Hlavní obsah

Babišova europoslankyně: Hnutí ANO jde hlavně o udržení voličů, nemyslí na dlouhodobé dopady

Výzva s europoslankyní Radkou Maxovou.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Europoslankyně Radka Maxová platí za kritický hlas v hnutí ANO. Nemá problém promluvit proti politice hnutí, vládní spolupráci s ČSSD nebo zkritizovat samotného šéfa. „U vážných věcí by se názory neměly měnit tak rychle,“ okomentovala ve Výzvě Seznamu chování předsedy hnutí Andreje Babiše.

Článek

Jako bývalá šéfka sněmovního výboru pro sociání politiku je nespokojená především s tím, jak si hnutí ANO vede v této oblasti. „Na začátku, když hnutí ANO vstupovalo na politickou scénu, byli jsme středové hnutí, které mělo voliče z nižších a středních tříd. A mělo být velkou pomocí v sociální oblasti. A ta voličská základna se změnila,“ řekla Maxová, která je v Babišově hnutí téměř od jeho založení.

Vedení hnutí prý upozorňovala na to, že je při řešení sociálních problémů krátkozraké . „Je pravda, že mi občas přijde, že děláme politiku, jež odpovídá momentální náladě společnosti, a zapomínáme na dlouhodobé dopady, které to může způsobit, možná se snažíme udržet voliče,“ dodala Maxová.

Hnutí by se mělo vrátit ke svému původnímu programu, v ANO má prý ale stále důvěru a její voliči se údajně nemusí bát, že by změnila stranu. „Nebudu Telička v sukních,“ odmítla Maxová.

Občas má prý problém s tím, když musí vysvětlovat názorové veletoče šéfa hnutí Andreje Babiše, například když změnil postoj ohledně Istanbulské úmluvy. „Jsem ráda, že to podporuje, ale u takto vážných věcí by se neměly názory měnit tak rychle,“ myslí si Maxová.

A velmi nespokojená je také s tím, jak poslance ve Sněmovně vede Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek. Toho podle Maxové sociální politika nikdy nezajímala a její návrhy ignoroval. Odmítl například zařadit na projednání zákon o manželství pro všechny, který europoslankyně dlouhodobě podporuje. „Mrzí mě, že se k tomu hnutí staví jako mrtvý brouk, i když jsem to intenzivně vysvětlovala. Pan Faltýnek mě tím velmi zklamal,“ dodala Maxová.

Kritická je také k tomu, že hnutí ANO po ní dosud neobsadilo vedení sociálního výboru. Ten již několik měsíců provizorně vede zástupce ODS. Jako o možném nástupci se hovoří o Aleši Juchelkovi, se kterým se Maxová neshodne. „Sociální politika není černobílá a pan Juchelka má občas černobílé vidění,“ tvrdí Maxová.

Zpochybňuje například návrh Andreje Babiše, který si vzal na starosti právě Juchelka, aby rodiny se třemi a více dětmi dostávaly příspěvek na auto. „Nejsem si jistá, jestli je to hlavní věc, po které volají vícečetné rodiny, a nejsem si jistá, že to bude dostatečně motivační prostředek k tomu, aby se u nás začalo rodit více dětí,“ uvedla Maxová.

Rodiče podle ní potřebují spíše flexibilní úvazky, školky a jesle – a na to by také měly jít peníze z Evropské unie.

Maxová do Bruselu vstupovala jako zástupkyně hnutí, jehož šéf je vyšetřován v kauze Čapí hnízdo. „Na oficiálních jednáních nepadly dotazy na zastavení trestního stíhání pana premiéra. Ani na neoficiálních setkáních se na to nikdo neptal,“ komentuje současnou situaci českého premiéra Maxová. Čeští poslanci by se podle ní mohli inspirovat v tom, jak dobře je zorganizovaný parlament evropský.

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované