Hlavní obsah

Nedaleko centra Kroměříže pokračuje stavba parkovacího domu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nedaleko centra Kroměříže pokračuje stavba parkovacího domu. Nabídne 137 parkovacích míst, šest z nich pro handicapované. Náklady činí 86 milionů korun, radnice má přislíbenou dotaci téměř 51 milionů korun z fondů.

Článek

Parkovací dům pomůže uvolnit prostory ve vnitřním městě, které je přetížené automobily. Potíže s parkováním dlouhodobě vznikají především na Velkém náměstí, Riegerově náměstí a v okolních ulicích. „Vznikne zhruba 140 parkovacích míst, takže si od toho slibujeme uvolnění dopravy. Samozřejmě potřebujeme také místa pro turisty, kteří přijíždějí v pátek, sobotu, neděli. I pro tyto bude parkovací dům sloužit,“ řekl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Stavbu v Havlíčkově ulici, která začala loni v listopadu a je jednou z největších investic radnice v současném volebním období, zajišťuje společnost GEMO z Olomouce. „V polovině ledna jsme začali na stabilizacích terénních úprav. Teď máme hotovou základovou desku garáže. Už začínáme stropy prvního podlaží,“ řekl stavbyvedoucí Petr Kludka.

Garáž se dvěma podlažími bude částečně zapuštěná pod terén. Zázemí bude jednopodlažní, stejně tak informační centrum, které vznikne u vstupu do garáže. Součástí informačního centra bude kavárna a místo pro parkování jízdních kol. „Na infocentru se dokončují základové pásy, během 14 dní by se tam měla lít základová deska a následně se bude vyzdívat první patro,“ uvedl Kludka.

Hrubou stavbu monolitu parkovacího domu by podle něj stavbaři chtěli mít hotovou v červenci. Předpokládaný termín dokončení celé stavby je v létě 2022. „S tím, jak firma pracuje, si myslím, že jsme schopni zkolaudovat dům o nějaké tři čtyři měsíce dřív,“ řekl Němec. Do garáže se bude vjíždět z Velehradské ulice.

Pozemky na parkovací dům získala radnice při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy. Objekt chce vedení Kroměříže v budoucnu přestavět na startovací byty pro mladé lidi a na byty pro seniory, mělo by jich být několik desítek. Radnice už vypsala veřejnou zakázku na zhotovitele. Do budovy se přestěhuje i městská policie.

Reklama

Doporučované