu konkurenčních e-shopů, hobbymarketů a hypermarketů ale zatím v portfoliu okolo Mallu chybí.

Fast ČR v číslech:

Tržby: 10,9 mld. Kč (2019)

Čistý zisk: 381 mil. Kč (2019)

Kumulovaný zisk minulých let: 1,5 mld. Kč (2019)

Retailová část společnosti Fast ČR provozuje v Česku kolem devadesáti prodejen Planeo Elektro. Firma vlastní v oblasti domácích spotřebičů řadu značek. Nejznámější je Sencor.

Na trh dodává i spotřebiče velkých výrobců typu Bosch, Beko nebo LG. Firma navíc už dávno přerostla hranice Česka. Působí například v Polsku nebo v Maďarsku.

Investice do retailu a médií podniká Křetínský spolu s dalším miliardářem Patrikem Tkáčem ze skupiny J&T. Kromě ekosystému firem kolem Mall Group investují také do akciových podílů v řadě dalších společností z retailu. Příkladem je majitel velkoobchodů Makro, britský řetězec Sainsbury's, španělské supermarkety Eroski nebo francouzský řetězec Casino Guichard-Perrachon. Podíl mají též v americkém prodejci sportovní obuvi Foot Locker.

Reklama

Doporučované