Hlavní obsah

Křivá přísaha? Kongres chce vyšetřovat soudce Kavanaugha

Justiční výbor Sněmovny reprezentantů pravděpodobně prověří Kavanaughovu údajně křivou přísahu.Video: Lukáš Marek, Profimedia.cz

 

Reklama

Justiční výbor Sněmovny reprezentantů USA pravděpodobně bude vyšetřovat soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha kvůli možné křivé přísaze. Již dříve z toho soudce obvinili někteří demokraté.

Článek

Možnost, že nový člen Nejvyššího soudu Spojených států před Kongresem minulý rok křivě přísahal a lživě vypovídal, chce přezkoumat justiční výbor Sněmovny reprezentantů. Na setkání s voliči to podle televize Fox News prohlásil demokratický kongresman a člen zmíněného výboru Joe Neguse.

Demokraté již dříve Kavanaugha obvinili, že během schvalovacího procesu v Senátu do Nejvyššího soudu lhal pod přísahou. To ale Kavanaugh, kterého do funkce navrhl prezident Donald Trump, odmítl.

„Není pochyb, že se dopustil křivé přísahy během schvalovacího řízení,“ řekl Neguse. „Myslím, že justiční výbor se tomu pravděpodobně bude věnovat,“ dodal.

Kavanaugh, který je znám konzervativními názory například na téma interrupcí či držení zbraní, během schvalovacího řízení čelil obviněním ze sexuálního obtěžování datujícím se do jeho studentských let. Soudce to popřel a republikánské senátory přesvědčil, aby mu vyslovili důvěru.

Republikáni protlačili Senátem Bretta Kavanaugha do pozice soudce amerického Nejvyššího soudu po dvou týdnech bojů s demokraty v první polovině října.

Demokraté volali po vyšetření obvinění 36 let starého sexuálního napadení. Republikáni to ale označovali za zdržovací taktiku a Kavanaugha bránili. Celá kauza rezonovala jak médii za oceánem, tak i těmi evropskými.

Reklama

Doporučované