Hlavní obsah

Krize technologiím neškodí. Facebook, Apple i Samsung hlásí vysoké zisky

Výhled pro letošní rok je však zatím nejistý a Facebook varoval, že jeho výnosy v druhé polovině roku mohou čelit značnému tlaku.

Reklama

aktualizováno •

Konec roku byl úspěšný pro technologické giganty Facebook, Apple i Samsung. Oba výrobci smartphonů hlásí růst zisku ve čtvrtém čtvrtletí o více než 20 procent, Facebook dokonce o 50 procent. Vyhlídky ale už nejsou tak růžové.

Článek

Technologickým firmám se v pandemii poměrně dařilo, alespoň co se týče hospodaření sociální sítě Facebook a výrobce chytrých telefonů Apple. Obě společnosti vykázaly ke konci roku nad očekávání dobrý růst zisků.

Čistý zisk Applu ve fiskálním prvním čtvrtletí (poslední čtvrtletí roku 2020, pozn. red.) stoupl o 29 procent na téměř 29 miliard dolarů (624,3 miliardy korun) a tržby poprvé překonaly hranici 100 miliard dolarů. Výsledky překonaly očekávání analytiků hlavně díky prodeji nových přístrojů iPhone a růstu prodeje v Číně.

Tržby za tři měsíce do 26. prosince stouply o 21 procent na 111,4 miliardy dolarů. Zisk na akcii činil 1,68 dolaru. Analytici očekávali zisk na akcii 1,41 dolaru při tržbách 103,28 miliardy dolarů.

Tržby z prodeje iPhonů stouply na rekordních 65,6 miliardy dolarů, analytici čekali tržby 59,8 miliardy dolarů. Naposledy byly tržby Applu z prodeje iPhonů rekordní v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2018, kdy činily 61,58 miliardy dolarů.

Apple přišel s dodávkami nejnovější řady iPhonů o několik týdnů později, než je u něj obvyklé. Větší počet modelů a nový vzhled zřejmě uspokojily zájemce o nové modely, zvláště v Číně, kde tržby firmy ve čtvrtletí vzrostly o 57 procent. Vysoký však byl ve čtvrtletí také prodej laptopů Mac a iPadů. Zájem o ně vyvolal hlavně nárůst práce a studia z domova kvůli pandemii.

Apple je největší americkou veřejně obchodovanou firmou podle tržní kapitalizace. Jeho hodnota je 2,4 bilionu dolarů. Akcie Applu v reakci na zprávu mírně klesly, od poloviny ledna si však již připsaly téměř 12 procent. Investoři loni přehodnocovali ocenění Applu. Akcie firmy se často obchodují v nižším poměru mezi tržní cenou akcie a ziskem než u konkurentů kvůli vysoké závislosti Applu na iPhonech. Tento poměr však loni vzrostl, stejně jako hodnota jiných velkých technologických firem, napsala agentura Reuters.

Samsung rostl a očekává oživení

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk o 26 procent na 9,05 bilionu wonů (175,3 miliardy korun). Výsledky ovlivnil zejména vysoký zájem o čipy a obrazovky v době pandemie, kdy lidé museli ve velkém začít pracovat z domova, uvedla firma. Kvůli vysokému objemu nespotřebované hotovosti Samsung také vedle běžné dividendy vyplatí akcionářům dividendu mimořádnou.

Výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí loňského roku odpovídají předběžným údajům, které firma zveřejnila na začátku měsíce. V období od října do prosince Samsung zvýšil tržby o 2,8 procenta na 61,5 bilionu wonů (1,2 bilionu Kč). Letošní první čtvrtletí podle managementu bude kvůli silné měně a expanzi výrobních kapacit slabší.

Zisk firmy, která je největším světovým výrobcem paměťových čipů a chytrých telefonů, za celý loňský rok činil 36 bilionů wonů (697 miliard Kč). To je proti předchozímu roku nárůst o 29 procent.

„V roce 2021 společnost očekává oživení celkové globální poptávky, bude ale přetrvávat nejistota spojená s možností dalších vln pandemie covidu-19,“ citovala z prohlášení Samsungu agentura AP.

Facebook rostl, letos se ale bojí – i kvůli Applu

Americké společnosti Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 52,7 procenta na 11,22 miliardy dolarů (241,6 miliardy korun). Výnosy překonaly očekávání analytiků díky vyšším výdajům firem za reklamu v době předvánoční nákupní sezony.

Celkové výnosy, které zahrnují převážně tržby z reklamy, vzrostly o 22 procent na 28,07 miliardy dolarů. Analytici v anketě agentury Refinitiv očekávali zvýšení výnosů na 26,44 miliardy dolarů. Počet aktivních měsíčních uživatelů stoupl o 12 procent na 2,8 miliardy, analytici čekali 2,75 miliardy aktivních uživatelů.

Firma spustila řadu nových produktů pro elektronické obchodování jako Facebook Pay a Facebook Shops, které umožňují nákupy v aplikacích společnosti, včetně Instagramu a WhatsAppu. Zájem o nákupy na sociálních sítích loni podpořila pandemie nemoci covid-19, která omezila venkovní rekreační aktivity, napsala agentura Reuters.

Výhled pro letošní rok je však zatím nejistý a Facebook varoval, že jeho výnosy v druhé polovině roku mohou čelit značnému tlaku. Vzhledem k tomu, že loni v druhém pololetí rostly výnosy rychle, bude mít firma letos problém udržet toto tempo. Problémy by také mohl způsobit plán společnosti Apple spustit ochranu soukromí uživatelů, která by mohla omezit schopnost Facebooku cílit reklamu, upozornila agentura AP.

Reklama

Doporučované