Hlavní obsah

Kroměříž získala od státu 1,81 milionu korun na opravu památek v centru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměříž získala od státu 1,81 milionu korun na opravu památek v centru města. Dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón každoročně přiděluje ministerstvo kultury.

Článek

Město peníze využije například k obnově morových sloupů na Velkém a Riegerově náměstí nebo kanovnických domů v Jánské ulici.

O rozdělení dotace pro jednotlivé akce již jednala rada města, konečné slovo však budou mít zastupitelé na svém dubnovém jednání. Seznam akcí sestavila komise pro regeneraci městské památkové rezervace, památky města Kroměříže a veřejná prostranství a schválili jej radní i zastupitelé na podzim loňského roku. Všechny plánované akce jsou podle zástupců radnice připraveny k opravě v letošním roce včetně potřebných povolení, souhlasů a stanovisek.

„V seznamu je celkem devět projektů, mezi nimi mimo jiné sloup se sousoším Nejsvětější Trojice na Riegrově náměstí, Mariánský sloup na Velkém náměstí, na jehož vrcholu září loni pozlacená socha Panny Marie, kanovnické domy v Jánské ulici, kostel sv. Mořice, kde se postupně restaurují vitrážová okna, či měšťanský dům na Velkém náměstí, na jehož terasu budou přivezeny a opět upevněny restaurované sochy a vázy,“ uvedla Jana Gregorová z radničního odboru regionálního rozvoje.

Loni dostala Kroměříž ze stejného programu 1,8 milionu korun, předloni 2,23 milionu korun. Kroměříž čerpá peníze z programu zhruba 20 let, na opravu památek v městské památkové rezervaci získala již více než 40 milionů korun.

Reklama

Doporučované